Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_1-64.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
572.42 Кб
Скачать

50. Необхідність і сутність перестрахування, стан і перспективи його розвитку. Суб'єкти перестрахування. Ринки перестрахування. Вимоги, що ставляться до перестрахування ризиків у нерезидентів.

Перестрахування - це система економічних відносин, в процесі яких страховик, приймаючи на страхування ризики, передає повністю або частково відповідальність по них на узгоджених умовах іншим страховикам з метою створення збалансованого портфеля договорів страхування, забезпечення фінансової стійкості і рентабельності страхових операцій. Об'єктом перестрахувальних операцій є майнова ситуація в даному

страховому товаристві, що виступає в ролі цедента. Перестраховик не має

ніяких прав чи обов'язків, що витікають з укладених цедентом договорів

страхування. Разом з тим, застрахований не має нічого спільного з

операціями перестрахування, які підписані цедентом відносно передачі

ризиків. Страховик не зобов'язаний повідомляти страхувальника про свій

намір передати взяті ризики повністю або частково в перестрахування.

Основною функцією перестрахування є вторинний розподіл ризику, завдяки

чому відбувається кількісне і якісне вирівнювання портфеля. зважаючи на стан страхового ринку України, можна назвати плюси та мінуси страхової діяльності. Серед позитивних моментів – стійка тенденція до зростання капіталу, обсягів активів, зобов‘язань страховиків, що є необхідною умовою їх стабільного функціонування та розвитку. Однак актуальним залишаються проблеми підвищення рівнів капіталізації та ліквідності активів, платоспроможності, поліпшення якості страхових послуг, активів і пасивів, та збільшення обсягів інвестування реального сектора економіки.

51.Методи перестрахування. Факультативне перестрахування. Облігаторне перестрахування. Порівняльний аналіз методів перестрахування.

Перестрахування - це система економічних відносин, в процесі яких страховик, приймаючи на страхування ризики, передає повністю або частково відповідальність по них на узгоджених умовах іншим страховикам з метою створення збалансованого портфеля договорів страхування, забезпечення фінансової стійкості і рентабельності страхових операцій. В основі перестрахування лежить договір, який може бути укладений у трьох основних формах: факультативної, облігаторного або факультативно-облігаторного. Сам процес перестрахування по перерахованих договорах називається факультативним, облігаторним й факультативно-облігаторним. Договір факультативного перестрахування виражає собою індивідуальну угоду, що в принципі стосується одного ризику. Цей договір надає сторонам повну незалежність: цеденту — у вирішенні питання, скільки необхідно залишати на власному ризику (власне утримання), перестраховику — у вирішенні питань прийняття ризику в тому чи іншому обсязі. Договір облігаторного перестрахування зобов'язує цедента в передачі певних часток у всіх ризиках, що прийняті на страхування. Передача цих часток ризиків перестраховику відбувається лише їв тому випадку, якщо їх страхова сума перевищує певну попередньо встановлену участь страховика. З іншого боку, договір облігаторного перестрахування зобов'язує перестраховика прийняти запропоновані йому в перестрахування частки цих ризиків. На практиці також зустрічається змішана (перехідна) форма договору перестрахування — факультативно-облігаторна. Ця форма договорів перестрахування називається договором "відкритого покриття" і дає цеденту право незалежно приймати рішення: у відношенні яких ризиків і в якому розмірі слід їх передати перестраховику.