Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСІ ТЕМИ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
342.53 Кб
Скачать

Тема 5. Об’єкти міжнародного торговельного обороту.

Обєктами в міжнародному торговельному праві виступають:

  • товари у вузькому розумінні;

  • грошові кошти;

  • цінні папери;

  • результати інтелектуальної власності;

  • послуги.

Твар - це продукт праці, спеціально зроблений для продажу. Він повинен володіти двома якостями: задовольняти потреби людей і бути здатним до обміну.

Здатність товару задовольняти потреби людей становить його споживчу вартість. Здатність товару обмінюватися на інші товари становить його мінову вартість. Як економічна категорія товар являє єдність споживної й мінової вартостей. Жодний товар не має бути обмеженій в возі чи вивозі за кордон. Усі засоби регу­лювання міжнародної торгівлі поділяються на. тарифні за­соби регулювання та нетарифні.  Тарифні методи - базуються на тарифах. Нетарифні, тобто всі інші методи. Тарифи - це сукупність нормативів, за допомогою яких держава і міжнародні економічні організації регулюють ціни на послуги, виробництво і споживання, а також збори, податки і мито. Зміст тарифів розкривається в тарифних ставках, тарифних сітках, тарифно-кваліфікаційних довідниках і національних митних тарифах.

Митний тариф - це конкретна ставка мита, що підлягає сплаті при вивезенні чи ввезенні певного товару на митну територію країни.

За способом зняття розрізняють три види мита:

  • адвалорне, тобто таке, що нараховується в процентах до митної вартості товарів специфічне, тобто таке, що нараховується фіскально за одиницю товару

  • комбіноване, тобто таке, що поєднує обидва види мита

За об'єктом обкладання мито поділяється на: імпортне мито, експортне мито, транзитне мито.

За характером мито поділяється на: сезонне мито, антидемпінгове мито, компенсаційне мито. Нетарифні методи поділяють на дві групи:

  • методи, які прямо обмежують експортно-імпортні операції і передбачають захист і регулювання вітчизняного виробництва;

  • методи, що спрямовані на стимулювання експорту.

До першої групи нетарифних методів в належать квотування, ліцензування, добровільні обмеження експорту, технічні перешкоди, внутрішні податки, політика державних закупівель

Квотування - це визначення контингенту (обсягу) товарів, які підлягають експорту-імпорту. За напрямом дії квоти поділяються на: експортні квоти, імпортні квоти,

За рівнем охоплення квоти поділяються на глобальні та індивідуальні

Ліцензування - регулювання зед через письмовий дозвіл державних органів на експорт та імпорт товару в певних кількостях . Форми: разова, генеральна, глобальна, автоматична Ще є:

Добровільні обмеження .Технічні перешкоди .Внутрішні податки і збори. До другої групи належать субсидії, експортні кредити, демпінг тощо.

Гро́ші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів. Гроші виконують функції мірила вартості та засобу обігу., вони є засобами нагромадження та платежу. З утворенням світового ринку деякі національні гроші виконують функції світових.

Цінні папери в країнах англо-американської системи права нази­вають оборотними документами Цінний папір — об'єкт, призначений для посвідчення існування певного майнового права, створений у такий спосіб, що використання даного права можливе лише в силу володіння цим об'єктом, а перехід права до іншої особі може здійснюватися тільки шляхом розпорядження об'єктом.

Видами цінних паперів є:

  • облігація — цінний папір що засвідчує існування боргу , які її ви­пустили, і містить зобов'язання сплатити власникові облігації зазначену в ній суму при настанні терміну її погашення;

  • вексель — цінний папір, що підтверджує нічим не обумовлене зо­бов'язання векселедавця виплатити після настання пе­редбаченого векселем терміну визначену грошову суму

  • чек — цінний папір, що містить безумовне зо­бов'язання банку сплатити визначену грошову суму за вказівкою пред'явника чека, виписаного чекодавцем або банком;

