Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на гос фин. облик.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
171.12 Кб
Скачать

16. Первинний, аналітичний та синтетичний облік витрат та наданих послуг водопостачанням

На рахунку 3-го порядку 2344 “Водопостачання” обліковують витрати на утримання і експлуатацію артезіанських свердловин, водозабірних вузлів, водогонів, внутрішніх мереж та іншого водопостачального устаткування, а також витрати на одержання води від сторонніх водопостачальних організацій.

Витрати на утримання артезіанських свердловин, водозабірних пристроїв і водогонів, не пов'язаних із центральною водозабезпечувальною системою (обслуговування тваринницьких ферм, пасовищ та інших відокремлених об’єктів), відносять безпосередньо на витрати відповідного виробництва, яке використовує воду.

На рахунку 3-го порядку 2344 “Водопостачання” не обліковують витрати на утримання і експлуатацію водогонів та іншого устаткування на об'єктах водоспоживання, їх враховують у витратах відповідних виробництв і господарств.

Облік витрат на рахунку 3-го порядку 2344 “Водопостачання” ведуть за відповідними статтями:

- паливо та мастильні матеріали: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 203 “Паливо” (80 “Матеріальні витрати”);

- будівельні матеріали: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 205 “Будівельні матеріали” (80 “Матеріальні витрати”);

- запасні частини: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 207 “Запасні частини” (80 “Матеріальні витрати”);

- малоцінні та швидкозношувані предмети: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети” (80 “Матеріальні витрати”);

- роботи та послуги: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 234 “Допоміжні виробництва”, 63 “розрахунки з постачальниками та підрядниками”, 68 “Розрахунки за іншими операціями” (80 “Матеріальні витрати”);

- витрати на оплату праці: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 66 “Розрахунки за виплатами працівникам” (81 “Витрати на оплату праці”);

- відрахування на соціальні заходи: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 65 “Розрахунки за страхуванням” (82 “Відрахування на соціальні заходи”);

- амортизація: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” (83 “Амортизація”);

- інші операційні витрати: ДТ 2344 “Водопостачання” КТ 65 “Розрахунки за страхуванням”, 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”, 68 “Розрахунки за іншими операціями” (84 “Інші операційні витрати”).

Витрати на водопостачання розподіляють за споживачами пропорційно до кількості спожитої води і щомісяця на підставі “Звіту про використання води на виробничі та інші потреби” списують за фактичною собівартістю 1 м3 води.

На вартість списаної води дебетують субрахунки об’єктів споживачів 231 “Рослинництво”, 232 “Тваринництво”, 233 “Промислові виробництва”, рахунки 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 99 “Надзвичайні витрати”, 15 “Капітальні інвестиції” та інші і кредитують рахунок 3-го порядку 2344 “Водопостачання”.

Об’єктом калькулювання з водопостачання є вода, одиницею калькулювання є 1 куб. метр.

У водопостачанні визначається собівартість 1 куб. метра води, добутої власною водокачкою і одержаної зі сторони. Для цього витрати на водопостачання (витрати на утримання водокачки, вартість води, одержаної зі сторони, витрати на утримання внутрігосподарської водорозподільної мережі тощо) діляться на загальну кількість використаної води.

Щомісяця собівартість її відноситься на споживачів виходячи з її кількості, відпущеної кожному з них.

Витрати на утримання насосних установок, які обслуговують поля, ферми, ставки, пасовища, відносяться на витрати відповідного об’єкту чи на загальновиробничі витрати.