Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНСТРУКЦІЯ З РАДІАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
586.24 Кб
Скачать

2.4 Вимоги до персоналу підрядних організацій і персоналу, відрядженому на раес

2.4.1 Персонал підрядних організацій або персонал, відряджений на РАЕС, повинен мати документ, що дозволяє їм працювати з джерелами іонізуючих випромінювань, позитивне медичний висновок, видане за місцем основної роботи і посвідчення про перевірку знань (у тому числі правил радіаційної безпеки).

2.4.2 Підприємство-підрядник має повідомити в письмовій формі про осіб, які можуть бути призначені керівниками і виконавцями робіт по дозиметричних нарядів, а також відомості про дозволених доз опромінення свого персоналу на період виконання робіт. На підставі цього листа на РАЕС видається розпорядження про призначення відповідальних осіб, які мають право бути відповідальними керівниками і виконавцями робіт по дозиметричних вбрання.

2.4.3 Персонал підрядника закріплюється за підрозділом РАЕС, в якому передбачається проведення робіт і яке контролює дії підрядника. Керівник підрозділу зобов'язаний призначити розпорядженням по підрозділу особа з числа спеціалістів або керівників, відповідальна за роботу з підрядчиками. Підрозділ забезпечує підрядників через відповідні структури РАЕС засобами індивідуального захисту, індивідуального дозиметричного контролю, талонами лікувально-профілактичного харчування, а також необхідними робочими матеріалами.

2.4.4 Перед виконанням робіт в ЗСР підрядний персонал повинен пройти інструктаж у підрозділі РАЕС, за яким він закріплений, з записом у відповідному журналі. Дозиметричний наряд на виконання робіт персоналу підрядника видають особи, які мають таке право у підрозділі РАЕС, за яким підрядник закріплений.

2.4.5 Підприємство-підрядник, а також певні розпорядженням керівники робіт несуть відповідальність за виконання підрядних персоналом вимог цієї інструкції, а також вимог ЦРЛ.

2.4.6 Контроль і облік доз опромінення підрядників веде ЦРЛ. Постановка на дозиметричний облік підрядників проводиться за письмовими заявками підрозділів, за якими вони закріплені, за формою, наведеною в Додатку 5.

2.4.7 Для відвідування ЗСР підрядного персоналу необхідно:

- отримати магнітну картку для проходу в ЗСР;

- пройти біофізичний вимірювання на спектрометрі випромінювання людини (СІЧ);

- отримати засоби індивідуального дозиметричного контролю.

2.4.8 По закінченні робіт в ЗСР підрядний персонал повинен пройти повторне вимірювання на СІЧ. Після закінчення терміну відрядження результати контролю індивідуальних доз опромінення оформляються у вигляді дозиметричної довідки видаються підрядного персоналу або відправляються за місцем постійної роботи протягом 10 днів.

2.5 Організація санітарно-пропускного режиму

2.5.1 Прохід в ЗСР РАЕС і вихід з неї здійснюється тільки через санпропускники, є розділовими санітарно-гігієнічних пристроями між зоною вільного режиму і ЗСР. Санпропускник призначений для повного переодягання, санітарної обробки персоналу, радіаційного контролю тіла, спецодягу, збору і відправлення спецвзуття, спецодягу в спецпрачечную на дезактивацію.

2.5.2 Приміщення санпропускников розділені на два відділення: "чисте" і "брудна" і позначені відповідними написами.

2.5.3 БІЛЯ входів у санпропускники з боку зони вільного режиму і ЗСР повинні бути розміщені план-схеми проходу через них і пам'ятки про порядок переходу в ЗСР і виходу з неї.

2.5.4 Переходи з "чистого "відділення в приміщення "брудного" відділення повинні бути обладнані дверима зі спеціальними замками або засувками, що відкриваються тільки з "чистого "відділення. Двері повинні бути постійно в закритому положенні. Забороняється влаштовувати відкриті прохідні отвори між приміщеннями "чистого" відділення і "брудного" відділення.

2.5.5 Персонал, який виконує роботи в ЗСР, повинен бути забезпечений індивідуальними шафами для спецодягу в обох відділеннях санпропускника. Для персоналу, періодично яка притягається до робіт у ЗСР, повинні бути встановлені окремі шафи.

2.5.6 Санпропускник повинен бути обладнаний умывальной, душовою, установками і приладами дозиметричного контролю, а також пристроєм для сушки волосся.

