Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча Макух ПР Word.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
528.9 Кб
Скачать

Тема 7. Зв’язки з громадськістю – передумова успіху в маркетингу і менеджменті.

Суть маркетингу: підходи Ф. Котлера, А. Павленка, А. Войчака. Функції та основні принципи маркетингу. Мета і завдання зв’язків з громадськістю в сучасному маркетингу. Головні завдання служби зв’язків з громадськістю в системі маркетингу. Комплекс маркетингових комунікацій. Вплив зв’язків з громадськістю на ефективність реалізації концепції маркетингу. Взаємозалежні елементи маркетингових ПР:

  1. вивчення запитів, потреб споживачів і способів їх задоволення;

  2. аналіз якості обслуговування споживачів;

  3. вивчення демографічних характеристик споживачів і створення їх мотиваційного портрета;

  4. вивчення дій конкурентів;

  5. визначення найефективніших ЗМІ для інформування споживачів;

  6. організація інформаційно-рекламних кампаній з використанням різноманітних засобів.

ПР у системі менеджменту. Напрями здійснення взаємозв’язку соціальних, економічних, політичних суб’єктів між собою та соціальним середовищем:

  1. розробка і реалізація стратегії;

  2. формування корпоративної культури;

  3. здійснення внутріфірмових комунікацій;

  4. робота з персоналом.

Зв’язки з громадськістю в кризових ситуаціях та управління ними. Фази розвитку кризи. Основні принципи діяльності служби зв’язків з громадськістю у період подолання кризи. Можливості використання кризи для демонстрації сильних сторін фірми.

Тема 8. Паблік рилейшинз у комунікаційній політиці підприємств.

Суть наукових підходів до висвітлення категорій “пабліситі” і “пропаганда.” Відмінність між “пабліситі” і “пропаганда.” Місце паблік рілейшнз в комунікаційній політиці підприємств. Суть престижної реклами. Порівняльна характеристика паблік рілейшнз, пропаганди, реклами за наступними критеріями: стратегічна ціль, типові комунікації, постановка завдання, характер роботи, об’єкт, контроль за комунікаційним процесом, стосунки зі ЗМІ, рівень спрямованості, мета процесу комунікації, процес комунікації, напрямок впливу.

Характеристика головних PR-інструментів. Концептуальні підходи до класифікації PR-інструментів розроблені В. Г. Корольком і Ф. Котлером. Узагальнений аналіз PR-інструментів націлених на опосередковане масове інформування: прес-релізи, нью з-релізи, факт-листи, інтерв’ю, заяви, захоплюючі статті, кейс-історії, авторські статті, медіа-кіти, прес-кіти, листи до редактора, бекграундери, оглядові статті, коментарі.

Аналіз особливостей прес-релізів: цілі та структура. Сутнісні риси щорічних звітів підприємств. Роль і цілі виступів у комунікаційній політиці підприємств.

Огляд спеціальних заходів паблік рилейшнз: прийомів, конференцій, прес-конференцій, брифінгів, презентацій, лобіювання, благодійності, днів відкритих дверей, круглих столів.

Цілі презентацій за С. О. Варакутою та Ю. М. Єгоровим. Особливості підготовки днів відкритих дверей.

Патронаж та спонсорство як види благодійної діяльності. Структура спонсорства: ексклюзивний спонсор, генеральний спонсор, офіційний спонсор, офіційний спонсор за категоріями, спонсор-учасник. Інформаційні і технічні офіційні спонсори.

Лобіювання: мета та види (відкрите і закрите).

Інструменти підтримки паблік рилейшнз: виставка, візуальна ідентичність, блог.

Аналіз внутрішньо-спрямованих інструментів паблік рилейшнз: листків новин, дошок оголошень, зустрічей з керівництвом, чуток.