Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз сус-воt Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Суспільство, в широкому значенні - частина матеріального світу, нерозривно пов'язана з природою і включає в себе способи взаємодії людей і форми їх об'єднання

- у вузькому сенсі - сукупність людей, наділених волею і свідомістю, які здійснюють дії і вчинки під впливом певних інтересів, мотивів, настроїв . (Напр., товариство книголюбів ит.п.) Поняття «суспільство» неоднозначне. В історичній науці є поняття - «первісне суспільство», «середньовічне суспільство», «російське суспільство», які означають певний етап історичного розвитку людства чи конкретну країну.

Під суспільством зазвичай розуміють:

-певний етап людської історії (первісне суспільство, середньовічне і т.д.);

-людей, об'єднаних загальними цілями і інтересами (товариство декабристів, товариство книголюбів),

-населення країни, держави, регіону (європейське суспільство, російське товариство),

- все людство (людське суспільство).

Функції суспільства:

• виробництво життєвих благ;

• систематизація виробництва;

• відтворення і соціалізація людини;

• розподіл результатів праці;

• забезпечення законності управлінської діяльності держави;

• структурування політичної системи;

• формування ідеології;

• історична передача культури і духовних цінностей

Людське суспільство включає в себе ряд областей, сфер суспільного життя:

-економічну, відносини між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних і нематеріальних благ, послуг та інформації;

-соціальну, взаємодія великих соціальних груп, класів, верств, демографічних груп;

-політичну - діяльність державних організацій, партій і рухів, пов'язана із завоюванням, утриманням і здійсненням влади;

-духовну, мораль, релігія, наука, освіта, мистецтво, їх вплив на життя людей.

Під суспільними відносинами розуміються різноманітні зв'язки, що виникають між людьми в процесі економічної, соціальної, політичної, культурної життєдіяльності. Розрізняють відносини в сфері матеріального виробництва, в духовному житті. Прояв сфер суспільства: а) Політико-правова сфера: - ратифікація міжнародного договору - введення поправок до закону - проведення виборів до парламенту б) Економічна сфера: - зростання числа акціонерних підприємств - збільшення грошової маси в країні - зменшення виробництва товарів - введення нового податку - відносини власності в) Соціальна сфера: - демографічні зміни в державі Типи суспільств: 1) до індустріальне (традиційне) - змагання людини з природою. Для нього характерне переважне значення землеробства, рибальства, скотарства, гірничодобувної та деревообробної промисловості. В цих областях господарської діяльності зайнято близько 2/3 працездатного населення. Домінує ручна праця. Використання примітивних технологій, заснованих на повсякденному досвіді, що передавалася з покоління в покоління. 2) індустріальне - змагання людини з перетвореної природою. Для нього характерний розвиток виробництва товарів масового споживання, яке здійснюється за рахунок широкого застосування різного роду техніки. У господарській діяльності переважає централізм, гігантизм, однаковість у праці і життя, масова культура, низький рівень духовних цінностей, пригнічення людей, руйнування природи. Час геніальних умільців, які могли без фундаментальних спеціальних знань винайти ткацький верстат, паровий двигун, телефон, літак і т.п. Монотонний конвеєрну працю. 3) постіндустріальне - змагання між людьми. Для нього характерно не тільки повсюдне використання досягнень науки і техніки у всіх областях людської діяльності, але і цілеспрямоване вдосконалення самої техніки на основі розвитку фундаментальних наук. Без застосування досягнень фундаментальних наук неможливо було б створити ні атомний реактор, ні лазер, ні комп'ютер. Людина замінюється автоматизованими системами. Одна людина за допомогою збройної комп'ютером сучасної техніки може призвести кінцевий продукт, причому не в стандартному (масовому), а в індивідуальному виконанні відповідно до замовлення споживача. 4) Нові інформаційні технології, на думку сучасних учених, можуть привести до кардинальних змін у всьому нашому способі життя, а їх повсюдне застосування ознаменує створення нового типу суспільства, інформаційного.

ПИТАННЯ 2. ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЮДСТВА.

Глобальні проблеми - це сукупність проблем людства, які встали перед ним у другій половині XX століття, і від вирішення яких залежить існування цивілізації. Основні глобальні проблеми: а) подолання екологічної кризи та її наслідків: - виснаження природних ресурсів - забруднення навколишнього природнього середовища б) демографічна проблема (проблема зростання населення земної кулі), в) проблема скорочення розриву в рівні економічного розвитку між країнами г) проблема запобігання загрозі третьої світової (ядерної) війни д) боротьба з міжнародним тероризмом, з наркомафією і наркоманією е) запобігання поширення СНІДу. Глобальні проблеми: - виникли у другій половині XX століття - всі глобальні проблеми взаємопов'язані - охоплюють всі сторони життя людей - стосуються всіх, без винятку, країн світу - причини: експлуатація ресурсів, гонка озброєнь, низька культура людей, зростання населення. До числа соціальних наслідків НТР належить: - зростання вимог до підготовки фахівців - збільшення частки працюючих у сфері обслуговування - збільшення тривалості навчання у школі - зростання освіти населення.

