Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_1-64.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
572.42 Кб
Скачать

26. Страхова компанія як основний суб’єкт страхового ринку, її організаційні форми.

Страхова компанія - юридична особа, що складає і забезпечує функціонування страхового фонду, здійснює укладання договорів страхування та їхнє обслуговування.

Класифікація страхових компаній:

- За формою власності: приватні; публічно-правові; акціонерні (корпоративні); товариства взаємного страхування ; державні.

- За характером виконуваних операцій: спеціалізовані (особисте або майнове страхування); універсальні; перестраховувальні.

- За територією роботи: місцеві; регіональні; національні; міжнародні (транснаціональні).

- За розміром статутного капіталу: значні; середні; дрібні.

Характеристика основних організаційних форм страхових компаній:

Страхове товариство - юридична особа, що має свій статут, де визначені цілі і задачі товариства, види діяльності, розмір статутного фонду, порядок керування ним. Або це основна форма організації страховика (страхового фонду) на основі централізації коштів за допомогою об’єднання часток капіталу або емісії та продажу акцій.

Товариство взаємного страхування – це особлива форма організації страхового фонду на основі централізації коштів за допомогою пайової участі його учасників. Учасник ТВС одночасно виступає як страховик і страхувальник.

Державна страхова компанія (ДСК) - публічно-правова форма організації страхового фонду самою державою. Організація державних страхових компаній здійснюється через їхнє заснування державою чи націоналізацію акціонерних страхових компаній і обернення їхнього майна у державну власність.

Урядові страхові організації (УСО) - некомерційні компанії, діяльність яких грунтується на субсидуванні. Вони спеціалізуються на страхуванні від безробіття, страхуванні компенсацій робітникам і службовцям, а також на страхуванні непрофесійної працездатності.

Кептів - акціонерна страхова компанія, що обслуговує цілком або переважно корпоративні страхові інтереси їх засновників, а також суб’єктів, що самостійно господарюють, і які належать до структури багатопрофільних концернів або значних фінансово-промислових груп.

27. Порядок створення, функціонування та ліквідації страхових компаній.

Етапи створення страхових організацій: 1) Утворення компанії як юридичної особи, її реєстрація в місцевих органах влади і реєстрація першого випуску акцій; 2) Експертиза бізнес-плану та правил страхування, на підставі чого компанія реєструється як стра-ховик і отримує ліцензію на право здійснення страхової діяльності.

Страховик має право розпочати страхову діяльність, якщо: 1) Облікова і реєструвальна системи страховика відповідають вимогам, встановленим нормативно-правовими актами. 2) Внутрішні правила страховика відповідають законам України та нормативно-правовим актам державних органів, що здійснюють регулювання і нагляд за ринками фінансових послуг відповідають вимогам, встановленим нормативно-правовими актами. 3) Професійні якості і ділова репутація персоналу відповідають вимогам, встановленим нормативно-правовими актами відповідають вимогам, встановленим нормативно-правовими актами.

Банкрутство – визнана арбітражним судом нездатність страховика в повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями чи виконати обов'язок по сплаті обов'язкових платежів.

Процес банкрутства страхової компанії:

- Держфінпослуг відкликає ліцензії на підставі перевірки або заяви самої компанії;

- Призначається ліквідаційна комісія;

- Приймається рішення суду щодо процедури банкрутства;

- Оцінка майна компанії, що проводиться ліквідаційною комісією за допомогою незалежних оцінювачів;

- Продаж активів страховика на аукціоні;

- Розрахунок по боргах в порядку черговості.

Ліквідація страхової компанії – це повне припинення її діяльності. Повна ліквідація може здійснюватися за рішенням акціонерів або ухвали господарського суду.

Етапи ліквідації страхової компанії:

- Прийняття рішення про ліквідацію компанії;

- Призначення ліквідаційної комісії;

- Складається перелік діючих договорів страхування і визначаються зобов'язання згідно них, виявляються усі дебітори і кредитори та здійснюються розрахунки з ними;

- Складається завершальний (ліквідаційний) баланс, котрий підтверджується аудитором, в міліцію здаються печатки і штампи;

- В реєструючий орган подається заява з проханням виключити компанію з реєстру підприємств та організацій України.