Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП КНИГА Самост. робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

1. По нормах часу:

Чр=

tі – трудомісткість виготовлення i-го виробу в нормо-часах.

Nі – кількість i-их виробів за планом.

- ефективний фонд часу одного робітника.

Квн – коефіцієнт виконання норм.

2. По штатних робочих місцях:

Чр=

- ефективний фонд часу устаткування.

Rі – чисельність робочих місць по обслуговуванню i-го виду устаткування.

3. По нормах обслуговування:

Чр=

Но – норма обслуговування - кількість агрегатів, яка може обслужити одна людина.

S – кількість змін.

Чисельність НТР розраховується на основі планової чисельності робочих і прийнятих норм керованості. Чисельність фахівців і службовців визначається на основі штатного розкладу. Чисельність МОП визначається на основі норм обслуговування. Чисельність учнів визначається відповідно до плану підготовки кадрів. Чисельність охорони визначається залежно від території, що охороняється, кількості постів, змінності роботи, кримінальної обстановки. Спільна чисельність ППП визначається як сума чисельності всіх категорій працівників.

Продуктивність праці

Продуктивність праці характеризує ефективність живої праці. Безперервне зростання продуктивності праці – це основне джерело розширення виробництва і збільшення внутрішнього валового продукту.

Продуктивність праці на підприємстві характеризується наступними показниками:

вироблення (ПТ) – це випуск продукції в одиницю часу:

ПТ=

трудомісткість – це час, необхідне на виготовлення одиниці продукції:

t= ПТ=

На практиці продуктивність праці визначається по наступній формулі:

ПТ=

Продуктивність праці визначається трьома методами:

1) Натуральний: Nt – продукція – визначається натуральними одиницями. Гідність – простий і показовий. Недолік – застосуємо лише при випуску продукції одного типа.

ПТ=

2) Вартісною: продукція визначається в грошовому вираженні.

ПТ=

Nч – чиста продукція.

Гідність – простий в розрахунках і застосовний у всіх випадках, враховує всі види продукції і послуг, випуск на підприємстві. Недолік – не дозволяє визначити (зіставити) зміну продуктивності праці за тривалий період із-за впливу інфляції.

3) Трудовий: враховує об'єм виконаних робіт в трудо-годинах.

Nр= Q1 t1 + Q2 t2 + … +Qn tn

де Qі – об'єм i-го виду робіт

tі – трудомісткість i-го виду робіт.

Гідність – застосовується у всіх видах виробництв, з його допомогою розраховують норму вироблення, але недостатньо показовий.

Залежно від вживаної одиниці виміру робочого часу продуктивність праці може бути:

  • Годинний: ПТ= , де Т – кількість відпрацьованих людино-годин

  • Денний: ПТ= , , де Т – кількість відпрацьованого людино-дня

  • Річний: ПТробітника= ПТробітників= Для визначення зростання продуктивності праці розраховують чисельність робітників, що вивільняються:

=

Організація зарплати на підприємстві.

Зарплата може бути організована по тарифнiй і безтарифнiй системам.

Тарифна система

Тарифна система складається з наступних елементів:

1. Тарифно-кваліфікаційний довідник – є переліком характеристик робіт і тих вимог, яким повинен відповідати виконуючий їх робітник. Кожній роботі відповідають вказівки на кваліфікований розряд, по якому вона виконується. Тарифно-кваліфікаційний довідник використовується для тарифікації робітників, тобто для привласнення ним певного розряду.

2. Тарифна сітка – це шкала тарифних розрядів і відповідних їм тарифних коефіцієнтів. Тарифний коефіцієнт – це число, що показує, на скільки ставу даного розряду вище за ставку першого розряду. У групі 1 - 8 розрядів; у групі 2 - 6 розрядів. Різниця між тарифним коефіцієнтом останнього розряду і першого називається діапазоном тарифної сітки.

3. Тарифна ставка – розмір оплати праці за одиницю часу. Для робітників вона встановлюється у вигляді оплати праці першого розряду в одиницю часу. Тарифна ставка пов'язана з Мротом, встановлюється урядом і індексується відповідно до інфляції.

