Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори до екзамену.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. Дайте характеристику неповним сім’ям

Неповна сім’я – це та в якій відсутні один з дорослих членів сім’ї, один з членів сім’ї виховує дитину до досягнення нею повноліття. Постановка питання неповних сімей у психології.До неповних сімей відносяться і ті, що розпалися. Причини:фактичне проживання одного з батьків окремо, навіть при юридично збереженому шлюбі;тривалі міграції за кордон, заробітки;зайнятість на роботі;сім’ї, де діти перебувають на правах опіки;неповні сім’ї з усиновленими дітьми. Види неповних сімей: розлучена сім’я – утворилася внаслідок юридичного розірвання шлюбу;осиротіла сім’я – утворилася внаслідок смерті одного з батьків;позашлюбна сім’я – це сім’я поза шлюбом; неповна материнська сім’я;неповна батьківська сім’я;неповна розширена – це батько і матір зі своїми дітьми з інших родин

  1. Дайте характеристику сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах

сім'ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх самостійно, у зв'язку з інвалідністю батьків або дітей, вимушеною міграцією, наркотичною або алкогольною залежністю одного з членів сім'ї, його перебуванням у місцях позбавлення волі, ВІЛ-інфекцією, насильством у сім'ї, безпритульністю, сирітством, зневажливим ставленням і негативними стосунками в сім'ї, безробіттям одного з членів сім'ї, якщо він зареєстрований в державній службі зайнятості як такий, що потребує працевлаштування; сім'ї, у яких існує ризик передачі дитини до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;неповнолітні одинокі матері (батьки), яким потрібна підтримка;сім'ї, члени яких перебували чи перебувають на державному утриманні.

7. Дати визначення поняття «соціальний супровід». Охарактеризуйте основні етапи

Соціальний супровід — вид соціального обслуговування, який передбачає надання комплексу соціальних послуг, спрямованих на подолання життєвих труднощів, збереження, підвищення соціального статусу.

Соціальний супровід розпочинається на підставі результатів соціального інспектування та інформації, що підтверджує наявність складної життєвої обставини після рішення дорадчого органу про взяття сім'ї чи особи під соціальний супровід. Без рішення дорадчого органу сім'ю або особу може бути взято під соціальний супровід за особистим зверненням сім'ї або особи та в разі письмової відмови від винесення їхнього питання на розгляд дорадчого органу. Обов'язковою умовою взяття сім'ї чи особи під соціальний супровід Центром є згода сім'ї чи особи та укладання договору про здійснення соціального супроводу, в якому зазначаються права та обов'язки кожної із сторін.

Після здійснення оцінки потреб сім'ї або особи, яка опинилася у складних життєвих обставинах складається План соціального супроводу сім'ї або особи. У Плані зазначаються конкретні заходи, спрямовані на подолання життєвих труднощів. План узгоджується та підписується усіма повнолітніми членами сім'ї, які братимуть участь у його реалізації, та соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід.