Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
podatkova.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
70.62 Кб
Скачать

23. Оподаткування операцій з продажу (обміну) рухомого майна

Отриманий протягом року платником податку дохід від продажу (обміну) лише одного з об’єктів рухомого майна, а саме легк авто, мотоцикла, моторолера, оподатковується за ставкою 1%. Дохід від продажу (обміну) протягом року 2-ох і більше визначених об’єктів рухомого майна оподатковується за ставкою 5%.

Платник податку під час укладання договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з продажу (обміну) рухомого майна. Дохід від продажу об’єкта рухомого майна, що здійснюється фіз. особами-нерезидентами оподатковується за ставкою 15 (17) %.

Нотаріус, що посвідчує договір продажу повідомляє щоквартально ДПІ про вчинення дії і сплату податку платником.

24.Оподаткування доходів від спадщини, дарунків, майнових чи немайнових прав

З метою оподаткування об’єкти спадщини поділені на 5 груп:

1.обєкт нерухомості

2.обєкт рухомого майна

3.обєкт комерц власності

4.сума страх відшкодування від страх договорів

5. готівка або кошти, що зберігаються на рахунках

Всі об’єкти спадщини, які успадковуються членами сімї 1 ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою.

Об’єкти нерухомості, рухомого майна та суми страх відшкодування, що успадковуються інвалідом 1 групи, дитиною-сиротою або дитиною, позбавленої батьківського піклування також оподатковуються за нульовою ставкою.

Доходи від спадщини, отримані спадкоємцями не 1-го стпеня споріднення оподатковуються за ставкою 5%.

Доходи від спадщини, що успадковується від спадкодавця-нерезидента та спадкоємцем нерезидентом від спадкоємця-резидента оподатковується за ставкою 15(17)%.

Нотаріус щоквартально подає інформацію ДПІ про видачу свідоцтв про право на спадщину.

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подарованих платнику оподатковуються в такому ж порядку, як доходи від успадкування майна.

25. Значення і порядок встановлення місцевих податків і зборів

Місцеві податки — є важливою структурною ланкою податків і повязані в основному з фінансуванням економічної та соціальної інфраструктури, що знаходиться в управлінні місцевої адміністрації. В Укр. Порядок справляння МП і зборів регулюється ПК УКР від 2,12.2010. Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють та визначають механізм справляння та порядок сплати МП та зборів відповідно до переліку та в межах встановлених ЗУ граничних розмірів ставок. Крім того місцеві органи самоврядування в межах своєї компетенції мають право вводити пільгові податкові ставки, повністю відмінити окремі МП або звільняти від їх сплати окремі категорії працівників та надавати відстрочки у сплаті цих податків. МП та збори перераховуються до бюджетів місцевого самоврядування в порядку визначеному радами народних депутатів, якими вони встановлюються.

 До місцевих податків належать: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; До місцевих зборів належать: збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;  збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]