КВИТОК № 10

ПИТАННЯ 1. ЕКОНОМІКА І ЇЇ РОЛЬ У ЖИТТІ ЛЮДИНИ.

Економіка - це і наука, і сфера діяльності людей, і структура, що забезпечує виробництво, розподіл, обмін і споживання товарів і послуг в суспільстві. Економіка - це будь-яка діяльність людей, пов'язана з матеріальним забезпеченням умов життя і створенням економічних благ (товарів і послуг). Слово "економіка" походить від грецьких слів oikos - домашнє господарство і nomоs - закон. В буквальному сенсі трактується як господарство, яке ведеться згідно з законами, правилами, нормами. Зараз має три основних значення:

• економіка - це сукупність виробничих відносин історично визначеного способу виробництва. За характером цих відносин, за формами і методам ведення господарства розрізняють типи економічних систем: традиційний, командно - адміністративний, ринковий і т. д.; • економіка - господарство окремого району, країни, групи країн, всього світу, що включає відповідні галузі та види виробництва або його частину.

• економіка - наукова дисципліна, що вивчає функціональні або галузеві аспекти економічних відносин. Економіка складається з макроекономіки та мікроекономіки.

• Макроекономіка - рівень створення умов, факторів для результативності економічної діяльності.

• Мікроекономіка - рівень постійної взаємодії між споживачами і виробниками.

Економіка розвивається у двох сферах - матеріальному і нематеріальному виробництві.

• матеріальне виробництво - процес створення речових благ і надання матеріальних послуг.

• Нематеріальне виробництво - процес користування речовими благами і задоволення духовних потреб. Галуззю економіки, яка безпосередньо забезпечує виробничі процеси, є інфраструктура. Інфраструктура включає в себе виробничу та соціальну сфери. До виробничої інфраструктури відносяться: - матеріально-технічне постачання, - транспорт, - зв'язок, - система водопостачання, - теле-радіо-комунікації, - енергозабезпечення. Економіка грає величезну роль в житті суспільства. По-перше, тому що вона забезпечує людей матеріальними умовами їх існування - продуктами харчування, одягом, житлом та іншими предметами споживання. По-друге, тому що економічна сфера життя суспільства є вирішальною, визначальною хід всіх відбуваються в суспільстві процесів. В структуру економіки входять продуктивні сили і виробничі відносини. • Продуктивні сили - сукупність засобів виробництва (предмети праці та засоби праці), робочої сили і технологічних процесів. • Виробничі відносини - механізм створення, розподілу, продажу та обміну товарів. Компонентами економіки є виробництво, розподіл, споживання та обмін. - Виробництво - процес створення матеріальних благ, що охоплює, як продуктивні сили суспільства, так і виробничі відносини людей - Розподіл - поділ, надання кожному певній частині. Розподіл може бути за розміром власності, з праці, за потребами. - Споживання - використання чого-небудь для задоволення потреб. Товариство споживає вироблені товари та послуги. - Обмін - процес руху продуктів праці як форма розподілу вироблених суспільством цінностей. Обмін буває грошовий, безгрошовий, натуральний. Місце людини в економічних відносинах в першу чергу характеризують: 1) його положення у відносинах власності, 2) його роль в процесі праці (виробництва), 3) його участь у бізнесі та підприємництві; 4) його положення у відносинах розподілу і споживання виробленого в суспільстві продукту. Вступаючи в відносини власності, людина реалізує права володіння (можливість мати в себе те чи інше майно), розпорядження (можливість змінювати призначення і приналежність майна), користування (можливість використовувати корисні властивості майна). Обсяг цих прав залежить від форми власності: загальної, приватної або змішаної. Найважливіша економічна роль людини - його участь в процесі праці. Об'єктивними характеристиками трудової діяльності людини є продуктивність, ефективність і місце в системі суспільного розподілу праці. Її оцінка визначається ступенем відповідності найважливішим вимогам, до неї пред'являються: вимогами професіоналізму, кваліфікації, трудової, технологічної та договірної дисципліни, а також старанності і ініціативності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]