Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНСТРУКЦІЯ З РАДІАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
586.24 Кб
Скачать

2.10 Порядок переміщення вантажів через кордони зср

2.10.1 Переміщення вантажів через кордони ЗСР безпосередньо на територію АЕС, у тому числі і з використанням залізничного транспорту, повинен здійснюватися лише після дозиметричного контролю з видачею дозиметричної довідки вартовому. Форма довідки наведена в Додатку 6.

2.10.2 Переміщення вантажів дозволяється через передбачені для цих цілей виходи, зазначені в "Інструкції про порядок переміщення вантажів і персоналу через кордони зони суворого режиму і території АЕС" 132-4-Е-РБ і в Додатку 7. Використання аварійних та інших виходів допускається в надзвичайних ситуаціях після узгодження з НСБ відповідного енергоблоку.

2.10.3 Особа, якій доручено здійснювати процедуру переміщення вантажів по телефону повідомляє особі, відповідальній від цеху-власника, про необхідність відкриття дверей і отримує від нього дозвіл.

2.10.4 Відповідальний за переміщення вантажів зобов'язаний одержати на ЩРК, ЦЩРК зареєстровану в спеціальному журналі дозиметричну довідку і заповнити її.

2.10.5 Відповідальна особа від цеху-власника через НСБ викликає чергового дозиметриста і караульного (для енергоблоку №4 додатково потрібно узгодження з черговим техніком СФЗ, тел. 64-8-81, який у свою чергу повідомляє начальника зміни СФЗ), попередньо погодивши час і мета відкриття двері,

2.10.6 Караульний перевіряє відповідність переміщуваного вантажу записаному в довідці, а дозиметрист виконує дозимеїрический контроль. При задовільних результатів контролю дозиметрист ставить на довідці друк, дату, підпис, вказує прізвище та ініціали, і довідка передається вартовому.

2.10.7 Особа, відповідальна від цеху-власника закриває двері і опечатує їх з боку ЗСР. З боку зони вільного режиму двері опечатує вартовий.

2.10.8 Для перевезення вантажів автотранспортом або на залізничній платформі з ЗСР одного блоку в ЗСР іншого блоку (або спецкорпусу) оформлення дозиметричної довідки не потрібно, контроль за дотриманням маршруту переміщення покладається на вартового. При цьому відповідальний за переміщення вантажу зобов'язаний виконати наступні вимоги:

- вантаж повинен бути розміщений на підстильний шар з пластикату або поліетиленової плівки і укритий плівкою;

- вантаж повинен бути надійно закріплений таким чином, щоб положення вантажу в умовах перевезення залишалося незмінним.

2.10.9 Черговий дозиметрист у присутності караульного здійснює дозиметричний контроль переміщуваного вантажу і дає дозвіл відповідального за переміщення вантажу на виїзд транспортного засобу. Після вивантаження вантажу дозиметрист виконує вимірювання забруднення поверхні кузова транспортного засобу або платформи і при необхідності дає рекомендації по їх дезактивації. В окремих випадках, коли потрібна постійна дозиметричний контроль, за рішенням НС ЦРЛ вантаж супроводжує черговий дозиметрист.

2.10.10 Переміщення вантажів з ЗСР через турнікет у ЩРК енергоблоків дозволяється годинниковим в/ч 3045 тільки після дозиметричного контролю.

2.10.11 Дозиметричний контроль дрібних інструментів, приладів персонал повинен виконувати самостійно на дозиметричних приладів, установлених при виході з ЗСР. В інших випадках контроль виконує черговий дозиметрист,

2.10.12 У разі радіоактивного забруднення вантажів, які переміщуються вище діючих норм проводиться його дезактивація в ЗСР і повторний дозиметричний контроль.

2.10.13 У всіх випадках спрацьовування сигналізації установок дозиметричного контролю на виході з ЗСР дозиметрист виконує затримання особи з можливим забрудненням і виконує радіометричний (дозиметричний контроль цієї особи або переміщується ним вантажу. За фактом затримання дозиметрист оформляє протокол встановленої форми.

2.10.14 В цій інструкції під терміном "вантаж" розуміється обладнання, прилади, витратні матеріали, металобрухт, інструмент і ін.