Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
podatkova.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
70.62 Кб
Скачать

10. Порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті у бюджет або відшкодування із бюджету

Сума податку, що підлягає сплаті у бюджет для відшкодування із бюджету визначається як різниця між загальною сумою податкових зобов’язань(ПЗ) та сумою податкового кредиту(ПК). ПЗ – це загальна сума податку, одержана платником у звітному періоді. ПК – це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов’язання звітного періоду. Якщо різниця між ПЗ і ПК є додатною величиною, то така різниця підлягає сплаті до бюджету. Якщо ж ця різниця є від’ємною величиною, в такому випадку вона підлягає відшкодуванню з бюджету. Податковим кодексом України вперше зазначено автоматичне відшкодування ПДВ. Для цього платник податків повинен відповідати 17 критеріям:

- рівень з/п(не менше як у 2,5рази від мінімальної з/п); - чисельність працівників не менше 20 чоловік; - відсутність податкового боргу; - поставка товарів за нульовою ставкою(не менше 40% загального обсягу поставки) та інші.

Дата виникнення ПЗ і дата виникнення ПК – є податковий період, протягом якого відбулась будь-яка подія, що сталася раніше. Податкова декларація подається за базовий звітний період (місяць) протягом 12 календарних днів, що наступають за звітним місяцем.

11. Загальна характеристика акцизного податку (ап)

АП- це непрямий податок на високорентабельні і монопольні товари , що включаються в ціну у вигляді надбавки, сплачується в кінцевому результаті не виробником, а споживачем.

Механізм нарахування і сплати АП дуже схожий на механізм нарахування ПДВ. Однак ці податки розділяють декілька принципових моментів,так: АП- це податок на товари або продукцію, а ПДВ передбачає в ролі об’єкта оподаткування обороти з продажу товарів, робіт, послуг. АП обчислюється раніше ніж ПДВ, тобто підакцизні товари оподатковуються двічі, причому ПДВ нараховується як на с/в, так і на АП.

На відміну від ПДВ ставки АП диференціюються по групам товарів. АП сплачується 1 раз і податкова відповідальність припадає на господарський суб’єкт, який виробляє і реалізовує підакцизний товар в той час як податкове навантаження по ПДВ рівномірно розподіляється на всіх суб’єктів підприємницької діяльності , на всіх етапах руху товарів.

З точки зору формування поступлення до бюджету АП уступає ПДВ і по обсягу і по стабільності доходів.

З точки зору соціальної справедливості АП має переваги перед ПДВ, так як і підакцизні товари споживаються переважно забезпеченими верствами населення, що пом’якшує регресивні напрямки податків, основний тягар яких розподіляється між широкими верствами населення.

12.Перелік підакцизних товарів і ставки ап

До підакцизних товарів належать :

спирт етиловий, алкогольні напої та пиво;

тютюнові вроби ,тютюн та замінники тютюну;

нафтопродукти , скраплений газ;

автомобілі легкові, кузови до них та мотоцикли.

ПК передбачені такі ставки АП:

1.адвалорні

2.специфічні-тверді суми

3.комбіновані

Базою оподаткування із застосуванням адвалерних ставок (у %) є вартість реалізованого товару за встановленими виробником максимальними цінами без ПДВ, але з урахування акц податку; варт товарів, що ввозяться на МТУ за встановленими цінами імпортером без ПДВ, але з урахуванням акц. податку.

Відповідно до ПКУ адвалерні ставки встановлюються лише на сигарети без фільтру (20%) та сигарети з фільтром (25%), причому ці ставки є лише частиною комбінованої ставки по цих товарах. На всі інші товари встановлюються специфічні ставки.

Ставки АП встановлені :

У твердих сумах з 1-ці реалізації товару.

У %-ах до обороту з продажу товарів.

Ставки АП встановлені у твердих сумах з 1-ці товару диференційовано залежно від якісних характеристик товару і визначено в гривнях та в євро.

При обчисленні АП по товарах вироблених і реалізованих в Україні, ставки на які встановлено у євро використовується валютний курс НБУ , що діє на 1-ий день кварталу , в якому здійснювалась реалізація товарів і залишається незмінним протягом кварталу.

АП обчислюється в євро та товарів, що імпортуються, сплачені за валютним курсом, який діяв на день подання митної декларації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]