Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskogo_prava_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
259.07 Кб
Скачать

Систематизація права в Російській імперії.

«Звод законів Російської імперії» редакція 1842 року. Характеристика (попередня лекція)

«Уложення про покарання кримінальні та виправні» 1845 рік (1866, 1885 року наступні редакції) – перший кримінальний кодекс в праві Російської імперії. До введення його в дію чинним був 15 том Зводу законів Російської імперії. Джерела: основувався на повному зібранні законів Російської імперії; 15-й том зводу законів Російської імперії, судова та адміністративна практика, іноземне законодавство, а саме проекти пруського (1830), баварського (1831), баденського (1839) проектів кримінального кодексу; п'ятнадцять діючих на той час кодексів кримінального права (австрійського, французького, саксонського та ін.. + кримінальні закони Англії). Був затверджений імператором 15.08.1845, а вступив в силу 31.05.1846. Діяв на території України до 1920 року. Структура: складався із вступу; 12 розділів, які поділялися на глави, відділення, відділи; всього було 2224 статті. Зміст: Всі розділи поділялися на:

  • загальна частина (входив 1-й розділ) – вперше встановлювала поняття злочину та адміністративного проступку. В 1-му розділі «Про злочини, проступки і покарання за ними» було зазначено, що будь-яке порушення закону через яке відбувається посягання на недоторканість прав верховної влади і органи влади створених нею, також на безпеку суспільства чи приватних осіб – називається злочином. Проступок – порушення правил. Тут ішлося також про компенсацію та збитки за шкоду, про міру покарання, про простір дії цього уложення…та ін..

  • особлива частина (2-й – 12-й розділи) – тут йшлося про конкретні види злочинів і покарання за них. Розділ 2-й «про злочини проти віри і про порушення постанов, що її охороняють». Розділ 3-й «Про державні злочини». Розділ 4-й «Злочини і проступки проти порядку управління». Розділ 5-й «Про злочини і проступки проти служби державної і громадської. Розділ 6-й «Про злочини і проступки проти повинностей державних і земських». Розділ 7-й «Про злочини і проступки проти майна і проступків казни». Розділ 8-й «Про злочини і проступки проти громадського благоустрою та благочиння». Розділ 9-й «Про злочини і проступки проти законів про стани». Розділ 10-й «Про злочини проти життя, здоров’я та честі приватних осіб». Розділ 11-й «Про злочини проти справ сімейних». Розділ 12-й «Про злочини і проступки проти власності приватних осіб».

В 60-х – 70-х роках ХIX століття в Україні було проведено ряд важливих реформ. Загальними причинами проведення реформ були:

- економічна криза феодально – кріпосницького господарювання, що призвела до найбільшого рівня відставання України від Європейських країн, як в с/г сфері, так і в промисловій

- бажання в проведенні реформ майже в усіх станів населення. (селянство, інтелігенція, духовенство)

- політичні причини полягали в тому, що влада бажала піднести авторитет країни на міжнародній арені, особливо після поразки в Кримській війні.

Було проведено такі реформи:

  • фінансова

  • селянська

  • військова

  • судова

  • земська  для проведення цих реформ необхідна була подальша систематизація

  • міська

  • поліцейська

  • тюремна

  • освітянська

  • цензурна та ін..

Законодавчі акти земельної реформи:

1. Маніфест (від 19.02.1861 року) + 17 законодавчих актів (8-м з яких стосувалися безпосередньо України): загальні положення, положення про викуп, положення про губернські та повітові із селянських справ установи, правила про порядок введення в дію Положень, місцеві положення про поземельний устрій селян 3-х малоросійських губерній, що складають Лівобережну Україну (Чернігівська, Полтавська, харківська); місцеве положення про поземельний устрій стан трьох новоросійських губерній (Херсонської, Катеринославської, Таврійської)…

Зміст загальних положень 1864 року складається із вступу та 3-х розділів (1- про права селян що вишли з кріпосної залежності, 2- про устрій селянських громад, 3- про казенні (підводна повинність, дорожна повинність, постойна), земські та мирські (пов’язані з громадським самоврядуванням :утримання церков, шкіл..)повинності)

2. Місцеве положення про поземельний устрій.

3. Правила про порядок введення в дію положень про селян які вишли із кріпосної залежності. Поділялося на відділення і статті. Відділення 1-ше – права що набувають селяни і відношення їх до господарів до введення уставних грамот і до утворення волостей. Відділення 2-ге – складання розглядом, перевірка затвердження та введення в дію уставних грамот.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]