Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум економіка 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Тема 3. Виробничі засоби агроформувань і показники ефективності їх використання Методичні вказівки до розв’язування завдань

Організація будь-якої підприємницької діяльності потребує наявності засобів та предметів праці, а забезпеченість ними у необхідній кількості та асортименті є одним з найважливіших чинників розвитку економіки, збільшення об’ємів виробництва продукції.

Матеріальні довгострокові активи, вартість яких відноситься на витрати протягом тривалого терміну їх корисного використання, є основними засобами підприємства, тобто основні засоби представляють собою такі товарно-матеріальні цінності, які впродовж тривалого періоду часу зберігають свою речовинно-натуральну форму, зношуються поступово і переносять свою вартість на готову продукцію або послуги з частин.

Сутність основних засобів можна охарактеризувати таким чином:

- вони уречевлено втілені в засобах праці;

- їхня вартість по частинах переноситься на продукцію;

- вони зберігають натуральну форму тривалий час по мірі зносу;

- відшкодовуються на основі амортизаційних відрахувань після закінчення терміну служби.

Підприємство самостійно визначає способи корисного використання окремих об’єктів та строки їх використання.

Основні засоби підприємств складають основу їх матеріально-технічної бази, зріст і вдосконалення яких є важливою умовою підвищення якості та конкурентоспроможності продукції.

Окрім основних засобів кожне підприємство обов'язково повинно мати оборотні засоби, які призначені забезпечувати динамічну складову економічної діяльності підприємства.

Оборотні засоби — це частина виробничих фондів підприємства, що споживаються в одному виробничому циклі й змінюють натуральну форму.

Досягнення високих результатів господарської діяльності забезпечується наявністю основних та оборотних засобів, а по-друге, ефективністю їх використання. Отже, з метою збільшення обсягів виробництва продукції, підвищення її якості та зміцнення конкурентоспроможних позицій на ринку кожному підприємству необхідно постійно працювати у напрямках підвищення ефективності використання наявних виробничих ресурсів.

При вирішенні наведених нижче завдань, необхідно здійснити оцінку забезпеченості підприємства основними та оборотними засобами та оцінити ефективність їх використання за допомогою таких показників:

  1. Показники рівня оснащеності господарств основними фондами:

  • Фондозабезпеченість (капіталозабезпеченість) підприємства – це вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення, що припадає на 100 га с. г. угідь;

  • Фондоозброєність(капіталоозброєність) праці – це вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення з розрахунку на одного середньорічного працівника.

  1. Показники руху основних фондів:

- середньорічна вартість основних виробничих фондів (Кср) розраховується у тих випадках , коли величина основних виробничих фондів протягом року змінюється (ввід нових та вибуття зношених):

де Кпр – вартість основних виробничих фондів на початок року, грн.;

Квв і Квиб - вартість введених і вибулих ОВФ протягом року, грн.;

Мвв і Мвиб– число місяців використання введених або вибулих ОВФ;

де №вв і № виб – порядковий номер місяця введення і місяця вибуття ОВФ.

- коефіцієнт зростання (Кзр) – це відношення суми основних засобів на кінець року до їх вартості на початок року;

- коефіцієнт оновлення (Ко) – це відношення введених за рік основних засобів до вартості основних засобів на кінець року;

- коефіцієнт вибуття (Кв) – це відношення вартості вибулих за звітний рік основних засобів до суми основних засобів на початок року;

- коефіцієнт сукупного відтворення (Ксв) – це відношення вартості основних засобів, що надійшли протягом року, до первісної вартості основних засобів на початок року;

Він акумулює в собі значення коефіцієнтів вибуття в) і зростання з)

У формалізованому вигляді зв'язок між цими коефіцієнтами можна подати так: