Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне ЗАГАЛЬНА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
607.74 Кб
Скачать

За суб’єктивними ознаками:

1) вчинення злочину групою осіб;(2 або більше)

2) вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою;

3) вчинення злочину організованою групою;

4) вчинення злочину злочинною організацією.

Злочин визнається вчиненим групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька (2 або більше) виконавців без попередньої змови.(приєднання до іншого співучасника в процесі вчинення злочину, змова є тоді, коли хоча б один почав вчиняти злочин.)

Злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, коли його спільно вчинили декілька осіб (2 або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення (необхідна попередня змова на спільне вчинення злочину до його початку).

Злочин визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (3 і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об'єднання для вчинення цього та іншого злочину, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Злочин визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він вчинений стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (5 і більше), члени чи структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших злочинних груп.

Відповідальність співучасників:

  1. Відповідальність співучасників ОГ чи ЗО:

а) організатор відповідає за всі злочини, вчинені будь-яким співучасником цієї групи, за умови, якщо ці злочини охоплювалися умислом організатора

б) інші співучасники відповідають за злочини, у підготовці чи вчиненні яких вони брали участь, незалежно від ролі, що виконували.

в) дії всіх кваліфікуються за тією статтею ККУ, яка передбачає відповідальність за вчинення даного злочину ЗО чи ОГ

  1. При простій співучасті, всі співучасники несуть відповідальність за тією статтею ККУ, яка передбачає вчинений ними злочин

  2. При співучасті з розподілом ролей:

а) виконавець відповідають за тією статтею ККУ, яка передбачає відповідальність за вчинений ними злочин

б) всі інші співучасники (організатори, підбурювачі, пособники) відповідають за той злочин, що вчинив виконавець

в) дії всіх співучасників у зв'язку з цим, за винятком виконавця, кваліфікуються за тією статтею ККУ, за якою кваліфіковані дії виконавця, але з обов'язковим посиланням на відповідну частину ст. 27. Так, пособник вбивства відповідає за ч. 5ст. 27 іч. 1 ст. 115.

Але зустрічаються обставини, які характеризують підвищену або знижену відповідальність виконавця:

  • Об’єктивні ознаки – якщо інші співучасники не знали про те, що виконавець вчинив вбивство з особливою жорстокістю, то вони будуть відповідати за ч.1ст.115, а виконавець за п.4ч.2 ст.115.

  • Суб'єктивні ознаки, які визначають кваліфікацію злочину, вчиненого виконавцем (наприклад, мотив), можуть бути поставлені у вину іншим співучасникам також за умови, що вони заздалегідь знали про них, були поінформовані про їх наявність.(підбурювач умовив виконавця вбити жертву заради помсти, а виконавець вбиває з корисливих мотивів. Тому він буде відповідати за п.6ч.2ст.115, а підбурювач за ч1.ст.115 )