Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум економіка 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

3. Показники стану основних виробничих фондів:

- коефіцієнт зношення (Кз) – це відношення суми зношених до первісної вартості основних засобів;

- коефіцієнт придатності (Кп) – це частка від ділення первісної вартості основних засобів за мінусом суми зношення на їх первісну вартість.

4. Показники використання основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення:

- фондовіддача(капіталовіддача) – це відношення вартості виробленої продукції до первісної середньорічної вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення.

- фондомісткість(капіталомісткість) продукції – це зворотний показник фондовіддачі, він показує, скільки було використано основних виробничих фондів для виробництва однієї гривни продукції.

- умовний строк окупності визначається як частка від ділення середньорічної вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення на операційний прибуток підприємства, одержаний від основної діяльності.

5. Показники забезпеченості підприємств оборотними засобами:

- фондооснащеність(капіталооснащеність) виробництва – визначають шляхом ділення середньорічної вартості оборотного капіталу на площу сільськогосподарських угідь;

- ступінь забезпеченості підприємства оборотним капіталом – розраховують як частку від ділення його фактичної наявності на кінець року на норматив цих засобів;

- вартісне співвідношення між оборотними й основними фондами – визначають шляхом ділення середньорічної вартості оборотних фондів на середньорічну вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення.

6. Показники ефективності використання оборотного капіталу:

- коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних засобів або відношення грошової виручки від реалізації продукції (товарної продукції) та вартості молодняку, переведеного в основне стадо тварин, за мінусом вартості реалізованих тварин, до середньорічної вартості оборотних засобів:

де Вр - виручка від реалізації продукції, грн;

М - вартість молодняку тварин, переведених в основне стадо, грн;

Т - виручка від реалізованих тварин основного стада, грн;

Фоб - середньорічний залишок оборотних засобів, грн.

Для визначення швидкості обороту лише предметів праці необхідно матеріальні витрати підприємства (всі витрати, за винятком амортизації, витрат на оплату праці та послуг зі сторони) поділити на середньорічну вартість виробничих запасів, незавершеного виробництва і готової продукції.

- коефіцієнт завантаженості – обернена величина коефіцієнта обороту оборотного капіталу;

- тривалість одного обороту оборотного капіталу – визначають за формулою:

де Тоб – тривалість обороту, днів;

Тп – тривалість періоду (365), за який розраховують показник, днів;

Коб– коефіцієнт обороту оборотного капіталу;

  • матеріаловіддача – визначається як відношення валової продукції до матеріальних витрат виробництва. Цей показник використовується для оцінки визначення спожитих оборотних засобів.