4. Районний коефіцієнт – враховує кліматичні i інші умови роботи.

ЗП=Ставка 1 розряду Ктарифний Кількість відпрацьованих людино-годин

Прим.: Для працівників бюджетної сфери застосовується 18-ті розрядна тарифна сітка.

Структура заробітної плати

Основна зарплата Додаткова зарплата

Тарифний фонд зарплати

Доплати до денного фонду зарплати

Доплати до годинного фонду зарплати

Доплати до тарифному фонду зарплати

Доплати до тарифного фонду заробітної плати включають оплату за виконану роботу, не передбачену ТКС (за роботу в нічний час, за навчання учнів, за керівництво бригадою, за шкідливість умов роботи і так далі).

Доплати до годинного фонду заробітної плати – це виплати не за виконану роботу, а за випадки, передбачені законодавством до оплати (за виконання державних і суспільних обов'язків протягом 1 дня, відпуски з дозволу адміністрації протягом 1 дня, простої по провині підприємства і тому подібне).Доплати до денного фонду заробітної плати – це те ж, що і доплати до годинного фонду, але в течії більш ніж одного дня.

Безтарифна система оплати праці

Безтарифна система оплати праці грунтується, як правило, на бальній оцінці робочих місць. Для цього група експертів складає характеристику і визначає вимоги, що пред'являються до того або іншого робочого місця, і оцінюють його в балах. Залежно від суми в балах робочі місця об'єднують в окремі класи. Знаходять спільну суму балів на підприємстві, потім визначають плановий фонд оплати праці і визначають коефіцієнт, що враховує кількість заробітної плати на одиницю продукції або товарного звороту.

Кфоп=

- товарна продукція конкурента.

Далі визначають вартість одного балу:

Вартiсть одного балу=

Потім визначають МРОТ по кожному робочому місцю шляхом множення мінімальної суми балів одного робочого місця на вартість одного балу, і верхню межу заробітної плати шляхом множення максимальної кількості балів даного робочого місця на вартість одного балу.

Заробітна плата визначається як частина прибутку. Кожному працівникові привласнюється певна сума балів. Потім всі бали підсумовуються по всьому підприємству, і знаходиться доля прибутку, що доводиться на один балу:

Вартiсть одного балу=

Окладна система оплати праці.

Окладна система оплати праці – це оплата на основі посадових окладів, встановлених на підприємстві. Спільний фонд заробітної плати на підприємстві визначається як:

ФЗПпідприємства =ЗПтариф + Доплати + Премії

У Европе премії складають до 50% заробітної плати, в США – до 400%. Вони можуть надаватися у вигляді пакетів акцій і інших коштовних паперів або у вигляді «отложенных» на 1,5-2 роки премій.

Форми і системи заробітної плати.

Розрізняють 2 форми заробітної плати:

відрядна: оплата проводиться за кількість виробленої продукції. Така форма оплати праці стимулює зростання продуктивності праці, але вимагає розробки норм вироблення і встановлення відрядних розцінок. Відрядна розцінка – це оплата праці за одиницю продукції.

Рвід= Рвід=Тарифна ставка Норму вироблення

Відрядна форма оплати праці може бути організована по 5-ті системах:

1) Пряма відрядна: заробітна плата прямо пропорційна кількості виконаної роботи.

2) Відрядно-преміальна: додатково виплачується премія за виконання тих або інших умов. Премія встановлюється у відсотках від основного заробітку.

3) Здiльно-прогресивна: оплата здійснюється за прогресивно наростаючими розцінками.

4) Косвено-здiльна: по цій системі оплачується праця робітників, обслуговуючих основне виробництво. Заробіток залежить не від від особистого вироблення робітника, а від результатів праці на обслуговуваній ним ділянці.

5) Акордна: оплата праці за угодою відразу за весь об'єм виконаної роботи. Як правило, застосовується в особливих або аварійних випадках.

почасова: оплата праці проводиться за відпрацьований час шляхом множення тарифної ставки на відпрацьований час. Існує 2 почасових системи оплати праці: