Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

72. Зміна та розірвання договору.

Зміна договору – означає, що зобов’язання сторін продовжують діяти, але відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо.

Розірвання договору – веде до припинення зобов’язань сторін за раніше укладеним між ними договором.

Підстави: 1. Згода сторін може спричинити зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом. 2. Одностороння відмова від договору у повному обсязі або частково може бути здійсненою у разі, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом. 3. Рішення суду є підставою для зміни або розірвання договору на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору

Момент – зобов’язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов’язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Правові наслідки:

1. При зміні – зобов’язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо.

2. При розірванні – зобов’язання сторін припиняються.

3. Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов’язанням до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

4. Якщо договір змінений або розірваний у зв’язку з істотним порушенням договору однією із сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірванням договору.

73. Загальна характеристика та види договору купівлі-продажу.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Правова мета – перехід права власності на майно, що відчужується за договором, до покупця.

Юр. хар.: Оплатний – за майно, яке передане продавцем покупцю, останній здійснює зустрічне грошове надання. Двосторонній – правами та обов’язками наділені обидві сторони договору, зокрема продавець зобов’язаний передати річ покупцеві і має право вимагати від покупця передачі грошей, а покупець зобов’язаний сплатити визначену договором грошову суму і вимагати від продавця передання речі. Консенсуальний – коли продавець зобов’язується передати майно (товар) у власність іншій стороні (покупцеві) після укладення договору, або реальний, коли продавець передає майно (товар) у власність іншій стороні (покупцеві) до моменту укладення договору.

Істотні умови: Предмет – товар (не вилучене з цивільного обороту рухоме або нерухоме майно, валютні цінності тощо), який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому. Предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права, право вимоги, якщо така вимога не має особистого характеру. Кількість товару. Якість та ціна не можуть вважатися істотними умовами, якщо інше не передбачено самим договором або законом. Ціна, як правило, визначається у договорі купівлі-продажу. Ціна обов’язково визначається в договорі купівлі-продажу товарів у кредит; у договорі купівлі-продажу нерухомості (що пов’язано з необхідністю розрахунків платежів за нотаріальне посвідчення, податку з доходів фізичних осіб) і в деяких інших договорах купівлі-продажу. Якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору.

Форма: 1. Договір роздрібної купівлі-продажу і деякі інші укладаються в усній формі. 2. Договір купівлі-продажу між юридичними особами згідно зі ст. 207 ЦКУ України укладається в простій письмовій формі, якщо іншого, наприклад обов’язкового нотаріального посвідчення договору, не вимагає закон. Якщо на цьому наполягає хоча б одна зі сторін, можливим є нотаріальне посвідчення договору, який не потребує обов’язкового нотаріального посвідчення. 3. Договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації, , крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Різновиди: договори купівлі-продажу в оптовій і роздрібній торгівлі; договори, які укладаються на біржах і аукціонах; договори купівлі-продажу, які укладаються у внутрішньому і зовнішньоекономічному обігу; договори купівлі-продажу житлових будинків, квартир, земельних ділянок, автомашин, валютних цінностей.

З’явилась можливість відкликання товару у покупця (ст. 681-1 ЦКУ). У разі якщо виготовлювач товару відповідно до закону відкликає його у покупця, покупець має право вимагати від продавця або виготовлювача за своїм вибором: 1) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; 2) повернення сплаченої за товар грошової суми; 3) заміни товару на такий самий товар або на аналогічний товар з числа наявних у продавця (виготовлювача).