Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

30. Початок перебігу позовної давності та наслідки її спливу.

Згідно зі ст. 261 ЦКУ перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. Крім цього загального правила, у законі закріплено низку спеціальних правил про початок перебігу строку ПД: 1) перебіг позовної давності за вимогами про визнання недійсним правочину, вчиненого під впливом насильства, починається від дня припинення насильства; 2) перебіг позовної давності за вимогами про застосування наслідків нікчемного правочину починається від дня, коли почалося його виконання; 3) у разі порушення цивільного права або інтересу неповнолітньої особи позовна давність починається від дня досягнення нею повноліття; 4) за зобов’язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання. За зобов’язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред’явити вимогу про виконання зобов’язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається зі спливом цього строку; 5) за регресними зобов’язаннями перебіг позовної давності починається від дня виконання основного зобов’язання. Винятки з правил, встановлених частинами першою та другою цієї статті, можуть бути встановлені законом.

31. Зупинення і переривання перебігу позовної давності.

Підстави зупинення перебігу строку позовної давності 263 ЦКУ: 1) пред’явленню позову перешкоджала непереборна сила; 2) у разі відстрочення виконання зобов’язань на підставі встановлених законом (мораторій); 3) у разі зупинення дії закону або іншого НПА який регулює відповідні відносини; 4) якщо позивач або відповідач перебуває в збройних силах які переведені на воєнний стан. Спеціальні підстав зупинення перебігу позивної давності: 2) залишення без розгляду позову пред’явленого у кримінальному процесі (ст. 265 ЦКУ, ст. 328 КПК). 2) у випадку загальної аварії якщо обчислення суми вимоги залежить від розрахунків (ст. 393 КТМУ). Ст. 393 КТМ визначає продовження строку позовної давності до 3х- років у випадку якщо судно якого стосується вимоги протягом позовної давності не застали у водах України.

Підстави переривання перебігу позивної давності ст. 264 ЦКУ: 1) вчинення особою дію що свідчить про визнання неню свого боргу або іншого обов’язку; 2) пред’явлення особою позову до одного із кількох боржників а також якщо предметом позову є лише частина вимоги права на яку має позивач.

Пред’явлення позову у встановленому порядку які не залишень без розгляду також перериває перебіг позовної давності.

Зупинення перебіги позовної давності означає – що в період існування вказаних обставин позивна давність не обчислюється, від дня припинення цих обставин перебіг позовною давності продовжується з урахуванням часту що минув до його зупинення.

Переривання перебігу позовної давності означає що при наявності певних обставин обчислення позовної давності переривається (припиняється) а після припинення цих обстав обчислення позовної давності відбувається з початку без врахування часту, що минув до переривання.