Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_bak2011_1_SEMESTR.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Скільки міжнародних організацій налічується нині у світі?

  2. Які міжнародні організації, на ваш погляд, користуються у світі авторитетом?

  3. Назвіть спеціалізовані установи ООН.

  4. Які країни є державами-засновницями СНД?

  5. Якими є перспективи розвитку СНД?

  6. Назвіть умови членства в ОПЕК.

  7. Вкажіть головні причини формування НАФТА. З якою метою НАФТА вирішила розширюватись на південь? Які можливі наслідки розширення?

  8. Яка роль Уругвайського раунду в історії створення СОТ? Який статус має СОТ у рамках ООН? Назвіть основні принципи СОТ у сфері регулювання міжнародної торгівлі.

Теми доповідей і контрольних робіт

    1. Функціональне значення міжнародних загальнополітичних організацій у розвитку світової спільноти (на прикладі ООН) та їхніх окремих інституціональних одиниць.

    2. Функціональне значення міжнародних військово-політичних організацій у сучасній геополітиці (на прикладі НАТО).

    3. Місце та роль міжнародних валютно-фінансових організацій глобального рівня в системі світового господарства (на прикладі Світового банку, МВФ).

    4. Особливості економічного співробітництва держав-членів ОПЕК.

    5. Роль країн ЄС у реструктуризації економіки України.

    6. Роль України у становленні політичної (економічної) інтеграції в регіоні.

    7. Інтеграційні політичні перспективи України в контексті військової доктрини.

Список рекомендованої літератури: 1-3, 8-11, 17, 21, 24, 51, 55, 57.

8. Методичні поради до семінарських занять

Семінарські заняття, передбачені навчальним планом, мають на меті розширити теоретичну базу студентів за темами пропонованих модулів та спроектувати набуті теоретичні знання на розуміння відтворення практичних суспільно-географічних (країнознавчих) процесів як на світовому рівні, так і на рівні окремих політико-територіальних одиниць.

У процесі підготовки до семінару вимагається знання географічної номенклатури як політичного (країни, держави, столиці держав), так і економічного характеру (провідні економічні центри-міста держав, природні об’єкти державного, регіонального та світового значення, родовища стратегічних корисних копалин тощо). Знання базової та супутньої номенклатури дає змогу вільно опановувати теоретичний та фактичний навчальний матеріал, застосовуючи у процесі освоєння низку наукових методів (як загальнонаукових, так і специфічних). Серед них провідними та частовживаними є низка методів наукової систематизації – групування, класифікація, типізація, що застосовуються, в першу чергу, у змістових модулях “Політична карта світу” та “Економічна карта світу” й мають бути використані в процесі підготовки до семінарів.

Необхідним є також щоденний огляд останніх подій у світовому політичному та соціально-економічному форматі, висвітлених у радіо- й телепрограмах, на сторінках преси, періодичних тематичних видань, Internet. Значну інформативну допомогу зможуть надати також матеріали міжнародних організацій (ООН, Світового банку, ЄС), посольські та консульські відділи держав, акредитованих в Україні.

Обов’язковим є опрацювання у процесі підготовки рекомендованої літератури, яка міститься після кожної теми семінару, та загального списку джерел основної та додаткової (довідкової) літератури, наведеного в кінці робочої навчальної програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]