Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

13 Управління оборотними активами підприємства.

Цілеспрямов упр оа передбач необхідн їх класифікації. З позиції ф.м. оа класифік.:1. за фін. джерелами формув. оа1.1. валові оа1.2. чисті оа1.3. власні оа2. за видами оа:2.1. запаси сировини, матеріалів, напівфабрикатів2.2. запаси готової п-ції2.3. гр активи2.4. дебіт заборгов 3. за участю в операц циклі3.1. оа, що обслуг вироб цикл3.2. оа, що обслуг фін. цикл4. за періодом функ-ня 4.1. пост част оа4.2. зм част оаУпр грош. активамиМетою упр г.а. є визначення оптимального розміру грош.коштів., при якому забезпечується допустимий рівень фін. стійкості і платоспроможності п-ва, а гроші в процесі зберігання еф. використовуються. Для визначення оптимального розміру г.к. використ. модель Баумоля і модель Міллера-Орра. Умови: в країні повинні бути такі цінні папери, ризик за яких був би найменшим (державні); всі надходження підприємства повинні вкладати в ці цінні папери.Модель Баумоля: передбачає, що п-во починає свою роботу маючи Макс і доцільний для нього рівень грош коштів, а потім постійно витрачає його протягом певного періоду. Всі надходження від реаліз. П-во вкладає в короткострокові цінні папери. Як тільки запас грош.к. = 0, п-во продає частину ц.п. і тим самим відновлює запас грош. к. до поч.. величини.Модель Міллера-Орра: показує, як можна управляти залишками грошових коштів, якщо неможливо спрогнозувати надходження та витрачання щоденно грош. коштів. Передбачає, що залишок г.к. на рахунку хаотично змінюється до тих пір, поки не досягає верхньої межі, як це відбулося – п-во купує цінні папери з метою відновити залишок г.к. до нормального рівня. Якщо залишок г.к. сягає нижньої межі – п-во продає частину придбаних раніше ц.п. з метою відновити залишок до нормального рівня

14. Механізми та інструменти протидії кризовим процесам

Харак-ка механізмів, що здійснюються з метою ліквідації недоліків у роботі п-ва та забезп-ня його ритмічної та еф.ї діяль. назив. санацією. Санація (фінан. оздоровлення) є складним, багато аспектним завданням, яке може вирішуватись в різних умовах та передбачати різні інструменти.

Залежно від характеру антикризових заходів можуть визначатися окремі типи поведінки п-ва, що харак-ться особливим набором заходів:

  • захисна тактика(оперативні антикризові заходи: скорочення витрат, злиття і розпродаж підрозділів, устаткування, скорочення частини ринку збуту, розпродаж);

  • наступальна тактика(стратег. анти-криз. заходи: модернізація устати-ня, впровадж-ня нових технологій, пошук нових ринків збуту).

Залежно від суб’єктів антикризового процесу, які беруть участь у проведенні окремих заходів, доцільно виділяти зовн. та внутр. санацію

Залежно від джерел коштів, що використовуються для проведення санації, доцільною є типологія форм санації та санаційних заходів:

- Санація на базі викор-ня коштів та ресурсів п-ва;

- Санація за рахунок власниківп-ва

- Санація за рахунок коштів кредиторів під-ства.

Типові санаційні заходи:

  1. Реструктуризація (скорочення) власного капіталу;

  2. Реструктуризація (скорочення) активів під-тва;

  3. Випуск додаткових акцій та їх купівля власниками;

  4. Продаж частини акцій на фондовій біржі, позабіржовому ринку та зацікавленим особам;

  5. Надання тимчас-ї фін. допомоги власникам п-ва.

  6. Різноманітні форми реструктур. боргу;

  7. Передача тимчасового упр-ня кредиторам чи їх уповноваженій особі;

  8. Емісія облігацій п-ва;

  9. Отриман. нових кредитів та займів.

Залежно від функціонал. спрямованості санаційних заходів мають виділ. окремі функціональні політики, які пов’язані із заг. спрямуванням здійснюваних заходів:

  1. Маркетингова політика неплатоспр. п-ва (комплекс заходів, пов’язаних з поліпшенням збуту продукції, підв-ям конкур-сті п-ва щодо асортименту, цін та якості пропонованої продукції (товарів, робіт, послуг).

  2. Антикризова інвест. політика в (розроблюються інвест. заходи щодо виведення п-ва зі стану кризи: перепоступку прав власності, заходи щодо припинення або виходу реалізовуваних інвестиційних проектів).

  3. Фінан. антикризові заходи передб. форм-ня раціон. струк-ри капіталу, джерел та умов залучення власних та позикових ресурсів, а також оптимізацію напрямів викор-ня отриманого прибутку.

  4. Виробн. менеджмент неплатоспром. п-ва, в рамках якого розробляється та реалізується комплекс заходів, які забезпечують виведення п-ва зі стану неплатоспроможності, як складової частини операційн. менеджменту (упр-ня вироб-вом або продажем).

  5. Упр-ня персоналом п-ва в рамках якого здійснюється оц. кадр. потен-лу п-ва, діагностика системи упр-ня; провод-ся раціон-ція кадрової політики

Наведений перелік антикризових заходів не є остаточним, оскільки єдиного рецепту виживання та відродження не існує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]