Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієнічна, санітарна, ветеринарна та екологічн...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
38.79 Кб
Скачать

Ключові слова: гігієнічна експертиза, швидкопсувні продукти, лабораторний контроль, санітарно-епідеміологічна служба, безпечність, санітарні норми і правила, санітарна експертиза, ветеринарна експертиза, сурогат, фальсифікований продукт, екологічна експертиза, антропогенна діяльність, екологічна безпека, охорона навколишнього середовища.

6.1. Гігієнічна експертиза

Найважливішим завданням гігієнічної експертизи харчових продуктів є визначення властивостей, які характеризують їх якість, харчову цінність та їх нешкідливість для здоров'я людини.

Гігієнічна експертиза харчових продуктів здійснюється згідно з правами та обов'язками, покладеними на органи та установи санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) України.

Основною метою гігієнічної, санітарної та ветеринарної експертизи є встановлення безпечності товарів для споживача у процесі всього його життєвого циклу. Виходячи з цього, об'єктами цих експертиз виступають як безпосередньо товар, так і сировина та матеріали, які використовуються для його виготовлення, технологічні процеси його виробництва, пакування, транспортування, зберігання, реалізації.

Правова база гігієнічної, санітарної, ветеринарної експертизи забезпечується законодавством України, яке складається із Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини".

Головному державному санітарному лікареві країни, санітарним лікарям у межах їх компетенції надається право:

- у необхідних випадках на лабораторії санітарно-епідеміологічного профілю, незалежно від їх підлеглості, проведення гігієнічної експертизи харчових продуктів, а також залучати до неї в складних випадках науково-дослідні установи;

- висунути міністерствам, відомствам, підприємствам, установам, організаціям, а також посадовим особам та окремим громадянам вимоги щодо проведення санітарних та протиепідеміологічних заходів для визначення терміну їх здійснення;

- заборонити вживання харчових продуктів у випадку визначення їх непридатними до вживання в їжу.

Гігієнічна експертиза проводиться силами санітарно-епідеміологічної служби (СЕС), науково-дослідних установ МОЗ України.

Експертиза харчових продуктів в СЕС проводиться згідно з діючою інструкцією про порядок проведення гігієнічної експертизи харчових продуктів в установах санітарно-епідеміологічної служби, затвердженою Міністерством охорони здоров'я України.

З метою підвищення ефективності гігієнічної експертизи харчових продуктів необхідно постійно вдосконалювати організації та методи лабораторного контролю з урахуванням особливостей підконтрольних об'єктів, а також епідеміологічних особливостей харчової сировини, продуктів харчування і готової їжі. При проведенні експертизи варто користуватися чинною нормативною документацією, а в практику лабораторного контролю запроваджувати сучасні методи досліджень, які дозволяють об'єктивно оцінювати якість харчових продуктів.

Здійснюючи гігієнічну експертизу продовольчої сировини і продуктів харчування лабораторіями СЕС необхідно розширювати дослідження, які мають пряму гігієнічну спрямованість. При цьому належить підсилити контроль вмісту тяжких металів, миш'яку, нітратів, нітритів, антибіотиків, гормональних препаратів, мікотоксинів та інших потенційно шкідливих домішок і виключати із обсягу своєї роботи дослідження харчової продукції за показниками, які не мають гігієнічного значення. До них, насамперед, можна віднести: кількісне визначення наповнювача в м'ясній кулінарії, жиру в морозиві і кондитерських виробах, етилового спирту в алкогольних напоях, цукру у безалкогольних напоях та ін.

Керівникам установ санітарно-епідеміологічної служби слід широко використовувати матеріали гігієнічної експертизи для розробки конкретних заходів щодо максимального скорочення витрат харчової сировини і продуктів харчування. Бувають випадки, коли внаслідок гігієнічної експертизи видається значна кількість висновків про непридатність харчових продуктів для харчування населення. При цьому не завжди викриваються особи, які винні в псуванні харчової сировини і продуктів харчування.не оповіщається громадськість, а також не знаходяться шляхи та методи дрдаткової переробки харчової продукції.

У випадках виявлення великих партій недоброякісної продукції головні лікарі СЕС повинні передавати матеріали, за висновками досліджень, до слідчих органів для притягнення до відповідальності винних осіб.

Завдання гігієнічної експертизи досить різноманітні, вони визначаються в кожному окремому випадку залежно від ситуації чи поставлених перед санітарно-епідеміологічною службою питань, попереднього ознайомлення з документами про партії продуктів, актом санітарного обстеження підприємств і т.д.