Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНСТРУКЦІЯ З РАДІАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
586.24 Кб
Скачать

4.2 Виявлення чинників радіаційного впливу на місці

робіт

4.2.1 Контроль радіаційної обстановки на місцях виробництва робіт здійснюється оперативними персоналом ЦРЛ з допомогою засобів дозиметричного контролю.

4.2.2 Контроль радіаційної обстановки включає в себе вимірювання наступних радіаційних параметрів:

- потужності дози гамма- та нейтронного випромінювання (якщо роботи проводяться поблизу діючого реактора і устаткування 1-го контуру);

- потужності дози гамма-випромінювання (на всіх інших роботах, виконуваних по дозиметричних нарядів);

- об'ємною питомої активності ІГОР, аерозолів і парів радіоактивного йоду в повітрі робочої зони;

- забруднення радіоактивними речовинами поверхонь устаткування і приміщень.

4.2.3 Контроль радіаційної обстановки проводиться як на робочому місці, так і на шляху прямування до нього.

4.2.4 Контроль радіаційної обстановки спочатку здійснюється дистанційно з щита радіаційного контролю, а потім безпосередньо на робочому місці носимыми дозиметричними приладами і методом відбору проб.

4.2.5 За результатами контролю радіаційної обстановки призначаються відповідні кошти ІДК та ЗІЗ, визначаються необхідні організаційні та технічні заходи на робочому місці для забезпечення безпеки робіт.

4.2.6 При умовах, що змінюються радіаційної обстановки при виконанні роботи на діючому обладнанні або поблизу нього, радіаційний контроль здійснюється в процесі всього виробництва робіт. Контроль ведеться постійно зі щита радіаційного контролю і періодично на робочих місцях керівником робіт за свідченнями електронних дозиметрів і оперативним персоналом ЦРЛ.

4.3 Організація саншлюзов

4.3.1 Для запобігання розповсюдження радіоактивних речовин з приміщень 1-ой і 2-ї категорії в приміщення 3-їй категорії в період проведення ремонтів устаткування і робіт з ліквідації наслідків радіаційних аварій на їх кордоні повинні бути задіяні стаціонарні або тимчасові санітарні шлюзи.

4.3.2 Умовою розміщення стаціонарного саншлюза є наявність або можливість радіоактивного забруднення поверхонь і необхідність застосування додаткових ЗІЗ для роботи. Залежно від обсягу і характеру виконуваних робіт у складі саншлюза передбачаються:

- місця для переодягання та зберігання на стелажах або шафах додаткових ЗІЗ (пневмокостюмы, полухалаты, фартухи, нарукавники, рукавички, чоботи, бахіли, респіратори і т.д.);

- пристрій для попереднього очищення підошов спецвзуття працюючих (санітарні піддони);

- місце з дисциплінуючим бар'єром для зміни додаткової спецвзуття, обладнане стелажами;

- пункт попередньою обмивки (дезактивації) пневмокостюмов безпосередньо на людину перед зняттям;

- ділянка збору забрудненої спецодягу та ЗІЗ, обладнаний лавами та контейнерами для їх збору і транспортування в спецпрачечную;

- ділянка дезактивації додаткових ЗІЗ, виготовлених з поліхлорвінілової плівки, гуми і прогумованих тканин;

- пункт контролю, обладнаний засобами дозиметричного контролю;

- умивальники з подачею гарячої та холодної води, а також бачки з дезактивирующими розчинами для миття рук;

- пункт зміни основний спецодягу при її забруднення вище встановлених рівнів.

4.3.3 Крім стаціонарних саншлюзов можливе використання тимчасових переносних (пересувних) саншлюзов, встановлюваних біля входу в приміщення 1-ой і 2-ой категорій, біля входу в одне або кілька приміщень, де проводяться ремонтні роботи або безпосередньо біля ремонтованого обладнання.

4.3.4 У складі переносних саншлюзов передбачаються:

- місця для переодягання та зберігання на стелажах або шафах додаткових ЗІЗ;

- пристрої для попереднього очищення підошов спецвзуття працюючих (санітарні піддони).

4*3.5 Оснащення тимчасових саншлюзов необхідним обладнанням і місця їх розміщення пропонуються оперативними персоналом ЦРЛ. Організацію саншлюзов і установку санітарних піддонів забезпечує керівник робіт з дозиметрическому поряд через ЦД і РАТ.

4Л Дезактивація робочих місць та інструменту

4.4.1 Необхідність проведення дезактивації робочих місць до початку і після закінчення робіт визначається радіаційну обстановку на цих місцях.

4.4.2 Дезактивація приміщень і великого обладнання виконується ділянкою цеху дезактивації за заявками підрозділів, за якими закріплені приміщення та обладнання. Дезактивація робочих місць в процесі виробництва робіт виконується членами бригади під керівництвом керівника робіт.

4.4.3 Для дезактивації приміщень і обладнання повинна бути постійно забезпечена можливість подачі миючих розчинів, пара, стисненого повітря і застосування механізмів і пристроїв для її проведення. Демонтовані обладнання або окремі його знімні деталі повинні проходити очищення від радіоактивного забруднення в ваннах для дезактивації.

4.4.4 Перед розбиранням всю забруднену обладнання повинно дезактивувати (при розбиранні складного обладнання проводиться поетапна, повузлова дезактивація).

4.4.5 Інструмент, демонтовані деталі і відходи повинні складатися на піддони, дека, пластикат, плівку і т.д.

4.4.6 Щодня по закінченні робіт весь інструмент і пристосування повинні проходити радіаційний контроль і при необхідності дезактивувати в спеціальних ваннах.

4.4.7 Обладнання та інструмент, що виносяться з необслуговуваних приміщень в періодично допустимі приміщення і з періодично що обслуговуються приміщень в приміщення постійного перебування, повинні попередньо піддаватися дезактивації для зниження радіоактивного забруднення до значень, що відповідають цим приміщенням або міститися в контейнери, упаковуватися в плівкову або іншу герметичну тару.