Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз сус-воt Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Призначення, основні завдання та функції Конституції пмр

Призначення Конституції ПМР чітко сформульовано у вступній частині (преамбулі). Конституція приймається для встановлення правової держави, яка забезпечує верховенство закону, як виявлення волі народу, утвердження прав і свобод людини, вільного розвитку особистості, забезпечення благополуччя та процвітання Придністров'я.

Оскільки Конституція є основним законом в Республіці, вона виконує юридичну функцію. Це значить, що всі інші закони та нормативно-правові акти приймаються в нашій державі згідно з Конституцією і не можуть їй суперечити. Якщо Конституція гарантує права власності, то власник на свій погляд має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю (стаття 37), і будь-які інші закони, правові акти не можуть позбавити його майна, тільки як за рішенням суду.

Конституція гарантує таємницю листування та телефонних розмов. Це значить, що ніякі інші закони та правові акти не можуть вводити будь-які порушення даної гарантії. Винятки допускаються тільки в інтересах слідства і в межах закону.

Конституція передбачає деякі винятки, що обмежують конституційні права і свободи людини та громадянина. Так, в статті 54 Конституції записано:

«В умовах надзвичайного чи військовою стану згідно з конституційним законом можуть бути обмежені конституційні права та свободи людини і громадянина, встановлені статтями 4, 20, 24, 25, 27, 28, 31, 32, 33, 35, 36, 37 діючої Конституції. В умовах надзвичайного економічного стану згідно з конституційним законом можуть бути обмежені конституційні права і свободи людини і громадянина, встановлені статтями 4, 35,37 діючої (нинішньої) Конституції».

Дані обмеження вводяться з метою забезпечення безпеки наших громадян та захисту конституційного устрою, з зазначеними межами та терміном їх дії.

Важливо знати, що всі права та свободи людини та громадянина гарантовані самою Конституцією. У випадку їх порушення можна звернутися до суду чи в інші органи влади, посилаючись на відповідну статтю Конституції. Наша Конституція містить велику кількість загальнолюдських цінностей. Вони служать орієнтиром, допомагають вибрати моральну позицію, визначити лінію поведінки. Це перш за все патріотичні цінності нашого багатонаціонального народу, що пов'язаний між собою спільною долею на своїй землі, відповідальний за свою Батьківщину перед сьогоднішнім та майбутнім поколіннями, що поважає пам'ять предків, які передали любов та повагу до Вітчизни. Конституція містить демократичні цінності, проголошує права і свободи людини — вищої цінності суспільства, орієнтує, як будувати відносини в нашій багатонаціональній державі, жити в мирі та злагоді з іншими народами світу.

Конституція ПМР не тільки визнає і захищає наші права і свободи, але і покладає визначені обов'язки. Стаття 47 проголошує: «Здійснення прав і свобод невіддільне від виконання громадянином і людиною своїх обов'язків перед суспільством та державою». Конституція закріплює визначені «правила гри» в суспільстві, яким необхідно підкорятися. Наприклад, стаття 72 встановлює, що правові акти Президента ПМР, виконавчих органів державної влади та управління, видані в межах їх компетентності, обов'язкові для виконання. Конституція спрямовує все життя суспільства в правове русло, створює умови для розвитку нових суспільних відносин ти їх закріплення.

Для виконання свого призначення перед Конституцією поставлені наступні завдання:

  1. Захист прав і свобод людини і громадянина; забезпечення законності та правопорядку.

  2. Забезпечення благополуччя та розвитку Придністровської Молдавської Республіки.

Конституція ПМР — основний правовий документ, який потрібно знати, поважати та виконувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]