Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

8. Курс лекцій

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Т.А. ГОВОРУШКО

С.М. ЕШ

МІСЦЕВІ ФІНАНСИ

КУРС ЛЕКЦІЙ

для студентів спеціальності

7.050104, 8.050104 «Фінанси»

денної та заочної форм навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

фінансів

Протокол № 16

від 24.04.09 р.

Київ нухт 2009

Говорушко Т.А., Еш С.М: Місцеві фінанси. Курс лекцій для студ. спец. 7.050104, 8.050104 «Фінанси» ден. та заоч. форм навчання. – К.: НУХТ, 2009. – 172 с.

Рецензент О.О. Шеремет, канд. екон. наук

ГОВОРУШКО Т.А., д-р екон. наук

ЕШ С.М.

©Т.А. Говорушко, С.М. Еш, 2009

©НУХТ, 2009

ВСТУП

Місцеві фінанси – це самостійне вчення, відокремлене від науки про державні фінанси, яке визначає систему формування, розподілу та використання грошових та інших фінансових ресурсів місцевими органами влади для виконання покладених на них функцій. Розробка такого вчення в Україні є об’єктивною потребою, пов’язаною з відновленням і розвитком на початку 90-х років місцевих фінансів як самостійної складової національної системи.

Фінансова система України тільки тоді стане ефективною, коли в її складі, поряд з державними фінансами, важливе місце буде належати місцевим фінансам як самостійному інституту.

Через місцеві фінанси держава активно здійснює соціальну політику та регулює процес вирівнювання економічного та соціального розвитку територій, які внаслідок історичних, географічних та інших умов є депресивними порівняно з іншими територіями країни.

Курс лекцій з дисципліни «Місцеві фінанси» є складовою частиною навчального плану підготовки фахівців фінансово-економічної служби та менеджерів. Метою курсу лекцій є надання студентам знань стосовно суті і значення місцевих фінансів, засад їхнього функціонування як одного із дійових важелів економічної політики держави.

Курс лекцій розроблений за 8 темами, кожна з яких включає план лекцій, питання для самостійного вивчення, контрольні питання для закріплення знань, тести для самоперевірки і список літератури. В кінці курсу лекцій наводиться термінологічний словник основних понять і загальний список використаної літератури.