Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щербюк СП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
305.66 Кб
Скачать

Класифікація файлових систем

За призначенням файлові системи можна класифікувати на наступні категорії:

  • Для носіїв з довільним доступом (наприклад, твердий диск): FAT32HPFSext2 і ін. Останнім часом поширилися журнальовані файлові системи, такі як ext3ReiserfsJFSNTFSXFS.

  • Для носіїв з послідовним доступом (наприклад, магнітні стрічки): QIC.

  • Для оптичних носіїв — CD і DVDISO 9660HFSUDF.

  • Віртуальні файлові системи: AEFS і ін.

  • Мережні файлові системи: NFSSMBFSSSHFSGmailfs.

ЗАХИСТ ІНФ

На думку аналітиків, деякі комерційні Un * x вельми серйозно поступаються ряду клонів Linux. Дана стаття присвячена проблемі побудови захищених операційних систем, вільних від недоліків у забезпеченні безпеки, притаманних традиційним UNIX-подібних систем. В якості основи пропонується використовувати відкриті компоненти, а саме: проекти RSBAC і Security-Enhanced Linux, орієнтовані на ядро Linux.

8)) ОС WINDOWS

Операційна система Windows XP - це сучасна багатозадачна багатокористувацька 32 - розрядна ОС з графічним інтерфейсом користувача. Історія розвитку ОС Windows викладена в розділі дистанційне навчання основам роботи в операційній системі Windows XP.

Операційні системи сімейства Windows є найбільш поширеними ОС, які встановлені в домашніх і офісних ПК.

ІСТОРІЯ

Історія Windows почалася на початку вісімдесятих років минулого століття. Перша операційна система компанії Microsoft - DOS (Дискова операційна система) розроблялася для комп'ютерів фірми IBM. MS DOS не мала графічної оболонки, користувач працював з системою, вводячи спеціальні команди через командний рядок і натискаючи клавішу Enter. Для роботи з файлами використовувався файловий менеджер.

У графічну оболонку DOS була одягнена лише в 1985 році (зауважу, що в 1983 році Apple випустила комп'ютер, в якому вже використовувалася графічна операційна система і миша). Нова система отримала назву Windows 1.01 (windows, як ми пам'ятаємо в перекладі з англійської - вікна). Перша Windows була дуже повільна і тому не користувалася популярністю.

ЯДРО

Ядро системи має спільне з сімейством ОС Windows CE і підтримує процесори ARM, MIPS, SuperH і x86. Windows Embedded включає додаткові функції по вбудовуванню, серед яких фільтр захисту від запису (EWF і FBWF), завантаження з флеш-пам'яті, CD-ROM, мережі, використання власної оболонки системи і т. п.

ФАЙЛОВА СИСТ

Довгі імена підтримуються не тільки новими файловими системами, але і новими версіями добре відомих файлових систем. Наприклад, в ОС Windows 95 використовується файлова система VFAT, що представляє собою істотно змінений варіант FAT. Серед багатьох інших удосконалень одним з головних достоїнств VFAT є підтримка довгих імен. Крім проблеми генерації еквівалентних коротких імен, при реалізації нового варіанту FAT важливим завданням було завдання збереження довгих імен за умови, що принципово метод зберігання і структура даних на диску не повинні були змінитися.

Зазвичай різні файли можуть мати однакові символьні імена. У цьому випадку файл однозначно ідентифікується так званим складовим ім'ям, що представляє собою послідовність символьних імен каталогів. У деяких системах одного й того ж файлу не може бути дано кілька різних імен, а в інших таке обмеження відсутнє. В останньому випадку операційна система привласнює файлу додатково унікальне ім'я, так, щоб можна було встановити взаємно-однозначну відповідність між файлом і його унікальним ім'ям. Унікальне ім'я являє собою числовий ідентифікатор і використовується програмами операційної системи.

ПРЕРИВАННЯ

В деяких ОС - LinuxMicrosoft Windows і деяких інших, опрацьовувачі переривань поділені на дві частини: Опрацьовувачі переривань першого рівня (англ. First-Level Interrupt Handler, FLIH) і Опрацьовувачі переривань другого рівня (англ. Second-Level Interrupt Handlers, SLIH). FLIH також відомі як тверді/швидкі опрацьовувачі переривань (англ. hard/fast interrupt handlers), а SLIH також відомі як м'які/повільні опрацьовувачі переривань(англ. soft/slow interrupt handlers), відкладений виклик процедури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]