Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_gos-ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
633.76 Кб
Скачать

5. Управління фінансовими ризиками підприємства.

Ризик - як ек. категорії полягає у ймовірності настання або ненастання події, наслідки якої можуть бути негатив. (програш, шкода, збиток); нульов. позитив. (виграш, вигода, прибуток).

Цілеспрямовані дії щодо обмеження або мінімізації ризику називают управління фін. ризиками.

Гол. метою управління фін. ризиками є мінімізація фін. втрат. Гол. завданнями - є оптимізація структури капіталу (співвід. між влас. і позичк. джерелами формування фін. ресурсів) та оптимізація портфеля боргових зобов’язань.

Політика управління фін. ризиками – сис-а цілей і завдань управл. ризиками, і сукуп. методів і засобів досягнення цілей. Політика управління фін. ризиками відображається у стратегії і тактиці виявлення та нейтралізації ризиків.

Концептуальний підхід управління ризиками включає три основні позиції:1)Вияв наслідків діял-ті суб’єктів госп-ня в ситуації ризику;2)Вміння реагувати негативні наслідки діяль-і;3)Розробка і реалізація заходів,по нейтралізації або компенсації ймовірних негатив. результатів.

Підходи до рішення управлінських завдань можуть бути багатоваріантними. Проте всі варіанти рішень повинні бути перевірені практикою, яка базується на 4 методах управл фін ризиком:

1.Усунення ризику - намагання працювати у безризикових умовах. Усунення – метод запобігання втрат. Проблема - усунення ризику усуває і прибуток.2.Попередження втрат і контроль. Попередити втрати – зберегти себе від випадковостей. Контролювати - обмежити розмір втрат якщо буде збиток. 3.Страхування - процес, у якому група фіз. і юр.осіб, які підпадають під однотипний ризик, вклад. кошти у компанію, члени якої при втратах одержать компенсацію.4.Поглинання - визнання шкоди від реалізації ризику як такої, що нічим не може бути компенсована. Поглинання застосовується: коли не можна використати інші методи управління ризиком, поглинання досягається самострахуванням або хеджуванням.

Етапи процесу управління ризиками: визначення мети, з’ясування суті ризику, оцінка ризику, вибір методів управління ризиком, впровадження цих методів і результат.

Визначення мети. Забезпечення нормал. Функціонув. у не передбачуваних та у несприятливих обставинах.З’ясування ризику – усвідомлення ризику господарюючим суб’єктом – процес встановлення переліку основних видів фін. ризиків, що притаманні діяльності конкретного п-ва.

Оцінка ризику – визначення його серйозності з позицій ймовірності і величини можливого збитку,базовими величинами є величина збитків та ймовірність настання збитків.

Основні інструменти нейтралізац. ризиків:-формування резервів - рез. капіт,відповідно дочин. законод. уст.док.;-диверсифікація ризиків – мінім. фін. ризик. шляхом збільш. об’єк капіталовкладень ;-хеджуванням – страхув. цінового ризику за угодами на біржі. Інструменти хедж. форвардний контракт, ф’ючерс, опціон, своп,;-страхування ризиків страх. компан.

Вибір методів управл.ризиком: залежно від виду ризику.

Застосування обраного методу.

Оцінка результатів. Дає можливість визначити правильність обраних кроків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]