Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_derzhavnikh_ispitiv_z_navchalnoyi...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

32. Здійснення суб’єктивних цивільних прав та виконання та виконання цивільних обов’язків.

Суб’єктивне цивільне право – це юр. забезпечена міра можливої поведінки у правомочної особи. Здійснення суб’єктивних цив. прав – це реалізація правомоченою особою можливостей, що встановлюні в змісті суб’єктивного цивільного права. Загальні засади ст. 12 ЦКУ: 1. Особа здійснює свої цивільні права вільно, на власний розсуд. 2. Нездійснення особою своїх цивільних прав не є підставою для їх припинення, крім випадків, встановлених законом (виняток 707 ЦКУ). 3. Особа може відмовитися від свого майнового права (ст. 347, 605 ЦКУ, виняток ч.3 ст. 3 ЦПКУ).Відмова від права власності на транспортні засоби, тварин, нерухомі речі здійснюється у порядку, встановленому актами цивільного законодавства. 4. Особа може за відплатним або безвідплатним договором передати своє майнове право іншій особі, крім випадків, встановлених законом (виняток ч. 3 ст. 720 ЦКУ). 5. Якщо законом встановлені правові наслідки недобросовісного або нерозумного здійснення особою свого права, вважається, що поведінка особи є добросовісною та розумною, якщо інше не встановлено судом (перзумція). Межі ст. 13 ЦКУ: 1. Цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. 2. При здійсненні своїх прав особа зобов’язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині. 3. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. 4. При здійсненні цивільних прав особа повинна додержуватися моральних засад суспільства. 5. Не допускаються використання цивільних прав з метою неправомірного обмеження конкуренції, зловживання монопольним становищем на ринку, а також недобросовісна конкуренція. 6. У разі недодержання особою при здійсненні своїх прав вимог, які встановлені ч. 2-5 цієї статті, суд може зобов’язати її припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені законом.

Цив. обов’язок – це юр. обумовлена міра необхідної поведінки зобов’язальної особи. Засади: 1) виконання в межах встановлених договором або актом цив. законодавства. 2) не можливість примушення до дій вчинення яких не є обов’язковим (виняток ст. 633 ЦКУ). 3) забезпечення виконання цив. обов’язків засобами заохочення (ч. 2 ст. 845 ЦКУ) та відповідальністю (ст. 22-23 ЦКУ). 4) можливість звільнення від цив. обов’язків або його виконання у встановлених договором або АЦЗ. (605, 617 ЦКУ).

33. Загальні засади захисту цивільних прав та інтересів.

Охорона цив. права – це сукупність правових, економічних, орг. та інших засобів які забезпечують нормальний порядок реалізації цив. прав. Захист цив. прав – це сукупність засобів спрямованих на припинення порушення, відновлення або визнання нормальних прав, а також на компенсацію втрат понесених у зв’язку з порушенням прав. Підстави виникнення права на захист ч. 1 ст. 15 ЦКУ: порушення права, невизнання права, оспорювання права. Об’єкт захисту: суб’єктивне цив. право; інтерес, що не суперечить АЦЗ. Загальні засади здійснення права на захист (ст. 20 ЦКУ): на свій розсуд; не здійснення особою прав на захист не є підставою для припинення права, що порушено, крім випадків передбачених законом (виняток ст. 344 ЦКУ).