Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
5.6 Mб
Скачать

1.3. Статистичне спостереження

П л а н

1. Поняття статистичного спостереження та його завдання.

2. План і програма статистичного спостереження.

3. Поняття об’єкта статистичного спостереження. Особливості відображення об’єктів правової статистики.

4. Одиниця спостереження та одиниця сукупності.

5. Основні організаційні форми, види та способи статистичного спостереження.

6. Види несуцільного спостереження.

7. Вибіркове спостереження як один з основних видів несуцільного статистичного спостереження.

8. Особливості організації, проведення і контролю результатів вибіркового спостереження.

9. Помилки статистичного спостереження та контроль вірогідності даних.

З а в д а н н я

6. Визначте об’єкт, одиницю спостереження та одиницю сукупності: а) під час перепису населення; б) обліку злочинності; в) обліку засуджених; г) реєстрації актів громадянського стану.

7. Для вивчення соціально-демографічного складу студентів по факультетах (денної, вечірньої та заочної форми навчання) передбачено проведення спеціального статистичного спостереження. Які питання має містити програма спостереження?

8. До якого виду статистичного спостереження слід віднести: а) облік вчинених злочинів у районі; б) облік осіб, яких притягнуто до відповідальності за адміністративні правопорушення; в) кількість нерозглянутих цивільних справ наприкінці кварталу.

9. Визначте об’єкт, мету та одиницю спостереження під час перепису населення 2001 р.

10. Яка дата була критичним моментом перепису населення 2001 р.? Чому критичний момент перепису населення призначається на цей термін?

11. Яку кількість осіб у віці 18 років і старше необхідно опитати, щоб з’ясувати, скільки відсотків серед них мають дитину, з похибкою репрезентативності ± 0,5% з імовірністю 99,7%?

12. Скільки треба взяти одиниць у вибіркову сукупність, щоб із імовірністю 95,4% можна було стверджувати, що похибка репрезентативності при обчисленні частки сукупності не буде відхилятися більше ніж на ± 4%? (вважаємо, що значення частки у сукупності досягає 25%).

13. Яка повинна бути чисельність вибіркової сукупності при встановленні частки засуджених за тяжкі злочини, щоб похибка репрезентативності дорівнювала ± 3% з імовірністю 95,4%? (вважаємо, що питома вага цих злочинів в області становить 40%).

14. Виконайте перевірку відповідей і зазначите, у яких з них допущені помилки: 1) прізвище, ім’я по батькові: Петренко Семен Ігорович; 2) стать – чоловіча; 3) вік – 21 рік; 4) заняття – перебуває на обліку в службі працевлаштування; 5) освіта – базова загальна середня; 6) судимість – має незняту судимість (одну); 7) злочин учинив – особа без громадянства; 8) злочин учинено – працівником даного підприємства; 9) об’єкт злочинних посягань – приватна власність.

Чи вважаєте Ви можливим виправлення помилок? Який вид контролю Вами застосовано?

Заняття 3

1.4. Документи первинного обліку і статистична звітність правоохоронних органів

П л а н

1. Види документів первинного обліку.

2. Документи первинного обліку в органах Міністерства внутрішніх справ і прокуратури.

3. Документи первинного обліку в судових органах.

4. Види статистичної звітності.

5. Обов’язкові реквізити статистичної звітності.

6. Основні вимоги до заповнення та подання форм статистичної звітності.

З а в д а н н я

15. Скільки складається карток на виявлений злочин у разі: а) вчинення одного злочину групою осіб у співучасті; б) вчинення однієї злочинної дії, внаслідок якої зазнало збитків декілька осіб (наприклад, крадіжка речей з одного помешкання, а речі належали різним особам); в) вчинення однією особою декількох злочинів.

16. Особа однією злочинною дією вчинила два різних злочини: зґвалтування, поєднане із зараженням венеричною хворобою (ідеальна сукупність). Як цей злочин має бути облікованим? Хто, коли і які картки первинного обліку повинен заповнити?

