Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmist_doc.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
425.22 Кб
Скачать
  1. Суть, функції, переваги та недоліки стратегічного планування

Стратегічне планування — неперервний творчий процес, зумовле­ний невизначеністю майбутнього та необхідністю внесення змін в цілі підприємницької структури, зумовлені впливом зовнішнього та внутрішнього середовища.

Основне завдання стратегічного планування полягає в забез­печенні нововведень та організаційних змін, необхідних для функ­ціонування підприємства та його конкурентоспроможності.

Функції:

  • розподіл ресурсів,

  • адаптація до зов­нішнього середовища,

  • внутрішні координація та регулювання,

  • організаційні зміни.

Переваги:

Стратегічне плану­вання дозволяє прогнозувати майбутні проблеми і можливості підпри­ємств, сприяє зменшенню ризику при прийнятті рішень, забезпечує інтеграцію цілей і завдань всіх структурних підрозділів і виконавців.

Недоліки:

  • стратегічне планування не має чіткого алгоритму розробки і реалізації;

  • конкретний інструментарій стратегічного планування зале­жить від особистих здібностей спеціаліста, його професій­ного досвіду та інтуїції;

процес стратегічного планування вимагає значних витрат часу, ресурсів і не завжди забезпечує отримання результату

  1. Інформаційна база стратегічного планування

Діагностика внутрішнього та зовнішнього середовища підприємни­цької структури проводиться на основі певної інформації, отрима­ної способом сканування середовища (ретроспективні дані) та моніто­рингу середовища (відбір поточної інформації).

Моніторинг середовища здійснюється в межах трьох типів систем інформації:

1) Іррегулярні системи застосовуються при дослідженнях особливих ситуацій. Вони шукають аналогів теперішньої ситуації в минулому і використовуються для швидкої реакції на кризу в організації.

2)Регулярні (періодичні) системи базуються по щорічному (щоквар­тальному, щомісячному) огляді розвитку господарської ситуації на підприємстві. Результати оглядів використовуються менеджерами при прийнятті поточних господарських рішень та при прогнозуван­ні і плануванні майбутнього.

3)Системи неперервного огляду інформації постійно досліджують важливі елементи середовища підприємства. Вони використовують­ся при плануванні і прогнозуванні майбутнього. їх застосування мо­же стримуватися відсутністю коштів для проведення таких діаг­ностичних операцій або непідготовленістю фахівців.

Проведенню сканування або моніторингу середовища повинна передувати робота з визначення значимих для діяльності підприєм­ства елементів внутрішнього і зовнішнього середовища.

19. Матриця "товар/ринок".

Матриця можливостей по товарах/ринках передбачає використання чотирьох альтернативних стратегій маркетингу для збереження або збільшення збуту

  • проникнення на ринок;

  • розвиток ринку:

  • розробка товару;

  • диверсифікація.

ТОВАР

РИНОК

СТАРИЙ

НОВИЙ

СТАРИЙ

Проникнення на ринок

Розвиток ринку

НОВИЙ

Розробка товару

Диверсифікація

Матриця "товар/ринок" є класичною моделлю, що використовується при розробці стратегії, а також своєрідним практичним інструментом для класифікації продукції та ринків (або споживачів), залежно від рівня визначеності перспектив продажу продукції на ринку.

Досвід засвідчує, що продати споживачам зовсім нову продукцію набагато складніше, ніж продукцію відому.

Відомо також, що продавати наявний асортимент товарів категоріям споживачів, близьким до тих, що вже його купили, легше, ніж освоювати нові ринки.

Матриця "товар/ринок" використовується також для розподілу операцій між ринками та видами продуктів або послуг. Що дає такий розподіл? Насамперед визначити, на яких категоріях споживачів доцільно зосере­дити увагу, які проігнорувати, виробництво яких товарів слід розвинути, а яких припинити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]