Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_bak2011_1_SEMESTR.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Тема: Геополітика в контексті сучасних змін. Нові тенденції розвитку та вплив на трансформацію політичної карти світу План

  1. Геополітика: поняття, предмет, суб’єкти, категорії.

  2. Провідні наукові школи та персоналії з питань геополітики.

  3. Аналіз динаміки геополітичних змін. Причини та наслідки. Вектор геополітичного майбуття (прогноз) для окремих регіонів і світу в цілому.

  4. Місце України у світовій геополітиці, нові обрії, їх причинно-наслідкові зв’язки.

Методичні поради

Опрацювання запропонованих питань передбачає ознайомлення з тенденціями геополітичного розвитку, що є панівними наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Події 11 вересня 2001 року призвели до змін у розстановці політичних сил на світовій арені, виникнення нового економічного та політичного порядку. Для України ці зміни означали посилення її позицій у світовому просторі. Разом із тим, основні тенденції у розвитку геополітики, безперечно, будуть і надалі визначати перспективні зміни на політичній карті світу та окремих регіонів.

Події останніх років доцільно відстежувати за матеріалами періодичних видань, мережі Internet.

Література: 3, 5, 7, 12, 16, 19, 26, 30, 37, 48, 59, 68; Закон України “Про основи національної безпеки України” // Урядовий кур’єр. – 2003. – 30 липня; Вольвач М. Геополітична складова економічної географії, або про географічну сутність геополітики // Освіта і управління. – 2003. – Т.6. – №3. – С. 15–22.

11. Методичні поради до написання контрольних робіт

Контрольна робота – один із важливих видів самостійної роботи студентів заочної форми навчання, який допомагає більш глибоко опанувати навчальну дисципліну, опрацювавши наукову та методичну літературу з відповідної теми. Підготовка контрольної роботи сприяє виробленню навичок самостійного аналізу матеріалу, його система­тизації, узагальнення та формулювання висновків.

Написання контрольної роботи має на меті висвітлити певну наукову проблему та розв’язати конкретні наукові завдання. Саме тому проблема найчастіше вже зазначена в його темі, наукові завдання, які знайдуть відображення у тексті роботи, мають бути вирішені та тезисно представлені у плані, що дасть змогу висвітлити їх чітко й у логічній послідовності.

Підготовка контрольної роботи починається складанням бібліографії (не менше п’яти назв) та її опрацюванням. На цьому етапі важливими є два взаємо­пов’язаних моменти: вміння читати і вміння вести запис прочитаного.

Культура читання – важлива складова загальної культури людини і неодмінна умова активної пізнавальної діяльності. Правильна робота з книгою передбачає дотримання ряду правил, основним з яких є свідоме за­своєння прочитаного, а не механічне заучування. Це вимагає зосередженості і виключає поверхове читання. Дане правило стосується опрацювання будь-якої навчально-методичної літератури.

Починати працювати з книжкою слід ознайомившись зі змістом і всту­пом (передмовою). Це дасть загальний орієнтир та уявлення про питання, що в ній викладаються. Потім здійснюється фронтальне ознайомлення з мате­ріалом і після цього розпочинається його глибоке опрацювання. Неодмінним правилом при цьому є з’ясування незрозумілих термінів визначень тощо, для чого слід користуватися словниками, довідниками, каталогами та іншими довід­ковими виданнями.

Працюючи з літературою, необхідно робити виписки (краще на окремих аркушах або картках) із зазначенням найважливіших фактів, кількісних і якісних показників, аналітичних схем, діаграм, документальної бази, висновків з обов’язковим бібліографічним посиланням на джерело цієї інформації. Виписки згрупувати за тематикою і скласти план контрольної роботи, в якому передбачити вступ, кілька пунктів основної частини, висновки, список використаних джерел. У вступі схарактеризувати важливість проблеми, стан її висвітлення в літературі, мету та завдання дослідження. В основній частині потрібно розкрити зміст кожного питання у логічній послідовності з елементами самостійного аналізу матеріалу. Кожен пункт плану має бути логічно завершеним. Контрольна робота може ілюструватися графіками, діаграмами, картосхемами, що доповнюватиме його текстову частину. У висновку підводиться підсумок з теми в цілому, робляться узагальнення. В кінці роботи розміщують список викорис­таних джерел.

Контрольна робота має бути написана українською мовою.

Обсяг контрольної роботи – не менше 12 сторінок, але не більше 20 сторінок комп’ютерного набору через 1,5 інтервали з полями не менше 2 см (ліворуч). На обкладинці контрольної роботи зазначаються: назва ВНЗ, назва дисципліни, тема роботи, (нижче) відділення (заочне), факультет, спеціальність, курс, група, прізвище, ім’я по батькові виконавця (зразок оформлення титульного аркуша реферату див. п. 12).

Контрольна робота здається старості, після чого за списком передаються на кафедру викладачеві для перевірки. При підготовці контрольної роботи за потребою студент може консультуватися у викладача цієї дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]