2.5.7 В спеціальних приміщеннях санпропускников забезпечується зберігання аварійного запасу ЗІЗ в кількості 20% комплектів від загальної потреби на кожен енергоблок РАЕС, а також додаткового запасу миючих засобів для обробки рук і тіла: енергоблоки 1,2- ЛПК-1, прим. 219; енергоблоки 3, 4 -СББ СК-2, прим. Б249, Б250.

2.5.8 В санпропускнике за проектом виконані спеціальні бункери для збирання і сортування спецодягу за видами (натільна білизна, комбінезони, костюми, чепчики, рушники та шкарпетки): енергоблоки 1,2 - ЛПК-1, прим. 273, 335; енергоблоки 3,4 - СББ СК-2, прим. Б324, Б424, Б524, Б624. Сортування спецодягу по групах радіоактивного забруднення і затаривание в пластикатовые або багатошарові паперові мішки повинні здійснюватися тільки в цих приміщеннях.

2.5.9 При проході до зони суворого режиму необхідно:

- в "чистому" відділенні санпропускника роздягтися, залишити особисті речі в індивідуальному шафі, в перехідній взуття (капцях) перейти в "брудна" відділення санпропускника;

- у "брудному" відділенні санпропускника надіти робочу спецодяг повсякденного носіння (натільна білизна, шкарпетки, комбінезон (костюм), чепчик) і, взявши в руки спецвзуття, підійти до дисциплинирующему бар'єру на вході в ЗСР;

- на виході з санпропускника за дисциплінуючим бар'єром з написом "надіти спецвзуття", надіти спецвзуття;

- пройти в ЗСР, взяти з комірки секційного шафи особистий індивідуальний накопичувальний дозиметр; у разі відсутності в комірці дозиметра повідомити про це черговому дозиметрист і діяти за його вказівкою;

- повідомити черговому дозиметрист на ЩРК про мету відвідування ЗСР, маршрут руху і отримати електронний дозиметр з встановленою дозволеної дозою.

- розмістити дозиметри нагрудних кишенях спецодягу, після чого кишені застебнути.

2.5.10 При виході із зони суворого режиму необхідно:

- перевірити спецодяг і спецвзуття на наявність радіоактивного забруднення на установці дозиметричного контролю; при появі сигналу "брудного" викликати чергового дозиметриста і діяти за його вказівкою;

- перевірити виноситься інструмент, особисті речі на приладі дозиметричного контролю; при появі сигналу "брудного" звернутися до чергового дозиметрист і діяти за його вказівкою;

- повернути на ЩРК електронний дозиметр і покласти в комірку секційного шафи індивідуальний накопичувальний дозиметр;

- у дисциплинирующего бар'єру з написом "зняти спецвзуття" - зняти спецвзуття і, узявши в руки, пройти до свого шафі в "брудна" відділення, зняти і помістити спецвзуття та спецодяг в шафу, надіти перехідні тапочки і пройти до умивальників або в душову для санобробки;

- санітарну обробку в душовою проводити в такій послідовності: руки, голова, тіло;

- на виході з умывальной кімнати або з душовою перевірити на установці дозиметричного контролю радіоактивне забруднення тіла. При відсутності заборонного сигналу пройти в гардероб особистої одягу, надіти особистий одяг і взуття і вийти з санпропускника. У разі виявлення залишкового радіоактивного забруднення повторити санобробку. Якщо повторна санобробка забрудненої ділянки тіла не призвела до позитивного результату - звернутися до чергового дозиметрист.

2.5.11 Якщо при виході з ЗСР за результатами контролю радіоактивне забруднення спецодягу і спецвзуття працівника перевищує встановлені рівні, черговий дозиметрист повинен встановити причину забруднення і оформити протокол встановленої форми.

2 5.12 При виході з душових повинні бути обладнані місця для обробки шкірних покривів ніг протигрибковими препаратами, а для дезінфекції перехідних тапочок повинні бути передбачені ємності і стелажі.

2 5.13 В періоди проведення ремонтів устаткування і робіт з ліквідації наслідків радіаційних аварій повинна бути передбачена можливість роботи санпропускников в режимі щоденної заміни спецодягу персоналу.

2.5.14 При проходженні через санпропускник забороняється:

- виходити з "брудного" відділення "чисте" в спецодягу і спецвзуття та проходити в "брудна" відділення в особистому одязі;

- виходити з "брудного" відділення "чисте", минаючи установки дозиметричного контролю;

- вносити в ЗСР особисті речі, їжу, косметичне приладдя та інші речі та предмети, що не відносяться до виконуваної роботи;

- виносити через санпропускник з ЗСР предмети, устаткування, матеріали без перевірки і дозволу чергового дозиметриста.