Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
150.02 Кб
Скачать

Розділ 3. Основні вимоги до курсових робіт

Курсова робота повинна містити:

  • титульний аркуш (додаток А);

  • зміст;

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновок;

  • список використаних джерел;

  • додатки (за наявності).

У роботи необхідно стисло, логічно й аргументовано представляють зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових затверджень, тавтології.

Стиль курсової роботи – науковий (вживання літературних фразеологічних оборотів та метафор забороняється). Зміст представляється на початку курсової роботи. Він містить найменування й номери початкових сторінок всіх розділів, підрозділів і пунктів.

Узагальнені вимоги до змісту курсової роботи такі:

1. Вступ повинен містити загальну характеристику курсової роботи в рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність теми. Шляхом аналізу й порівняння з відомими рішеннями науково-практичного завдання обґрунтовуються актуальність і доцільність роботи. Висвітлення актуальності не повинне бути багатослівним. Досить декількома реченнями висловити головне – сутність науково-практичного завдання.

Мета й завдання дослідження. Студент формулює мету роботи й завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «Дослідження...», «Вивчення...», тому що ці слова вказують на засоби досягнення мети, а не на саму мету. Метою курсової роботи в загальному випадку є розробка інструментарію вирішення виділеної проблемної ситуації. Наприклад:«розробка системи збалансованих показників на підприємстві»;«синтез життєздатної системи управління підприємством».

Мета курсової роботи розкривається в завданнях, які на теоретичному(методологічному, концептуальному), аналітико-прикладному (модельному,інструментальному) і практичному рівні розкривають її зміст. Завдання курсової роботи можна підрозділити на:

  • аналітичні (проведення аналізу проблеми, відомих шляхів її вирішення,специфіки об'єкта й предмета дослідження та ін.);

  • методологічні (синтез теоретичного, науково-обґрунтованого підходу до вирішення проблемної ситуації, вираженого у вигляді авторського методу,методики, алгоритму, підходу, або обґрунтування вибору запозиченої методології);

  • прикладні (розробка моделей і модельних комплексів, методів аналізу й прийняття рішень, інструментів, методичних і практичних підходів до синтезу систем управління й управлінських рішень);

  • організаційні (аналіз специфіки реального об'єкта й синтез науково-обґрунтованих рекомендацій з його модифікації з метою вирішення проблемної ситуації, наприклад, розробка організаційних схем процесів,організаційних структур управління, блок-схем інформаційного забезпечення та ін.);

  • аналіз ефективності впровадження (можливого впровадження)результатів дослідження (аналіз корисності результатів курсової роботи,огляд шляхів й алгоритмів застосування основних положень роботи,розрахунок й оцінка теоретичного й (або) практичного ефекту від впровадження).

Зміст мети та перелік задач повинні відповідати назві роботи.

Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процес або явище, що породжує або в якому спостерігається проблемна ситуація, обрана для вивчення.

Предмет дослідження. Предмет дослідження міститься у межах об'єкта, тобто представляє його структурну або функціональну складову. Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне й частка. В об'єкті виділяється його частина, що є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента,оскільки предмет дослідження визначає тему роботи.

У результаті підготовки курсової роботи передбачається, що студент розробить на теоретичному (концептуальному), аналітико-прикладному(модельному) і практичному рівні методологію впливу на предмет дослідження або впливу предмета дослідження на об'єкт, кінцевою метою якого є:

  • або зниження чутливості об'єкта дослідження до певної проблемної ситуації;

  • або ослаблення впливу проблемної ситуації на об'єкт дослідження;

  • або повне вирішення проблемної ситуації.

Методологія дослідження. Наводиться перелік використаних для досягнення поставленої в роботі мети дослідницьких методів і прийомів. Їхній перелік необхідно здійснювати без відриву від змісту роботи, коротко й змістовно визначаючи, що саме досліджувалося тим або іншим методом і які з результатів дослідження при цьому були отримані. Це дає можливість переконатися в логічності й прийнятності обраних методів. Обсяг вступу не повинен перевищувати 2-х сторінок.

Основна частина курсової роботи складається з трьох розділів. Кожен розділ починають із нової сторінки.

2. Перший розділ курсової роботи повинен мати теоретичний характер та містити 2-3 пункти. У розділі подають теоретичне обґрунтування відповідно до обраної теми, розглядають її суть, значення, методичні підходи і відображаються орієнтовно такі питання: основні категорії та терміни, існуючі методи та методичні підходи до вивчення обраної проблеми, вибір системи показників і методичних підходів як інструменту для аналітичного розділу тощо. Теоретичне обґрунтування базується на огляді інформаційних джерел: науково-практичних, навчальних видань, монографій, наукових статей, матеріалів конференцій, інтернет-видань, а також роботи чинних законодавчих та нормативних актів, які пов’язані з темою курсової. Для кращої візуалізації текст бажано ілюструвати рисунками (схемами, графіками, діаграмами) та таблицями.

3. Другий розділ курсової роботи повинен мати аналітико-дослідницький характер та містити у собі:

  1. загальну характеристику організації, на матеріалах якої виконується курсова робота (висвітлюється коротка історія, вид діяльності та організаційно-правова форма, схема управління, асортимент продукції, чинники, що обумовлюють виявлений стан, розкриваються особливості та тенденції розвитку);

  2. проблемні питання діяльності організації, особливо ті, що визначаються темою роботи.

4. Третій розділ курсової роботи є проектно-рекомендаційним та містить у собі розробку прогнозів, планів, конкретних рекомендацій, пропозицій щодо удосконалення предмета дослідження з орієнтацією на теоретичні розробки та виходячи із результатів аналізу проблеми.

Викладення матеріалу рекомендується подавати у такій послідовності: зробити підсумок виявлених в аналітико-дослідницькому підрозділі проблем, з’ясувати резерви, які можуть бути використані для їх подолання, на цій основі розробити конкретні рекомендації щодо вдосконалення діяльності підприємства у відповідності до обраного напрямку дослідження. Дані рекомендації повинні містити конкретний перелік заходів з виділенням першочергових, необхідно показати результуючий вплив запропонованих заходів на основні показники діяльності підприємства, в тому числі на ті показники, що характеризують проблему дослідження.

5. Висновки і пропозиції – подається у стислій формі результат проведеного дослідження: коротко наводяться основні теоретичні положення (формулювання проблеми), оцінка результатів дослідження та пропозиції щодо удосконалення досліджуваного напряму діяльності. Пропозиції повинні бути чіткими, бажано виділяти їх за пунктами.

На початку висновку доцільно коротко оцінити стан питання.