Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры конкурентоспособность первая тема.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
44.34 Кб
Скачать

18. Якими основними умовами визначається перехід від однієї стадії конкурентоспроможності національної економіки до іншої?

Перехід від однієї стадії до іншої визначається такими необхідним умовами:

  • Механізм формування факторів виробництва. Добре функціонуючі механізми, що створюють та покращують фактори виробництва, забезпечують основу для конкурентних переваг більш високого порядку.

  • Мотивація. Необхідність у працівниках та керівниках з високим рівнем мотивації, готовністю роботи з більшою тривалістю робочого дня, зацікавленістю у більш високих заробітках та пошуках шляхів для збільшення прибутків фірми.

  • Внутрішня конкуренція. Жвава внутрішня конкуренція у галузях національною економіки стимулює нововведення та зростання конкурентоспроможності.

  • Вдосконалення попиту. Підвищення якості попиту створює потенціал розвитку для галузей та сегментів ринку. Кожна галузь, яка прагне підвищення конкурентоспроможності, стає вимогливим покупцем продукції інших галузей.

  • Окремні факторні труднощі. Окремі несприятливі умови стимулюють зусилля на підвищення продуктивності та конкурентоспроможності.

  • Здатність до створення нового бізнесу. Створення нового бізнесу та модернізація існуючих фірм – це риса здорової конкуренції, яка сприяє зростанню конкурентоспроможності.

19. В чому полягає предмет курсу «Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства»?

Предметом курсу є система економічних відносин, яка застосовується для підтримання та регулювання міжнародної конкурентоспроможності підприємства. Цим підкреслюється положення, що стихійний характер міжнародної конкурентоспроможності регулюється на рівні окремих підприємств, які здійснюють тим самим управління цим процесом.

Поняття управління конкурентоспроможністю – це застосування комплексу заходів з боку держави та окремих підприємств, спрямованих на подолання негативних наслідків конкуренції і досягнення необхідного рівня конкурентоспроможності на міжнародному ринку.

20. В чому полягають основні задачі курсу «Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства»?

Основними задачами курсу є засвоєння певних теоретичних положень та освоєння й оволодіння практичних навичок досягнення конкурентоспроможності при виході підприємств на міжнародний ринок шляхом розробки можливих стратегій дій підприємства.