Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП КНИГА Самост. робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

1. Господарські товариства.

Господарське товариство – об'єднання підприємців для досягнення певної мети. Всі учасники товариства обов'язково мають бути підприємцями. Статут не обов'язковий, але має бути засновницький договір. Складочний капітал має бути більше 100 МРОТ. Дохід розподіляється пропорційно долі внесеного капіталу. Товариші беруть обов'язкову участь в роботі організації. Товариство може обов'язкова участь в роботі організації. Товариство може використовувати найману працю.

Розрізняють два види товариств:

1) Повне товариство. Його учасники – повні товариші – відповідають по зобов'язаннях товариства всім своїм майном. Тому це найнадійніший вид підприємницької організації. Кожен з товаришів має право представляти інтереси організації без доручення. Мінімальна кількість учасників – 2 людини. Закон вимагає, щоб в найменуванні товариства були перераховані всі його учасники.

2) Товариство на вірі (Командитне товариство). Учасниками товариства є повні товариші, які відповідають по зобов'язаннях товариства всім своїм майном, і командитисти – вкладники. Командитисти не мають права на управління компанією, можуть не приймати участі в її діяльності, отримують відсоток на вкладений капітал.

2. Господарські суспільства.

Господарське суспільство – об'єднання капіталів для досягнення комерційних цілей. Наявність статуту і засновницького договору обов'язково. Наявність статутного капіталу і засновницького договору. Наявність статутного капіталу, не менше 1000 МРОТ. Може бути використаний наймана праця. Особиста участь в роботі господарського суспільства не обов'язково.

Види господарських суспільств:

1) ТОВ (Ltd., GMBH) – Суспільство з обмеженою відповідальністю: Відповідальність учасників обмежена лише розміром вкладу в статутній капітал. Мінімальний статутною капітал – 100 МРОТ. Кількість учасників не обмежена. (P.S.: Сама ненадійна форма.)

2) СДВ – Суспільство з додатковою відповідальністю: Відрізняється від ТОВ лише тим, що учасники суспільства відповідають по зобов'язаннях суспільства своїм майном пропорційно внесеному капіталу.

3) АТ: Статутний капітал розділений на рівні долі – акції. Статутний капітал – не менше 1000 МРОТ. Одна особа може організувати АТ. АТ стає СП, якщо частка іноземного капіталу перевершує 12%.

Віди АТ:

— ЗАТ: Акції продаються за згодою більшості акціонерів. Якщо кількість учасників ЗАТ перевершує 50 чоловік, то воно автоматично перетвориться у ВАТ.

— ВАТ: акції суспільства продаються вільно.

3. Виробничі кооперативи.

Виробничий кооператив (артіль) – це об'єднання осіб для спільної виробничої і господарської діяльності на основі особистої участі. Виробничий кооператив – це найдемократичніша форма. Кожен засновник повинен брати безпосередню трудову участь в роботі кооперативу. Забороняється вживання найманої праці.

Розподіл доходу здійснюється пропорційно трудовій участі. Мінімальна кількість чоловік – 5. Відповідальність – спільна в межах пайового капіталу.