Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

111. Договір контрактації сільськогосподарської продукції.

За договором контрактації сільськогосподарської продукції виробник сільськогосподарської продукції зобов’язується виробити визначену договором сільськогосподарську продукцію і передати її у власність заготівельникові (контрактанту) або визначеному ним одержувачеві, а заготівельник зобов’язується прийняти цю продукцію та оплатити її за встановленими цінами відповідно до умов договору.

Правова мета – перехід права власності на сільськогосподарську продукцію від її виробника до контрактанта.

Юр. хар.: Оплатний – за передану сільськогосподарську продукцію контрактант сплачує гроші. Консенсуальний – є укладеним з моменту досягнення домовленості сторін за всіма істотними умовами договору. Двосторонній – права та обов'язки виникають в обох сторін договору. Зокрема, виробник сільськогосподарської продукції зобов'язується виробити визначену договором сільськогосподарську продукцію і передати її у власність заготівельникові (контрактанту або визначеному ним одержувачеві) та вимагати оплати продукції. У свою чергу заготівельник зобов'язується прийняти цю продукцію та оплатити її за встановленими цінами та вимагати від контрактанта передачі сільськогосподарської продукції відповідно до умов договору.

Істотні умови: Предмет – сільськогосподарська продукція (рослинного або тваринного походження), зроблена або вирощена безпосередньо виробником сільськогосподарської продукції. Це може бути як майбутній, так і вже вирощений до моменту укладання договору врожай, інша сільськогосподарська продукція. Ціна – вартість сільськогосподарської продукції, встановлена за її одиницю та партію. Граничні (наприклад, мінімальні) закупні ціни на окремі види сільгосппродукції можуть встановлюватися актами органів державної влади. Строк – встановлюється домовленістю сторін з урахуванням часу одержання сільськогосподарської продукції (збирання врожаю в даній місцевості тощо).

Форма – як правило, укладається в простій письмовій формі. За згодою сторін можливим є нотаріальне посвідчення такого договору.

Сторони. Виробник сільськогосподарської продукції – фіз./юр. особа, діяльність якої спрямована на виробництво (вирощення) сільськогосподарської продукції. Обов'язки: передати вироблену (вирощену) сільськогосподарську продукцію контрактантові. Права: 1) вимагати оплати сільськогосподарської продукції контрактантом; 2) вимагати від контрактанта виконання інших обов'язків відповідно до закону та договору.

Контрактант – СПД, що займається заготівлею сільгосппродукції, або державний орган (при закупівлі сільгосппродукції за держзамовленням). Обов'язки: 1) оплатити сільськогосподарську продукцію; 2) прийняти сільськогосподарську продукцію; 3) сприяти виробникові сільгосппродукції при її транспортуванні на приймальні пункти.

Права: 1) вимагати передачі виробленої (вирощеної) сільськогосподарської продукції від її виробника; 2) вимагати від виробника сільськогосподарської продукції виконання інших обов'язків відповідно до закону та договору.