Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з філософії 3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
477.18 Кб
Скачать

Тема 14. Філософські проблеми екології. Формування ноосферного мислення

Екологія як наукова дисципліна. Міждисциплінарний характер екологічних знань. Структура екологічного знання. Місце екології в системі біологічних знань.

Поняття екологічної катастрофи. Екологічні катастрофи в історії Землі. Природні та антропогенні екологічні катастрофи. Специфіка сучасної екологічної кризи. Глобальний характер екологічних проблем.

Біоекологія: основні проблеми та завдання. Філософський зміст концепції В. Вернадського про біосферу та ноосферу. Біорізноманіття та його збереження.

Соціоекологія та її принципи. Екосистемологія, геосоціосистемологія та інвайронментологія – новітні галузі на стику природничих і суспільних наук. Екологічна освіта. Глобальна екологія. Місце і роль концепції ноосфери в світогляді сучасного природодослідника. Поняття коеволюції людини і природи. Концепція коеволюції Н. Моісеєва.

Екоетика як універсальна етика людської життєдіяльності і засада екологічної культури. Нормативний характер екоетики та її принципи: самоцінність природи; відповідальність людини перед природою; обов’язок перед майбутніми поколіннями. Етика відповідальності Г. Йонаса. Урбоекологія.

Екологія людини.

Література:

  1. Бойко І. Біоетика. – Львів: Вид-во Укр. католицького університету, 2008. // theologia.ucu.edu.ua›knygy/76-igor-bojko-bioetyka.

  2. Введение в биоэтику / Под ред. Юдина Б.Г. – М. : Прогресс-Традиция, 1998. – 384 с.

  3. Вернадський В. Кілька слів про ноосферу // Рижак Л. Філософія як рефлексія духу : хрестоматія. – Львів : Видавничий центр ЛНУ ім. І. Франка, 2009. – C. 168–178.

  4. Голубець М.А. Від біосфери до соціосфери. Львів: “ПОЛЛІ”, 1997. – С. 216.

  5. Печчеи А. Человеческие качества. – М. : «Прогресс», 1980. — 302 с. // igrunov.ru›cat/vchk-cat-bibl/articles/peccei/.

  6. Рьюз М. Философия биологии. – М. : «Прогресс», 1977. - 320 с. // http:// www.philos.msu.ru.libfiles.A|1.doc.

  7. Тищенко П.Д. Феномен биоэтики // Вопросы философии. – 1992. - № 3. //http:// www.philos.msu.ru.libfiles.A|1.doc.

  8. Швейцер А. Культура и этика. Биологическая и социоэтика. – М. : Прогресс, 1973. // http://psilb.org.ua/fooks/shveio/txt19.htm.

  9. Шульга Е. Н. Генезис идеи коэволюции // Биофилософия. – М., 1997 // philosophy.ru/iphras/library/wbiof0.html.

Контрольні питання:

    1. На яких принципах базується екоетика?

    2. Які проблеми постають при дослідженні екології людини?

    3. Що таке коеволюція і які шляхи досягнення коеволюційного характеру взаємодії природи та суспільства?

Тема 15. Філософські проблеми генетики

Генетика як наука. Місце генетики в системі біологічних наук. Історія становлення генетики. Молекулярно-генетичний підхід в біології.

Генетика та еволюція. Соціально-філософські аспекти розвитку генетики. Історія і трагедія генетики в СРСР. Т. Лисенко і М. Дубінін.

Дискусія стосовно взаємодії соціального та біологічного. Антропогенетика. Евгеніка та неоевгеніка як ідеологізовані галузі дослідження спадковості. Екологічна неоевгеніка. Неоевгеніка та генна інженерія. Біомеханічний напрям неоевгеніки. Соціальна неоегеніка.

Геном людини: філософські та етичні проблеми. Проблеми та перспективи розвитку генетики в контексті розвитку суспільства.

Література: