Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
336.38 Кб
Скачать

Примітка

Фінансові відносини у централізованих ланках мають фондовий характер і два напрями грошових потоків: мобілізація та виділення коштів. Мобілізація коштів здійснюється у вигляді податків, платежів, відрахувань, внесків, зборів. Виділення коштів здійснюється у вигляді інвестицій, дотацій, субсидій, кредитів, кошторисного фінансування, державних пенсій і допомог, відшкодування витрат.

Державний бюджет складається з метою фінансового забезпечення виконання державою її функцій.

Характерною ознакою фондів цільового призначення є чітко визначені джерела формування і напрями використання коштів.

Державний кредит відображає відносини, при яких держава виступає позичальником або гарантом позичок юридичних осіб.

фінанси державних підприємств не відрізняються від фінансів інших суб’єктів господарювання, бо характер господарської і фінансової діяльності не залежить від форми власності. Але фінансові ресурси та отримані доходи цих підприємств належать державі.

Міжнародні фінанси пов’язані з рухом вартості між окремими країнами.

Примітка

Міжнародні розрахунки регулюються валютним ринком, основним призначенням якого є встановлення достовірного співвідношення валют. Відхилення встановленого курсу валют від реального веде до міжнародного перерозподілу доходів.

Фінанси міжнародних організацій характеризують формування і використання доходів цих організацій. Наприклад, усі країни – члени ООН сплачують членські внески до бюджету цієї політичної організації. Кошти з бюджету використовуються на утримання її органів, та на міжнародні програми. Це значить, що через цю ланку здійснюється міжнародний перерозподіл доходів.

Міжнародні фінансові інституції є надбудовою над національними фінансовими системами. Вони характеризують зародження єдиної фінансової системи світового співтовариства. Нині ці інституції виконують функції надання фінансової допомоги країнам, що її потребують. до їх складу входять: МВФ, ЄБРР і ін.

Фінансовий ринок є місцем, де відбувається купівля-продаж фінансових ресурсів. Він поділяється на ринок грошей і ринок капіталів.

Примітка

Ринок грошей функціонує через кредитні установи: банки, кредитні спілки, ломбарди і ін. Ринок капіталів функціонує через установи, які продають засоби виробництва (найчастіше – це біржі).

Страхування є відособленою ланкою фінансової системи, яка відображає відносини з приводу формування і використання колективних страхових фондів. Страхування здійснюється через страхові компанії, які є суб’єктами підприємства. Страхові фонди перерозподіляють фінансові ресурси між суб’єктами страхування.

2. Організаційна структура фінансової системи – це сукупність організацій, які управляють фінансами.

Вони згруповані в чотири блоки.

Перший блок складається з органів, які функціонують у сфері державного бюджету. Це: Міністерство фінансів, Державне казначейство, Державна контрольно-ревізійна служба, Державна податкова адміністрація.

Другий блок складається з контрольно-регулюючих органів. Це: Рахункова палата, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Аудиторська палата і фірми.

Третій блок складається з організацій, які працюють на фінансовому ринку. Це: Національний банк, комерційні банки, міжбанківська валютна біржа, фондові біржі, інвестори, страхові компанії.

Четвертий блок складається з органів управління цільовими фондами. Це: Пенсійний фонд України, фонди соціального страхування, Українська державна інноваційна компанія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]