Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на гос фин. облик.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
171.12 Кб
Скачать

3. Принципи та функції управлінського обліку

Господарська діяльність кожного підприємства спрямована на підвищення рівня ефективності використання його виробничого потенціалу.

Враховуючи вимоги керівництва, спрямовані на реалізацію поставлених завдань, можна виділити такі функції_управлінського_обліку: контрольна; інформаційна; прогнозна.

Контрольна_функція управлінського обліку забезпечується здійсненням оперативного контролю та оцінювання виконання виробничих завдань і досягнення запланованих показників як структурних підрозділів, так і підприємства в цілому шляхом здійснення порівняння.

Інформаційна_функція управлінського обліку реалізується шляхом забезпечення керівників структурних підрозділів і підприємства необхідною інформацією для здійснення планування, контролю і всебічного аналізу з метою прийняття ефективних управлінських рішень.

Прогнозна_функція управлінського обліку полягає в розробці планів виробництва і розвитку підприємства на майбутнє з урахуванням фактичних результатів діяльності, спираючись на очікувані цінові коливання на засоби і предмети праці та можливості збереження і розширення ринку збуту на продукцію, роботи і послуги.

Успішна реалізація функцій управлінського обліку забезпечується дотриманням таких принципів:

- безперервності діяльності підприємства;

- періодичності;

- комплексності;

- повноти й аналітичності інформації;

- оцінювання результатів діяльності структурних підрозділів підприємства;

- бюджетного методу управління витратами.

Принцип_безперервності_діяльності_підприємства базується на розробці планів короткострокового та довгострокового розвитку підприємства (планування поставок матеріалів та комплектуючих від постачальників, розширення асортименту виробництва продукції, формування ринку збуту і т. ін.) з урахуванням того, що підприємство буде працювати в майбутньому без намірів його самоліквідації.

Принцип_періодичності забезпечується тим, що прийняття оперативних управлінських рішень неможливе без чітко організованої системи збору і обробки інформації. Облікові дані цінні для керівництва лише за умови своєчасності їх отримання. Реалізація цього принципу забезпечується запровадженням на підприємстві належної системи документообороту.

Принцип_комплексності дотримується шляхом разової фіксації здійснюваних господарських операцій та їх результатів в облікових документах (первинних або зведених) і наступному використанні зазначеної інформації в системі як управлінського, так фінансового обліку без повторної фіксації та розрахунків.

Принцип_повноти_й_аналітичності інформації полягає в тому, що інформація, яка надходить з первинних підрозділів до бухгалтерії та до менеджера, повинна бути деталізована настільки, щоб на її основі була можливість провести необхідний аналіз і прийняти оперативне управлінське рішення.

Принцип_оцінювання_результатів_діяльності_структурних_підрозділів_підприємства полягає в тому, що фінансовий результат підприємства не завжди є відображенням ситуації в кожному його підрозділі зокрема. Діяльність одних підрозділів може забезпечувати значні фінансові надходження для підприємства, інших - невеликі надходження або навіть приносити збитки. Проте існування неефективних і збиткових підрозділів може бути виправдане з позиції вигоди від їх роботи для підприємства в цілому, а також забезпечення зайнятості працівників і збереження трудового потенціалу суб’єкта господарювання.

Принцип_бюджетного_методу_управління_витратами використовується здебільшого на великих підприємствах як інструмент планування, контролю та аналізу в системі управлінського обліку.