Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

28 Система антикризового упр-ня потенціалом п-ва

Висока ймовірність виникнення і розвитку кризи в процесі діяль. п-ва зумовлює необхідність здійснення спеціалізованого антикризового упр-ня.

Антикризове упр-ня потенціалом п-ва являє собою спеціальне, постійно організоване упр-ня, націлене на найбільш оперативне виявлення ознак кризового стану на ств. відпов. передумов для його своєчасного подолання з метою забезп-ня відновл-ня життєздатності п-ва, недопущення виник-ня ситуації його банкрутства.

Об’єкт антикризового упр-ня потенціалом п-ва — виникнення та поглиблення кризи розвитку п-ва, її усунення та запобігання.

Суб’єктами антикризового упр-ня потенціалом п-вом є певне коло осіб, що реалізують систему антикризового упрня,:

  1. Власник підприємства;

  2. Економіст-фінансист (фінан. директор) п-ва;

  3. Функціональний антикризовий менеджер-співробітник п-ва, який спеціалізується тільки на антикризовому упр-ні та має відповідну підготовку;

  4. Функціональний антикризовий менеджер-співробітник консалтингової фірми, який залучається на п-во на платній основі для реалізації завдань антикризового упр-ня;

  5. Держ. та відомчі органи з-поміж спеціалістів Агентства з питань банкрутства, відомчих комісій з реструктуризації тощо.

  6. Арбітражний керуючий затверджений постановою суду в разі порушення справи про банкрутство п-ва;

  7. Представники кредиторів або фахівці з антикризового упр-ня, що залучені ними— це вимушений захід, спрямований на повернення боргів.

Визнання факту загрози кризи потенц. п-ва обумовлюється необх-тю ств-ня певної системи контролю, діагностики та захисту п-ств від фінан. краху, системи протидії банкрутству. ЇЇ елементами є: по-перше, механізм подолання кризових явищ та запобіганню банкрутству, представлення у спец. спосіб організован. підсистемою антикризов. упр-ня; по-друге, механізм профілактики виникн-ня кризи, який охоплює осн. напрями роботи, пов’язані зі ств. передумов недопущення виник-ня та поширення кризових явищ. Підсистема профілактики має створюватись в усіх функціональних сферах п-ва, де існує ймовірність виникнення локальних криз. Але головне місце посідають ефективно діючі операційні та фінансовий менеджмент на підприємстві, оскільки саме реалізація фінансово-економічних заходів підтримує належний фінан. стан.

Система антикризового упр-ня п-вом повинна здійснюватись поетапно та передбачати певну послідовність дій :

  • Діагностика кризового стану і загрози банкрутства

  • Визначення цілей та завдань антикризового управління

  • Визначення суб’єкта антикризової діяльності

  • Оцінка часових обмежень процесу антикризового управління

  • Оцінка ресурсного потенціалу антикризового управління Розробка антикризової програми під-ства

  • Впровадження антикризової програми та контроль за її виконанням

На першому етапі системи антикризового упр-ня потенціалом п-ва здійснюється комплексні дослідження, на підставі яких визн. глибина кризи, яка охопила п-во, а отже, стає можливим визначити мету та завдання антикризового упр-ня, і, відпов. до них, сформувати антикризову програму п-ва, попередньо врахувавши часові обмеження та ресурсний потенціал п-ва

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]