Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ консп.заочне.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Опорний конспект лекцій з Цивільної оборони вступ

Останнім часом екологічна обстановка в світі значно погіршилась і оцінюється як несприятлива. Майже щоденно в періодичній пресі друкуються повідомлення про катастрофи, що відбуваються в різних країнах: землетруси, виверження вулканів, обвали, зсуви, селі, повені, цунамі, урагани, смерчі, снігові та пилові бурі, лісові пожежі, тривалі засухи та інші стихійні лиха, які супроводжуються загибеллю людей, руйнуванням міст і промислових підприємств, а також порушенням екологічного рівня в природі, викликаного забрудненням навколишнього середовища.

Територія України, розташованої практично в центрі Європейської частини земної кулі, складає 603,7 тис. кв. км. Середня щільність населення складає 86 чоловік на 1 кв. км., а в східних, більш промислово насичених регіонах, це число складає близько 200 чоловік на 1 кв. км. Загальна кількість населення в Україні складає близько 50, 5 млн. чоловік.

Сьогодні в Україні у зв’язку з небезпечними природними явищами, аваріями і катастрофами обстановка характеризується як дуже складна. Для прикладу можна навести дані по Україні за останні роки:

Надзвичайні

ситуації

2005

2006

2007

Техногенного характеру

111

205

816

Природного характеру

28

136

253

Іншого

Характеру

*

*

833

* точні дані відсутні

Стихійні лиха не підвладні державним кордонам. Навички боротьби зі стихійними лихами, які все частіше розповсюджуються на території прилеглих держав, вказують на необхідність міжнародного співтовариства, а також надання всебічної допомоги при ліквідації їх наслідків. Для ліквідації шкоди, яку спричинило стихійне лихо, іноді необхідно об’єднувати зусилля багатьох країн.

Запобігання надзвичайним ситуаціям природного і техногенного характеру, ліквідація їх наслідків, максимальне зниження масштабів втрат та збитків перетворилося на загальнодержавну проблему і одне з найважливіших завдань органів виконавчої влади і управління всіх рівнів.

Для того, щоб продовжити розмову необхідно чітко з`ясувати термінологію стосовно надзвичайних ситуацій:

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об`єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною подією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та / або значних матеріальних втрат.

Стихійне лихо – явище природи, яке викликає катастрофічні обставини і характеризується раптовим порушенням нормального життя та діяльності населення, загибеллю людей, руйнуваннями або пошкодженнями будівель та споруд, знищенням матеріальних цінностей.

Небезпечне природне явище – подія природного походження або результат діяльності природних процесів, які за своєю інтенсивністю, масштабом поширення і тривалістю можуть вражати людей, об`єкти економіки та довкілля.

Аварія – небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об`єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров`я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди довкіллю.

Катастрофа – великомасштабна аварія чи інша подія, що призводить до тяжких, трагічних наслідків.