  • коносамент —виданий пе­ревізником або його агентом, що визначає умови договору перевезення, вказує найменування відправника вантажу;містить зобов'язання передати товар у визначеному місці відправнику вантажу або особі,

  • акція — цінний папір, що підтверджує право участі в акціонерному товаристві;

складське посвідчення- цінний папір, що підтверджує прийняття складом товару на збереження;

До інтелектуальної власності належить такий вид власності, яка, є результатом розумової діяльності, та відповідає чиному законодавству. інтелектуальна власність включає товарні знаки, географічні зазначення, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, нерозголошувану інформацію, в яких, безумовно, міститься результат інтелектуальної праці,

Міжнародний ринок послуг — диверсифікована система спеціалізованих ринків послуг, участь у функціонуванні якої у той або інший спосіб беруть усі країни. Ця система динамічно розвивається відповідно до тенденцій НТП і сама є прискорювачем темпів розвитку й причиною диверсифікації форм міжнародних економічних відносин.

Особливості міжнародного ринку послуг:

·   більшість міжнародних контактів у цій сфері базується на прямих зв’язках між виробниками та споживачами;

·   міжнародна торгівля послугами припускає більшої наявності зарубіжних партнерів;

·   МРП тісно пов’язані з товарним ринком, але розвивається більш високими темпами;

·   сфера послуг більш захищена державою, ніж сфера товарного виробництва, тому що вище питома вага державних капіталовкладень (транспорт і його інфраструктура, зв'язок, охорона здоров'я, наука, освіта та ін., перебувають, як правило, в частковій, а інколи навіть у переважаючій державній власності);

·   ступень концентрації на ринку сучасних послуг значно більша, ніж на ринку товарів;

·   ряд послуг практично не включається до міжнародного обігу.

Міжнародний лізинг — це складна фінансова операція, при якій спеціальна лізингова фірма (орендонадавач) у відповідності з домовленістю з офіційним орендарем купує у виробника відповідне устаткування, обладнання, машини, наймає людей і передає на визначений час за встановлену плату орендарю.

Міжнародний факторинг — це вид міжнародної діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому постачальник товарів віддає короткотермінові вимоги за товарними угодами факторинговій компанії з метою негайного отримання більшої частини платежу гарантії повного погашення заборгованості, зниження витрат при проведенні розрахунків.

Міжнародний форфейтинг є таким видом послугової діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому експортер продає форфейтеру без права регресу боргове зобов'язання іноземного покупця, яке виступає у формі комерційного переказного або простого векселя з авалем.

Міжнародний франчайзинг — це система міжнародних послугових відносин, що виникають з приводу надання дозволу відомою великою фірмою однієї країни бізнесмену чи фірмі (як правило, малому підприємству) іншої країни на використання її торгової марки або на експлуатацію її готового підрозділу. Виділяють три типи франчайзингу:

-   виробничий франчайзинг, за якого материнська структура надає оператору необхідні засоби виробництва, весь комплекс обладнання або його суттєві елементи, а також технології;

-   торговельний франчайзинг, предметом якого є товарні поставки від франчайзера,

-   ліцензійний франчайзинг, за якого материнська структура надає право користуватися її маркою, Міжнародний консалтинг — це вид міжнародної послугової діяльності, яку здійснюють спеціалізовані фірми одних країн у вигляді надання порад державам, виробникам, продавцям і покупцям інших країн з широкого кола питань економічної діяльності.

Інжиніринг — це комплекс інженерно-консультаційних послуг, які пов'язані зі створенням об'єктів промисловості та сільського господарства, а також забезпеченням діяльності підприємств за широким спектром цілей їх маркетингової діяльності (від виробництва до збуту).

Міжнародні інформаційні послуги – це продажі інформації, суб’єктами, що володіють нею в одній країні споживачам інших країн.

Об'єктами міжнародного інформаційного обміну є:

- документована інформація;

- інформаційні продукти та інформаційні ресурси;

- інформаційні послуги;

- засоби інформаційного обміну.