17. Особа або група осіб учинила декілька різних злочинів (реальна сукупність). Як вони повинні обліковуватися? Хто, коли і які документи первинного обліку повинен заповнити?

18. Для чого передбачено облік злочинів, за вчинення яких особам пред’явлено обвинувачення? На підставі якого документа первинного обліку здійснюється облік цих злочинів? Хто і коли його заповнює? Документ первинного обліку складається на кожний злочин чи на кожну особу, яка вчинила злочин?

19. Наведіть усі випадки, коли злочин вважається розкритим.

20. Чи дають підставу для обліку злочину як розкритого затримання або арешт підозрюваної у злочині особи, застосування до неї інших запобіжних заходів, а також пред’явлення особі обвинувачення в учиненому злочині?

21. Слідчий направив прокурору кримінальну справу для затвердження обвинувального висновку, який прокурор і затвердив. Хто, коли і які документи первинного обліку повинен заповнити, коли і куди їх направити?

22. Слідчий припинив кримінальну справу у зв’язку зі смертю обвинуваченого. Хто, коли і які документи первинного обліку повинен заповнити, коли і куди їх направити?

23. Рідні обвинуваченого, який помер на стадії досудового слідства, вважають, що він даний злочин не вчиняв. До якого органу вони повинні звернутися і чому?

24. Сидоренка, який народився 1 лютого 1989 р., було засуджено місцевим районним судом 1 лютого 2007 р. за крадіжку майна, яку він вчинив 20 грудня 2006 р. Заповнюючи статистичну картку на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу, суддя проставив у квадраті показника 2 (вік) цифрове позначення 3 (від 18 до 25 років). Чи правильно суддя позначив вік підсудного?

Який вік повинен записати слідчий у п. 15 форми № 2 (“Статистична картка на особу, яка вчинила злочин”?

25. Громадянин Антонов вчинив декілька злочинів: у віці 17 років – зґвалтування, у 17,5 років наніс тяжкі тілесні ушкодження, у 18,5 – хуліганство. Після його затримання та досудового слідства він був засуджений за всі три злочини у віці 19 років, тобто винесено вирок за трьома статтями КК України. Який вік треба позначити у формі № 2, а також у статистичній картці на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу? Чи існує різниця в обліку віку особи, яка вчинила злочин (форма № 2), і підсудного (“Статистична картка на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу”)?

26. Волкова І.Г. було засуджено судом за крадіжку майна до трьох років позбавлення волі і за грабіж до чотирьох років позбавлення волі.

Яке цифрове позначення повинен поставити суддя у квадраті показника 19 “Статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу”?

27. Данилова А.І. було засуджено судом за хуліганство до п’яти років позбавлення волі. Враховуючи, що він був раніше судимий за крадіжку і не відбув покарання (три роки позбавлення волі), суд призначив покарання за сукупністю до восьми років позбавлення волі.

Який цифровий показник повинен занести суддя до п. 19 “Статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу”?

28. Секретар місцевого районного суду після того, як минув час для подання касаційної скарги на вирок суду по кримінальній справі стосовно Ляшенка В.І., заповнила розділи ІV, V, проставляючи “0” у пунктах 23 – 26 “Статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу”, заповнила контрольний талон до статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу, і того ж дня направила його до територіального управління ДСА України Як повинен був діяти секретар суду у такому випадку?

29. По кримінальній справі було засуджено трьох підсудних: Миколаєва, Сидорова і Ляшенка. Стосовно вироку щодо засудження Миколаєва надійшла касаційна скарга, тому кримінальна справа була направлена до касаційної інстанції для розгляду.

Як повинен був заповнити п. 25 “Статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу” секретар районного суду? Чи повинен він заповнити контрольні талони до всіх трьох статистичних карток, тобто по всіх підсудних, які були засуджені по даній кримінальній справі?

Заняття 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]