Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори до екзамену.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте навички активного слухання.

Слухати клієнта і проявити емпатію і турботу, максимальну щирість. На цій стадії необхідно віддзеркалювати емоції клієнта, тобто проводити зворотний зв'язок. Не підказувати клієнтові, коли він формулює думку. Слідкувати за поглядом. Не повинен нишпорити очима, відводити погляд краще в сторону або наверх. темп мови не повинна бути монотонною, стежити за дикцією. активне слухання (Роджерс).

  1. Дати характеристику основних етапів технологічного алгоритму соціального супроводу.

типовий технологічний алгоритм соціальної роботи з клієнтом містить такі основні складові, як вивчення ситуації, психосоціальну діагностику, плануван­ня і документування майбутньої роботи, її безпосередню реалізацію, аналіз і оцінку результатів, припинення активної роботи та додатко­ве кураторство клієнта Ці складові поєднуються у кілька етапів, зазвичай - від 3 до 5. Найбільш поширений варіант розподілу етапів такий, коли виокремлю­ються підготовчий етап, етап безпосередньої реалізації методів втручан­ня та підсумковий етап.На підготовчому етапі вивчається соціальна ситуація клієнта і ото­чення, діагностуються психосоціальні характеристики клієнта і середови­ща, на основі аналізу зібраної інформації формулюється проблема, визна­чаються пріоритетні потреби, цілі і завдання, прогнозується, моделюється й обґрунтовується майбутня діяльність, обираються методи й засоби втру­чання, визначаються оціночні критерії, розробляється план дій, докумен­туються домовленості, угоди, контракти тощо.На етапі реалізації здійснюються безпосередні дії із розв'язання окре­мих завдань, випробовуються заплановані методи й засоби втручання, оці­нюється їх ефективність відносно проміжних результатів, які були заплано­вані або з'явилися неочікувано. При потребі, діяльність коригується, мо­жуть обиратися інші методи, більш доречні до ситуації, якщо вона змінюється.Підсумковий етап включає аналіз і оцінку результатів стосовно як окремих пріоритетів клієнта, так і щодо вирішення проблеми в цілому, поступове припинення активного втручання, при потребі - додаткове ку­раторство для профілактики небажаних явищ, закріплення позитивних змін, простеження довгострокових наслідків роботи.У свою чергу кожен етап може додатково розподілятися на окремі фази, або вони можуть виокремлюватися у самостійні етапи. Наприклад, перший етап може розподілятися на фази встановлення контакту і знайом­ства; психосоціальної діагностики; прогнозування, моделювання й плану­вання роботи; документування планів і угод. Другий етап може розподі­лятися на кілька циклів "діяльність - проміжна оцінка - коригування наступних дій" стосовно кожного із визначених пріоритетів клієнта. Третій етап також може містити окремі фази, наприклад, згортання роботи, підсум­кова оцінка, додаткове кураторство тощо.

  1. Що таке мережа соціальної підтримки?

мережа установ соціального обслуговування населення (будинків-інтернатів, територіальних центрів тощо, підсобних господарств та лікувально-виробничих майстерень); спеціалізовані служб надання соціальних та інших послуг громадянам. мережа установ, які надають різноманітні соціальні послуги сім'ї, дітям та молоді, зокрема: Київський молодіжний центр праці. Київський міський центр сім'ї "Родинний дім", Центр роботи з жінками та створені при ньому інформаційно-консультативний центр і притулок для жінок, які зазнали насильства в сім'ї, Притулок для дітей, Медико-оздоровчий соціально-реабілітаційний центр для неповнолітніх, Центр соціального розвитку підлітків і молоді "Зміна".