Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmist_doc.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
425.22 Кб
Скачать

31. Планування і контроль збуту продукції

План збуту продукції – це обсяг продукції і послуг, який визначається попитом у процесі дослідження ринку й буде реалізований у плановому році.

У будь-якому плані збуту, як правило, вказується кількість продукції кожного виду, а також робіт і послуг, які будуть реалізовані в запланованому періоді.

В річний план збуту продукції підприємства включають наступні види товарів і робіт: обсяг реалізації продукції на внутрішньому ринку, розмір напівфабрикатів і комплектуючих виробів, власного виробництва, величина експортних поставок товарів, нормативи запасів готової продукції, обсяги робіт і послуг виробничого характеру у ринкових цінах.

На першому етапі на основі планових показників виробництва визначаються обсяги потреб в ресурсах і їх основні постачальники.

Другий етап розробки плану збуту передбачає розробку програми руху потоків виробів по всьому розподільчому ланцюгу: від виробничих підрозділів підприємства до торгових центрів кінцевого продажу чи навіть до окремих споживачів продукції.

На заключному етапі розробки плану збуту складається програма масових переміщень товарів, оптимізується схема розміщення складських приміщень і транспортних потоків, складаються календарні плани-графіки підготовки товарів для відвантаження і поставок.

32. Особливості формування програми освоєння нових видів продукції

Створення нового продукту – це процес який починається з генерування ідеї та за умови успішного проходження всіх його стадій закінчується комерційним успіхом нового товару на ринку.

Стадії:

  • генерування ідеї

  • бізнес-аналіз

  • конструювання та створення

  • тестування та затвердження

  • комерційне виробництво

33. Особливості формування програми освоєння нових видів продукції

Система планування ОТР спрямована на охоплення комплексу різноманітних планів, які взаємодіють між собою та спрямовані на здійснення основних функцій та завдань планування.

Етапи:

  1. визначення гол. завдань п-ва на плановий період

  2. виявлення можливості розширення та впровадження основних напрямків НТП

  3. від обр. ек. та інженерні розрахунки

  4. формується проект плану ОТР

  5. взаємоповязання усіх планів п-ва та його підрозділів.

34. Суть та структура плану отр підприємства

План ОТР – перелік проектів чи заходів згрупований у розділи, який містить назву керівників проекту, терміни початку і кінця, бюджет.

36. Планування підвищення ефективності виробництва

Для того, щоб успішно функціонувати в умовах конкурентної боротьби, підприємство в своїй діяльності повинно орієнтуватися, по-перше, на потреби ринку (ціни, витрати, кількість продукції, що випускається) і, по-друге, на реалізацію досягнень науково-технічного прогресу (нові конкурентноспроможні вироби, поліпшення якості продукції, що випускається).

Із цих позицій план підвищення ефективності виробництва можна умовно поділити на дві групи:

- науково-дослідні і дослідно-конструкторські розробки (НДДКР), створення й освоєння нової продукції, поліпшення якості продукції;

- технічні й організаційні заходи (впровадження прогресивної технології, механізація й автоматизація виробництва, удосконалення управління, планування й організації виробництва і т. п.).

Заходи плану організаційно-технічного розвитку виробництва для свого впровадження вимагають відповідного часу, ресурсів. Тому всі вони повинні бути належно оцінені за техніко-економічними критеріями, а їх ефективність відображена в плані діяльності підприємства на відповідний період часу. Підвищення ефективності виробництва зумовлює: * темпи росту випуску продукції; * темпи росту продуктивності праці або зниження трудомісткості; * економію матеріально-енергетичних ресурсів; * ріст прибутку, рентабельності; * підвищення фондовіддачі, прискорення оборотності оборотних коштів- * підвищення ефективності інвестицій. Технічне переоснащення виробництва, модернізація діючого, заміна застарілого і зношеного устаткування, підвищення рівня механізації і автоматизації виробничих процесів, вдосконалення технології поліпшення організації і структури виробництва приводять до збільшення виробничих потужностей, росту виробництва продукції, підвищення її якості, забезпечення життєдіяльності, екологічної безпеки тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]