Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_OSPS_Ch-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Тимчасове положення про проведення оцінки охорони портових споруд затведжено

Наказ Укрморрічфлоту

від 12.03.2004 р. № 68

1. Загальні положення

    1. Положення про проведення оцінки охорони портових споруд (далі – Положення) розроблено на підставі Законів України „Про боротьбу з тероризмом” та “Про основи національної безпеки України”, Міжнародної конвенції про охорону людського життя на морі 1974 року з поправками (далі – Конвенція SOLAS -74), а також відповідно до вимог Міжнародного кодексу з охорони суден і портових споруд (далі – Кодекс ISPS), і є документом, що регламентує умови та порядок проведення оцінки охорони портових споруд.

    2. Проведення оцінки охорони портових споруд (далі – ООПС) є важливою і невід’ємною складовою розробки плану охорони портової споруди; проводиться з метою виявлення небезпек та відпрацювання відповідних контрзаходів для запобігання або зведення до мінімуму наслідків будь-якого можливого інциденту, якщо такий матиме місце.

...

1.4. Визначення безпеки портової споруди під час проведення оцінки її охорони рекомендується проводити за допомогою Системи аналізу ризику та небезпеки (САРН) - найбільш простого методу визначення ризику (дивись додаток 1).

2. Терміни та визначення

Терміни та їх визначення, що вживаються в Положенні, корелюються з термінами, що наведені в Кодексі ISPS ...

3. Організація проведення оцінки та її періодичність

    1. Оцінка охорони портової споруди проводиться Визнаною організацією в області охорони, що діє за дорученням Призначеного органу влади.

...

4. Виявлення й оцінка майна та інфраструктури, захист яких важливо забезпечити

    1. Виявлення й оцінка важливого майна та інфраструктури портової споруди – це процес, під час якого встановлюється відносна важливість споруд і об’єктів для нормального функціонування портової споруди.

В цьому процесі слід враховувати можливу загибель людей, економічне значення порту, цінність і наявність урядових об’єктів.

    1. Виявлення й оцінка важливого майна та інфраструктури повинні бути використані для встановлення пріоритетності їхньої відносної важливості для охорони портової споруди. Головна мета – уникнути можливих травм або загибелі людей. Слід також врахувати, наскільки портова споруда, конструкція або об’єкт можуть продовжувати функціонувати без пошкодженого майна, і наскільки швидко можна відновити нормальне функціонування портової споруди.

    2. Майно й інфраструктура портової споруди, захист яких є важливим, включає:

  • місця доступу, входи, під’їзди і місця якірної стоянки, маневрування та причали;

  • вантажні пристрої, термінали, склади й устаткування для обробки вантажу;

  • системи електропостачання, радіо і телекомунікаційні системи та комп’ютерні системи і мережі;

  • системи управління рухом суден у портах і засоби навігаційної огорожі;

  • джерела подачі енергії, трубопроводи для перекачування вантажу і водопостачання;

  • мости, залізничні та автомобільні дороги;

  • судна портового флоту, включаючи лоцманські катери, буксири, ліхтери тощо;

  • устаткування і системи охорони та спостереження;

  • акваторія, що примикає до портової споруди.

    1. Чітке виявлення майна й інфраструктури важливо для оцінки вимог до охорони портових споруд, вибору першочергових захисних заходів і прийняття рішень щодо розподілу ресурсів з метою кращого захисту портових споруд.

    2. Процес виявлення й оцінки майна та інфраструктури портової споруди включає консультації з відповідними органами стосовно споруд, що примикають до неї, які могли б завдати шкоди портовій споруді або бути використані для нанесення їй збитків чи для незаконного спостереження за портовою спорудою, або використовуватися для відволікання уваги охорони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]