Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

40. Оцінювання стратегічного протистояння підприємств - конкурентів.

41 Визначення вартості грошей у часі.

Згідно з найбільш розповсюдженою точкою зору гроші представляють собою особливого виду товар, який можна без обмежень обміняти па будь-які інші товари. Крім того, гроші - це еквівалент вартості усіх інших товарів, бо саме за допомогою грошей у вигляді фіксованої кількості грошових одиниць вимірюється вартість будь-якого товару.

Для того", щоб виконувати зазначену функцію, гроші самі повинні мати вартість. Причому грошова одиниця, яка є сьогодні, і грошова одиниця, яка очікується до одержання через деякий час, не є рівноцінними. Є принцип, який діє незалежно від зміни загального рівня цін: мати певну суму грошей сьогодні завжди краще, ніж .мати її завтра. Це пояснюється дією трьох основних факторів:

Інфляція Оборотність здатність грошей до ліквідності

Ризик неодержання очікуваної суми є іншою вагомою причиною, згідно з якою будь-який договір, за яким очікується надходження грошових коштів в майбутньому, має певну ймовірність бути невиконаним взагалі або викопаним частково.

Ціпа грошей змінюється у часі. Чим раніше отримані гроші, тим більшу вартість вони мають. Гроші, які інвестуються в проекти, можуть принести значний дохід, ще можуть і втратити свою вартість внаслідок ризику, інфляції. Тому підприємці, кредитори хочугь знати майбутню вартість грошей або" сьогоднішню вартість майбутніх доходів з урахуванням, ризику.

42 Діагностика конкур. Середовища

Аналіз конкур. середов.п-ва припускає з'ясування факторів, що вплив. на віднош. покупців пі-а і її п-ії і как результат – зміна частки п-ва в продажах на конкур.ринку держ., галуз.чи світов. товарн.Ступені впливу на конкурентнозд. можна розд. на двох груп: зовн і внутр..До зовн. віднос. фактори, генерируючі макрооточ. і безпосер.оточ. п-ва. На фактори макрооточ.п-ва вплив. не може, але воно повинне враховув. у своїй д-ті. Фактори безпосер.оточ. – ті, котрі не залежать від п-а, але на який воно може істотно вплин.. До внутр. віднос. фактори, що залеж.від п-а. Їхній ініціатор – саме п-о.До зовн. факторів відн.: загальнопол. обстановку в державі; зовнішньопол. й економ. зв'язки з ін. дер-ми; регул. роль держави; експортно-імпортні віднош.держави; наявність конкурентів у даній сфері д-ті; раціон. розміщ. продукт.сил; наявність джерел сировини в країні; загальний рівень техніки і технології в країні, розвитку спеціаліз.і концентрац.в-ва;існуючу систему керування пром-ю; наявність (чи відсутність) антимонопол.законод. й ін.До внутр. факторів віднос.: система і методи керув. п-ом; рівень техніки і технології на п-і; система розробки і впровадж. нововв.; рівень орг-ції в-ва, система план., система екон.стимул., соц., псих. і ін.

Таким чином, оцінка конкурентного середовища підприємства ґрунтується на ретельному аналізі технологічних, виробничих, фінансових і збутових можливостей підприємства. Вона покликана визначити потенційні можливості підприємства і заходу, що вона повинна почати для забезпечення конкретних позицій на конкретному ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]