Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
336.38 Кб
Скачать

Примітка

Об’єктами майнового страхування є рухоме та нерухоме майно юридичних і фізичних осіб. Основною формою є добровільне страхування.

Об’єктами особового страхування є життя і здоров’я громадян. Видами особового страхування є страхування дітей, весільне страхування і ін.. Особове страхування виконує дві функції: страхову і накопичувальну. Страхова функція передбачає відшкодування втрат. Накопичувальна полягає – у поверненні страхової суми застрахованому після закінчення часу дії страхового договору.

Об’єктами соціального страхування є працездатність і працевлаштування. Страхування працездатності здійснюється на випадок її постійної чи тимчасової втрати, а страхування працевлаштування – на випадок безробіття.

Соціальне страхування має обов’язків і добровільний характер. Обов’язкове страхування реалізується через загальнодержавні цільові фонди. Функції страховика тут виконує держава. Страхові платежі здійснюються у формі внесків до пенсійного фонду, фонду соціального страхування і фонду сприяння зайнятості населення. Страхове відшкодування здійснюється у формі пенсій – при повній чи частковій втраті працездатності; допомог – при тимчасовій втраті працездатності та при безробітті. Добровільне страхування здійснюється через недержавні пенсійні фонди і є додатковим.

Медичне страхування здійснюється на випадок хвороби чи травми у обов’язковій чи добровільній формі через державні та недержавні структури. Страхувальниками є: держава, підприємства та громадяни (за рахунок власних коштів). Відшкодування здійснюється у формі оплати лікування.

Об’єктом страхування відповідальності є зобов’язання застрахованої особи виплатити відшкодування за завдані збитки третім особам. Найпоширеніший вид цього страхування є відповідальність водіїв автотранспорту.

Об’єктом страхування ризиків є недоотриманий прибуток чи збитки при здійсненні певних господарських і фінансових операцій, які є ризикованими. Ці ризики, пов’язані з кредитними і заставними операціями, з біржовими угодами, депозитними вкладами юридичних і фізичних осіб, втратами від коливання валютних курсів і ін..

Сукупність послуг, що надаються страховими компаніями, формують страховий ринок. Товаром цього ринку є страхова послуга. Страхові компанії спеціалізуються на видах страхування. Перелік страхових послуг та ціни на них різні, що є предметом конкуренції.

Крім безпосередніх суб’єктів страхування, на страховому ринку діють страхові посередники – агенти і брокери. Страхові агенти укладають угоди страхування зі страхувальниками від імені страховика. Страхові брокери, - діють від імені страхувальника, підбираючи йому найвигідніші умови і надійні страхові компанії.

Функціонування страхового ринку пов’язане з такими поняттями, як страхове поле і страховий портфель. Страхове поле – це наявність потенційних страхувальників з певного виду страхування. Страхове поле визначає потенційні масштаби страхування. Страховий портфель являє собою сукупність укладених певною компанією угод. Страховий портфель характеризує діяльність кожної компанії на ринку. Мета – сформулювати якомога більше страховий портфель, бо це збільшує доходи і здешевлює страхування.

Тема №11: «Фінансовий ринок»

План

  1. Елементи фінансового ринку.

  2. Кредитний ринок.

  3. Ринок цінних паперів.

1. Фінансовий ринок – це сукупність обмінно-перерозподільних відносин фінансових ресурсів. Відносини обміну мають вигляд продажу (за проценти, дивіденди, скидки) одними суб’єктами іншим на тимчасове чи постійне використання фінансових ресурсів. Відносини перерозподілу – це перехід ресурсів від власника до користувача. Фінансовий ринок створений для підприємств, держави чи фізичних осіб умови купівлі або продажу тимчасово вільних фінансових ресурсів.

Структура фінансового ринку

Види ринків

За формою фінансових ресурсів

Ринок грошей

Ринок капіталів

За організацією торгівлі

Кредитний ринок

Ринок короткостро-кових позичок

Ринок довго- та середньострокових позичок

Ринок цінних паперів

Ринок короткостро-кових боргових зобов’язань

Ринок довго- та середньострокових зобов’язань

Фондовий ринок

Ринок грошей є ринком, де можна придбати права власності, на ньому фінансові ресурси купуються з метою тривалого використання.

Ринок капіталів поділяється на: фондовий (купівля ресурсів з передаванням прав власності на фонди) та довго- і середньострокових позик на ринку ресурсів. На ринку капіталів є дивіденди та проценти.

За організацією торгівлі фінансовий ринок поділяється на: кредитний ринок і ринок цінних паперів. Кредитний ринок функціонує на основі укладання кредитних угод. Ринок цінних паперів являє собою особливу форму торгівлі фінансовими ресурсами, яка опосередковується випуском цінних паперів.

2. Кредитний ринок є основним елементом фінансового ринку, бо він забезпечує найшвидший доступ до фінансових ресурсів суспільства, які знаходяться у комерційних банках. Головною перевагою банків є їх унікальні можливості перетворювати грошові кошти у фінансові ресурси, жодна інша установа не має подібних ресурсів.

Кредит, як форма фінансових відносин, відображає перерозподільні відносини з приводу використання на поворотній платній основі тимчасово вільних фінансових ресурсів. Кредит поділяється на: комерційний і банківський. Комерційний кредит відображає кредит з відстрочкою платежу, він оформляється борговим зобов’язанням – векселем. Банківський кредит відображає відносини між позичальником і кредитором, сукупність яких є кредитною системою.

Основу кредитної системи становлять банки. Вона є дворівневою:

  1. Центральний банк

  2. Комерційні банки

79

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]