Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори до екзамену.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. Форми та методи соціально-педагогічної роботи, які надаються сім’ї та дитині в процесі соціального супроводу прийомної сім’ї.

Основними формами роботи соціального працівника щодо реалізації плану соціального супроводу прийомних дітей є:– відвідування на дому; - зустрічі, прогулянки з прийомними дітьми;– підтримка телефонних контактів (робота щотижневої телефонної години);– консультування прийомних дітей;

– організація зустрічей з біологічними родичами і спостереження за перебігом цих зустрічей; – представлення інтересів прийомних дітей в установах та закладах; – організація навчальних програм для прийомних дітей; – щорічний аналіз стану та розвитку прийомних сімей.

  1. Оцінка результатів здійснення соціального суповоду прийомної сім’ї.

зустрічі проводяться один раз наприкінці року. Метою їх є аналіз та обговорення відповідності опіки прийомної дитини її потребам. Такі зустрічі можуть проводитися як на житловій площі прийомних батьків, так і в інших місцях. На них запрошуються соціальні працівники з супроводу конкретної прийомної сім’ї та дитини, прийомні батьки, прийомна дитина, спеціалісти, які працювали із сім’єю та дитиною, незалежний експерт. За потребою на такі зустрічі можуть приходити біологічні родичі прийомної дитини.В ході спілкування всі учасники висловлюють свої думки щодо змін в розвитку прийомноїдитини. Спільно обговорені та прийняті до вирішення питання соціальний працівник

вносить як зміни в план супроводу. Результати обговорення входять в звіт, який щорічноскладає соціальний працівник.

  1. Охарактеризуйте категорії сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, і потребують сторонньої допомоги.

До вказаної категорії належать:

-     сім’ї з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх самостійно, у зв’язку з інвалідністю батьків або дітей, вимушеною міграцією, наркотичною або алкогольною залежністю одного з членів сім’ї, його перебуванням у місцях позбавлення волі, ВІЛ-інфекцією, насильством у сім’ї, безпритульністю, сирітством, зневажливим ставленням і негативними стосунками в сім’ї, безробіттям одного з членів сім’ї, якщо він зареєстрований в державній службі зайнятості як такий, що потребує працевлаштування;-     сім’ї, у яких існує ризик передачі дитини до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;-     неповнолітні одинокі матері (батьки), яким потрібна підтримка;-     сім’ї, члени яких перебували чи перебувають на державному утриманні.

  1. Методики налагодження взаємодії соціального педагога та батьків.

Его цель — наладить определённые эффективные пути взаимодействия между человеком и его семьёй, с одной стороны, и обществом, социальным окружением, с другой, помочь человеку мобилизовать собственные резервы и решать свои проблемы самому.

Ведущими направлениями его деятельности по эффективной организации процесса взаимодействия с семьёй являются в первую очередь диагностика и коррекция внутрисемейных отношений, а также актуализация воспитательных возможностей семьи, организация психолого-педагогического просвещения родителей, оказание помощи семье, трудному ребёнку в решении проблем адаптации в обществе, ведение профилактической работы, координация сотрудничества с социальными и психологическими службами, что полностью подтверждает выдвинутую нами гипотезу.