Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы по гражданскому праву.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
903.17 Кб
Скачать

65. Припинення довіреності. Наслідки припинення довіреності. Передоручення.

ідстави припинення довіреності і наслідки такого припинення встановлені правилами ст. 69 ЦК. Чинність довіреності припиняється внаслідок: 1) закінчення її строку; 2) скасування довіреності особою, яка її видала; 3) відмови особи, якій видана довіреність; 4) припинення юридичної особи, від імені якої видана довіреність; 5) припинення юридичної особи, на ім'я якої видана довіреність; 6) смерті громадянина, який видав довіреність, визнання громадянина недієздатним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім; 7) смерті громадянина, якому видано довіреність, визнання громадянина недієздатним або безвісно відсутнім.

Виходячи із презумпції, що відносини між представником і особою, яку представляють, ґрунтуються на особистій довірі, закон передбачає, що особа, яка видала довіреність, може в усякий час скасувати довіреність або передоручення, а особа, якій довіреність видана, — відмовитися від неї. Причому угода про відмову від цього права недійсна (ч. 2 ст. 69 ЦК).

Про припинення довіреності особа, яку представляють,

або її правонаступник зобов'язані сповістити як особу, якій довіреність видана, так і третіх осіб, з якими ця особа повинна була вступити у правовідносини, якщо, звичайно, ці особи відомі. Такий же обов'язок у відповідних випадках покладається на опікуна і піклувальника.

Права і обов'язки, що виникли внаслідок дій особи, якій видана довіреність, до того, як ця особа дізналася або повинна була дізнатися про її припинення, зберігають силу для того, хто видав довіреність, і його правонаступників щодо третіх осіб. Це правило не застосову-егься, якщо третя особа знала або повинна була знати, що дія довіреності припинилась. При припиненні довіреності особа, якій вона видана, або її правонаступники повинні негайно повернути довіреність. У деяких випадках представництво взагалі не допускається. Не можна, зокрема, укладати угоди через представника, якщо такі угоди за своїм характером повинні укладається собисто. Наприклад, договір довічного утримання, який передбачає особисті зобов'язання набувача, через представника укладатися не може. Це стосується також складання заповіту, видачі довіреності, укладення трудового договору, реєстрації шлюбу, усиновлення, реалізації права вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я або спричиненням смерті, виконання обов'язків за договором художнього замовлення, виконання обов'язків за договором на створення твору в рамках авторського права і т. ін. Це означає, що в законі можуть бути передбачені й інші випадки, коли укладення угод через представника не допускається (див. ч. 4 ст. 62 ЦК).

У тих же випадках, коли угоду укладає особа без повноважень або з перевищенням повноважень, для особи, яку представляють, вона може породити правові наслідки лише у разі дальшого схвалення угоди цією особою. Тому дальше схвалення угоди особою, яку представляють, робить угоду дійсною з моменту її укладення.