Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_OSPS_Ch-2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

7. Визначення, вибір і встановлення пріоритетів щодо контрзаходів і процедурних змін, а також ступінь їх ефективності щодо зменшення уразливості

    1. Визначення і установлення пріоритетів контрзаходів здійснюється з метою забезпечення найбільш ефективних заходів охорони для зменшення уразливості портової споруди і взаємодій судно/порт при ймовірній загрозі.

    2. Заходи з охорони повинні вибиратися з урахуванням таких факторів, як можливість цих заходів зменшити ймовірність нападу, й оцінюватися на підставі інформації, що включає:

  • відомості, які отримані в результаті оглядів, інспекцій і перевірок охорони;

  • відомості, які отримані при консультаціях з власниками й операторами портових споруд, а також, із власниками/операторами споруд, прилеглих до портової споруди;

  • відомості про інциденти, що загрожували охороні в минулому;

  • відомості про операції, що здійснюються в межах портової споруди.

Додаток 1

До положення про проведення оцінки охорони портових споруд

Визначення безпеки портової споруди Вступ

«Система аналізу ризику та небезпеки» (САРН) - найбільш простий метод визначення ризику, який може використовуватись при проведенні оцінки безпеки портової споруди.

  1. Задача методу САРН – виявлення небезпеки з метою відпрацювання відповідних контрзаходів для запобігання або зведення до мінімуму наслідків будь-якого можливого інциденту, якщо такий матиме місце.

  2. САРН повинна обновлятися відповідно до зміни обставин, що визначають її ефективність. Ця робота буде виконуватися ОДУ СП (Орган державного управління зі спеціальними повноваженнями), який повинен здійснити розподіл порту на портові споруди з урахуванням їх функцій, юридичного, політичного, соціального, географічного та економічного стану держави, на території якої знаходиться порт, перелік найбільш поширених небезпек для функціонування останньої, а також специфіки забезпечення її безпеки.

Процедура визначення безпеки

  1. Таблиця 1 є незаповненою версією САРН. Під час проведення оцінки захисту слід проаналізувати заходи безпеки, які дозволять зменшити ймовірність ризику. Слід пам’ятати, що впровадження заходів в одному випадку може збільшити ризик небезпеки у іншому.

  2. Потенційні об'єкти (ПО) – складові портової споруди, які у випадку протизаконних дій можуть суттєво вплинути на безпеку і захист порту. Для кожного ПО розробляється окрема таблиця. Розділ портової споруди на ПО слід проводити з урахуванням визначення функцій та операцій, які виконуються, ключових пунктів або осіб портової споруди чи території тощо.

  3. Визначення безпеки ПО проводиться у такій послідовності:

    1. Встановлюється юридичний статус і підпорядкування ідентифікованого ПО (безпосередньо належить порту, орендується іншою організацією, є власністю іншої організації тощо);

5.2. Виявляється наявність будь-яких заходів безпеки (огородження території, моніторинг ПО, контроль доступу). Якщо такі заходи передбачені, визначається їх ефективність та можливість поліпшення.

Складаються сценарії небезпеки (рядки А і Б таблиці 1). Кожний сценарій небезпеки слід розглядати з позиції зовнішніх та внутрішніх причин, у зв’язку з якими ПО може стати уразливим (інформація антитерористичного центру, служби безпеки, міліції, розвідки є невід’ємною складовою). До основних сценаріїв небезпеки можна віднести:

    • безпосередній напад з наміром поранити чи вбити працівників порту або порушити функціонування чи інфраструктуру портової споруди;

    • саботаж;

    • викрадення людей та вимоги викупу із застосуванням сили;

    • пошкодження або знищення цілі за допомогою вибухових речовин;

    • установлення контролю над об’єктом з метою забруднення навколишнього середовища;

    • зовнішній напад на об’єкт для знищення резервуарів, танків, небезпечних вантажів;

    • використання споруди з метою передачі контрабанди, забезпечення незаконного перетинання кордону людьми тощо.

5.3. Небезпека (рядок В таблиці 1). Імовірність виникнення інциденту повинна визначатись за такою шкалою:

3 - висока;

2 - середня;

1 - низька.

Визначення ймовірності конкретної небезпеки проводиться на підставі конкретної інформації або на вже відомих характеристиках ПО.

5.4. Уразливість (рядок Г таблиці 1). Схильність ПО до кожної небезпеки може визначатися таким чином:

4 = Заходів з охорони не існує (необмежений доступ до ПО, моніторинг не виконується, персонал не володіє навичками з охорони, заняття не проводяться тощо)

3 = Мінімальні заходи з охорони (межі території не визначені, процедура контролю не відповідає вимогам нормативних документів, відсутня офіційна програма з підготовки персоналу з питань охорони, моніторинг виконується випадково);

2 = Задовільні заходи охорони (межі території визначені і доступ контролюється; існує офіційна програма з підготовки персоналу з питань охорони; наявність відповідного моніторингу);

1 = Ефективні заходи охорони.

5.5. Вплив (рядок Д таблиці 1). Оцінка наслідків кожного інциденту на ПО, портову споруду та порт визначається за 5-бальною шкалою:

5 = заподіяння загрози життю або шкоди здоровлю людей;

4 = завдання шкоди громадській безпеці або національному престижу, заподіяння значної втрати навколишньому середовищу;

3 = завдання шкоди навколишньому середовищу та економічним функціям порту, нанесення значних економічних збитків;

2 = заподіяння втрати майна, порушення інфраструктури, порушення вантажу тощо;

1 = підрив довіри клієнта або портової організації.

5.6. Визначення ризику (рядок Е таблиці 1).

Ризик дорівнює множині небезпеки, уразливості та впливу.

5.6.1. Максимальне значення ризику дорівнює:

Небезпека – висока .......................................... 3

Вразливість – контрзаходів не існує .............. 4

Вплив – заподіяння загрози життю людей .... 5

Ризик .................................................................. 60

5.6.2. Мінімальне значення ризику дорівнює:

Небезпека – низька ........................................... 1

Вразливість – запроваджуються ефективні заходи охорони ................................................. 1

Вплив – підрив довіри клієнта ........................ 1

Ризик .................................................................. 1

5.7. Визначення першочергових заходів (рядок Ж таблиці 1). Введення даних до таблиці та складання реєстру небезпек для кожного ПО дозволить визначити, який інцидент є найбільш імовірною подією. Це допоможе зрозуміти, які саме дії необхідно виконати з метою запобігання інцидентам, або зменшення впливу їх наслідків на роботу порту, визначити потрібні ресурси на здійснення цих заходів.

5.8. При розробці однотипних сценаріїв, ПО та заходів з охорони слід брати до уваги особливості криміногенної ситуації на даній території в економічному, соціальному та історичному аспектах.

  1. САРН кожного ПО повинні бути зведеними до єдиної головної схеми однотипних сценаріїв та загальних заходів щодо їх ефективного запобігання. ПО можуть бути також об’єднаними за однотипними заходами охорони, які повинні застосовуватись.

7. САРН разом з повним описом всіх заходів безпеки, які можуть застосовуватись, повинні складати основу плану безпеки порту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]