Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
146.77 Кб
Скачать
  1. Вступ

Сир – продукт поживний, корисний, дієтичний. Це – джерело кальцію, фосфору, вітамінів, амінокислот і білка, який до того ж засвоюється організмом майже на 100 %. Харчова цінність сиру визначається і високим вмістом молочного жиру – головного енергетичного матеріалу для забезпечення складних процесів життєдіяльності й регулювання обміну речовин. За словами Гіппократа, «він взяв усе найкраще з молока, він дарує людині силу». Невипадково найбільше довгожителів мешкає в тих регіонах, де сир традиційно щодня на столі. З давніх часів мандрівники, збираючись в далеку дорогу, складали в свою торбинку горіхи, родзинки та сир. Ці продукти займали дуже мало місця в поклажі та мали властивість швидко відновлювати сили. Сьогодні такий набір рекомендують вживати в їжу любителям східного єдиноборства для підтримки тонусу нервової системи і профілактики перевтоми.

Сир — калорійний продукт; його поживність визначається високим вмістом жиру, який є головним енергетичним матеріалом в організмі. Крім того, сир багатий вітамінами А, В2, В12, амінокислотами, солями кальцію та фосфору.

До того ж, в процесі дозрівання продукту його білок стає легкорозчинним і тому практично повністю засвоюється організмом. Цікаво, що білка в сирі навіть більше, ніж у м'ясі, тож він може стати улюбленими ласощами для вегетаріанців-початківців. І, нарешті, тверді сорти сиру допомагають зберегти здоров'я зубів. Річ у тому, що цей продукт не дає бактеріям, що мешкають у порожнині рота, виробляти кислоту, яка руйнує зубну емаль.

  1. Обсяги виробництва сирів в Україні

Таблиця 1

з/п

Показник

Одиниця виміру

2008

2009

2010

Абсолютне відхилення

Відносне відхилення

2010

2010

2010

2010

1.

Сир свіжий нефенрментований та сир кисломолочний

Тис.т

92,9

84,7

77,8

-15,1

-6,9

83,7

91,9

2.

Сири жирні

Тис.т

238

227

213

-25

-14

89,5

93,8

  1. Основні учасники галузі

В Україні виробництво сиру освоєно в 20 столітті. Тепер виробництво сирів у країні здійснюється більше ніж 150 підприємствами , 2/3 із них виробляють тверді сичужні сири, решта – м’які та перероблені (плавлені). Усього на виробництво сиру в Україні використовується близько 6,0% молока від його загальної кількості. Номенклатури ринку сирів характеризують зміни структури іх асортименту. Це покращення відбулось за рахунок зростання частки як натурального, так і перероблених сирів.

Сири є важливим продуктом експорту. Найбільшим експортером сиру (в грошовому виразі) є Франція, друга за обсягом – Німеччина. Серед 10 провідних експортерів тільки на Ірландію, Нову Зеландію, Нідерланди і Австралію, в яких виробництво сиру в основному орієнтованих на експорт: частка експорту сиру відовідно становить 95%, 90%, 72% і 65% від загального виробництва в країні. Тільки 30% сиру французького виробництва від загального обсягу, йде на експорт. США, найбільший в світі виробник сиру, який є маргінальним експортером, оскільки більшість його продукції залишаєтсья на внутрішньому ринку.

Частка України в експорті сирів є незначною, проте українські підприємства придбали сучасні технології, домоглися скорочення обсягу імпорту сирів із-зі кордону за рахунок збільшення виробництва вітчизняних сирів.

  1. Основні виробники і експортери сиру України

Таблиця 2

Компанія

Частка на українському ринку, експорт

Корпорація «Клуб сиру»

12%. Лідер з експорту твердих сирів, має 5% ринку твердих сирів у Росії.

Компанія «Мілкіленд»

9%

ВАТ «Надія»

7%. Більше 90% продукції йде на експорт.

Західна молочна група(компанія «Континіум»)

5%

Шосткінський міськмолкомбінат

5%

Пирятинський сирзавод

4%. Майже 70% продукції ексортує в Росію.

Lactalis (Франція)

3%

ВАТ «Звенигородський сироробний комбінат»

2%. Близько 80% продукції експортує в Росію.