Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНСТРУКЦІЯ З РАДІАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
586.24 Кб
Скачать

3 Організаційні заходи

3.1 Дозиметричний наряд

3.1.1 Всі роботи в умовах фактичного (у тому числі, коли потужність дози зовнішнього опромінення на робочому місці перевищує 24 мкЗв-година'1, а також коли отримана доза за період виконання робіт може перевищити 0,1 мЗв) або можливу радіаційну небезпеку повинні виконуватися з дотриманням наступних організаційних заходів:

- оформлення роботи дозиметричних нарядом;

- призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт;

- визначення радіаційної обстановки на робочому місці; ~ підготовка робочого місця та допуск до роботи;

- нагляд при виконанні роботи;

- переведення на інше робоче місце;

- оформлення перерв у роботі;

- оформлення закінчення роботи.

3.1.2 Дозиметричний вбрання - це письмовий дозвіл на виконання робіт в умовах підвищеної радіаційної небезпеки, що визначає місце, час, зміст та умови провадження робіт, необхідних заходів радіаційного захисту, склад бригади та осіб, відповідальних за безпеку робіт. Дозиметричний наряд не замінює нарядів на виконання робіт на електротехнічному і тепломеханическом обладнанні, але є обов’язковим доповненням до них при виробництві робіт в умовах фактичного або можливу радіаційну небезпеку.

3.1.3 По дозиметричних нарядам виконуються наступні види робіт (приблизний перелік):

- ремонтні роботи в необслуговуваних і періодично що обслуговуються приміщеннях;

- ревізія і ремонт обладнання і трубопроводів 1-го і 2-го контурів, промконтуров, допоміжних систем, СВО, СДО;

- заміна і ревізія фільтрів систем вентиляції ЗСР;

-- транспортно-технологічні операції, ревізія і огляд ВКУ;

- дефектоскопія і радіографія зварних швів металу технологічного обладнання з застосуванням ДІВ;

- поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП);

- відбір проб відкладень, кубового залишку і т.д.;

- продувка імпульсних ліній активних середовищ і ремонт (заміна) датчиків СТОСІВ;

- дезактивація устаткування і приміщень;

- сортування, транспортування та захоронення твердих радіоактивних відходів.

3.1.4 Списки відповідальних працівників, які мають право видачі дозиметричних нарядів і бути керівниками робіт з ним, щорічно затверджуються головним інженером-першим заступником генерального директора у двох примірниках направляються в ЦРЛ.

3.1.5 Право видачі дозиметричних нарядів персоналу підрядних організацій мають працівники підрозділів РАЕС (відповідно до п.3.1.4), в розпорядження яких спрямований зазначений персонал.

3.1.6 Дозиметричний наряд діє до повного закінчення робіт або до досягнення працівниками індивідуальних доз, дозволених по дозиметрическому поряд, але не більше 6 календарних днів з реєстрацією щоденного допуску до роботи,

3.1.7 У разі виконання робіт в ЗСР змішаної бригадою з працівників різних підрозділів РАЕС, дозиметричний наряд видається підрозділом, що приваблює працівників. Керівником робіт призначається працівник цього ж підрозділу.

3.1.8 В аварійних ситуаціях НС АЕС має право видачі ремонтному і оперативного персоналу дозиметричних нарядів з дозволеною дозою не більше 1 мЗв.

3.1.9 Разове відвідування ЗСР (екскурсії, відвідування на короткий час і не часто, і т.д.дозволяється за розпорядженням керівництва РАЕС, якщо при цьому відсутня ймовірність скільки-небудь значного опромінення таких відвідувачів, з обов'язковим супроводом відповідальною особою за встановленими маршрутами руху, погодженим з ЦРЛ [7].