Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
podatkova.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
70.62 Кб
Скачать

14. Пільги по акцизному податку.

Акцизний податок не справляється: 1.при експорті підакцизних товарів, оформленому митною вантажною декларацією.

2.при реалізації легкових авто спеціального призначення, оплата яких здійснюється за рахунок коштів бюджету та фондів соціального страхування.

3.у зв’язку з звільненням від сплати ПДВ(транзит, поставка тощо).

4.реалізація та введення на митну територію підакцизних товарів, що використовуються як сировина для виробництва підакцизних товарів.

15. Мито: загальна характеристика, види мита.

Мито є непрямим податком, що стягується з товарів, які переміщуються через митний кордон України, тобто ввозяться, -вивозяться чи прямують транзитом, який включається в ціну товарів і сплачується за рах кінцевого споживача. Запровадження мита може переслідувати кілька цілей: фіс­кальні, економічні (захист вітчизняних товарів від конкуренції з І імпортними), політичні. В Україні порядок справляння мита регулюється МКУ, що являється зведеним документом про ставки мита та порядок оподаткування. Виходячи з напрямку руху товарів є ввізне і вивізне мито.

За способом нарахування слідуючі види мита:

-адвалорне

-специфічне

-комбіноване

На окремі види товарів може встановлюватись таке мито:

-сезонне

-ввізне

-вивізне

За ступенем заохочення імпорту ввізне мито диференціюється по слідуючим митам:

-преференційне

-пільгове

-повне

Преференційне встановлюється для створення сприятливого режиму для однієї або кількох держав при ввезенні всіх або окремих груп товарів.

Пільгове митне оподаткування створює режим найбільшого сприяння для імпортованих товарів із країн і експортованих союзів, з якими Україна заключила угоди про вільну торгівлю або торгівельно-економічні угоди з наданням режиму найбільшого сприяння.

Повне – це мито, що застосовується для всіх товарів за винятком тих, до яких застосовується преференційне та пільгове мито.

Виходячи з принципу обмеженого імпорту, в окремих випадках, незалежно від інших видів мита можуть застосовуватися слідуючі:

-спеціальне

-антидемпінгове

-компенсаційне

Спеціальне-це мито, рівень ставок якого вищий від звичайних з метою захисту внутр.ринку від надмірного імпорту.

Антидемпінгове-це вид мита, що забезпечє захист внтрішнього ринк від ввезення товарів по нижчим за ринковими цінами.

Компенсаційне-це мито, яке справляється при ввезенні товарів, якщо при виробництві або експорті подібних вітчизняних товарів використовуються субсидії.

16. Порядок нарахування і сплати мита

Мито є непрямим податком, що стягується з товарів, які переміщуються через митний кордон України, тобто ввозяться, вивозяться чи прямують транзитом. Платниками мита є будь-які юридичні або фізичні особи, котрі здійснюють переміщення через митний кордон України то­варів або інших предметів, що підлягають оподаткуванню згідно з чинним законодавством. Об'єктом оподаткування є митна вартість товарів або інших предметів, які переміщаються через митний кордон України, або їх кількісні показники. Для визначення митної вартості валюта контра­кту перераховується у національну валюту України за курсом Наці­онального банку України, що діє на день подання митної декларації. При встановленні митної вартості до неї включаються ціна това­ру, зазначена в рахунках-фактурах, а також витрати на транс­портування (навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування) до пункту перетинання митного кордону, комісійні, брокерські послуги тощо. За явної невідповідності заявленої митної вартості реальним цінам її величину встановлюють митні органи, виходячи з цін на ідентичні товари чи інші предмети, що діють у провідних країнах-експортерах зазначених товарів.

Механізм обчислення сплати мита включає такі елементи:

1.порядок визначення митної вартості товару

2.порядок визначення країни пходження товар

3.порядок визн товарів, групи імпортованого товару

4.порядок застосування пільг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]